Džiugios naujienos: vis mažiau vaikų serga kiaulyte | kl.lt

DŽIUGIOS NAUJIENOS: VIS MAŽIAU VAIKŲ SERGA KIAULYTE

  • 1

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, pernai (2017 m.) Lietuvoje 15 proc. sumažėjo susirgimų epideminiu parotitu, lyginant su užpernai.

2017 metais užregistruoti 45 epideminio parotito atvejai, 2016 m. – 53. Nuo ūmios virusinės infekcijos, epideminio parotito (kiaulytės), apsaugo skiepai.

Medikai, minėdami Europos imunizacijos savaitę (balandžio 23-29 d.), pasiruošę atsakyti į klausimus apie šios ir kitų infekcijų profilaktiką. Pasikonsultuoti su ULAC specialistais galima kasdien darbo valandomis telefonu +370  638 53979.

Pernai dažniausiai epideminiu parotitu sirgo vaikai iki septynerių metų (28,9 proc.) ir 8-15 metų amžiaus vaikai (24,4 proc.). Dažniau sirgo berniukai ir vyrai (27 atvejai), nei mergaitės ar moterys (18 atvejų).

Per pastarąjį dešimtmetį (2008-2017 m.) Lietuvoje stebimas sergamumo epideminiu parotitu (kiaulyte) mažėjimas.

Pagrindinė epideminio parotito profilaktikos priemonė – skiepai. Skiepijama kombinuota MMR vakcina, kurios sudėtyje yra tymų, epideminio parotito ir raudonukės vakcininės padermės, t.y. paskiepijama iš karto nuo trijų infekcijų. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu, Lietuvoje nuo tymų, epideminio parotito, raudonukės skiepijami vaikai pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių – 15-16 mėnesių bei 6-7 metų amžiaus vaikai.

Ypatingai epideminis parotitas pavojingas berniukams, nes gali būti pažeistos lytinės liaukos, tai gali tapti nevaisingumo priežastimi.

ULAC medikai primena, kad epideminis parotitas – tai ūmi virusinė infekcija, pasireiškianti seilių liaukų pažeidimu. Infekcijos šaltinis – tik sergantis žmogus. Iš sergančiojo kiaulyte ligą sukeliantis virusas su seilių lašeliais išsiskiria į aplinką ir oro lašeliais yra perduodamas kitam asmeniui.  Inkubacinis (slaptasis) ligos periodas vidutiniškai trunka apie savaitę. Ligos sukėlėjo (viruso) seilėse aptinkama 3-4 dienas iki ligos klinikinio pasireiškimo ir 3-5 pirmąsias ligos dienas yra labiausiai užkrečiamas.

Asmuo, persirgęs epideminiu parotitu, įgyja ilgalaikį imunitetą, tačiau ši liga yra pavojinga komplikacijomis: meningitu, smegenų uždegimu, kasos uždegimu. Ypatingai epideminis parotitas pavojingas berniukams, nes gali būti pažeistos lytinės liaukos, tai gali tapti nevaisingumo priežastimi. Kartais epideminio parotito virusas pažeidžia smegenis, sukeldamas jų uždegimą, kuris gali komplikuotis kurtumu ar kitais sveikatos sutrikimais.

Daugiau apie epideminį parotitą skaitykite čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vanga

Todėl, kad nuo DURNUMO nėra vaistų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS