Elektroninės cigaretės – tik vaistinėse ir su gydytojo receptu: gyventojai tai vadina absurdu | kl.lt

ELEKTRONINĖS CIGARETĖS – TIK VAISTINĖSE IR SU GYDYTOJO RECEPTU: GYVENTOJAI TAI VADINA ABSURDU

  • 25

Elektroninių cigarečių – ne į parduotuvę, o tik į vaistinę ir ne laisvu pasirinkimu, o su gydytojo receptu. Taip skamba grupės Seimo narių įregistruotas įstatymo pakeitimo projektas. Vaistinės sako, kad yra pasirengusias prisidedant prie žalingų įpročių mažinimo, tačiau negali vertinti, ar tai padėtų problemą spręsti iš esmės. Dėl to abejoja ir dalis politikų, ir dauguma gyventojų. Apie tai pasakota LNK žiniose.

„Pagrindinis tikslas yra visgi eliminuoti šiandien dienai tą pagrindinę prekybą, nes matome, kad ji yra praktiškai nebevaldoma“, – taip įstatymo projektą aiškino Aurelijus Veryga.

Tačiau gyventojai skeptiški.

„Mūsų Seimas aplamai nori viską tik uždraust.“

„Nelogiškai atrodo ir tiek.“

„Įdomiai būtų labai. Vaistinė vis tik prieš būtų cigaretes, nes cigaretės – nesveikas dalykas.“

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Kad vaistinėje, tai absurdas. Tegu prekiauja kuo reikia vaistinė, o ne vėjais kažkokiais. Kokie čia vaistai? Čia nuodai.“

Tik viena moteris pasisakė sutinkanti: „Aš pati turiu keturis vaikučius ir labai esu suinteresuota dėl jų ir pergyvenu. Manau, kad tikrai vertėtų pardavinėti tik vaistinėse.“

„Įdomu, kad visame šitame projekte labiausiai įstrigo vaistinė. Mačiau jau ir medikai juokauja, kad gal ir degtinė bus su receptu parduodama“, – juokėsi A. Veryga.

Dalis medikų galbūt ir juokauja, bet sveikatos apsaugos ministras – ne. „Nežinau, kodėl visus rūkančius mes turėtume nukreipti į gydymo įstaigas. Galbūt ten yra per mažos eilės?“, – piktinosi Arūnas Dulkys.

Ką, atėjus pas gydytoją, reikėtų sakyti ir kaip receptas turėtų atrodyti aiškino A. Veryga: „Taip, kaip dabar ateina žmonės, norintys gydytis priklausomybė nuo tabako.“

Mačiau jau ir medikai juokauja, kad gal ir degtinė bus su receptu parduodama.

Tačiau ir šiuo teiginiu gyventojai abejoja.

„Gydytojai tai čia išvis ne prie ko.“

„Kaip įrodysi daktarui, kad tu turi priklausomybę? Čia toks labai subjektyvus dalykas.“

„Tai apkrautų dar daktarus, nes ir taip yra sunku patekti.“

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vadovė Gražina Belian teigia, kad šis projektas skirtas mažinti tokių priemonių prieinamumą paaugliams ir vaikams. „Tai sumažintų prieinamumą būtent šitai tikslinei grupei, nes tikrai šiai dienai labai sunku įsivaizduoti gydytoją, kuris, nežinau, penkiolikos ar šešiolikos metų paaugliui tiesiog išrašytų receptą, kad jis vartotų elektroninę cigaretę.“

„Aš tai linkęs išvis nuodus draustis. Elektroninės ar kitokios – jos dar neištirtos, o žinant, ką dabar išdarinėja jaunieji chemikai, – garina, lašina, maišo kokteiliukus...“, – dėl jaunimo susirūpinęs, bet į projektą žvelgiantis skeptiškai, komentavo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Algirdas Sysas.

Pritaikius tokį modelį, Lietuva nebūtų pirmoji šalis pasaulyje.

„Tai yra vadinamas australiškas modelis. Australijoje nuo 2021 m. spalio 1 d. iš tiesų buvo uždrausta prekiauti elektroninėmis cigaretėmis su nikotinu prekybos vietose, buvo perkelta viskas į vaistines ir net yra uždrausta su savimi asmeniui turėti, vartoti tokius gaminius, jei neturi gydytojo recepto“, – pasakojo G. Belian.

„Susipažinęs su projektu, aš irgi palaikau ir pasirašau“, – teigė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Norint, kad produktas būtų parduodamas kaip gydymo priemonė, jis turėtų atitikti ir reikalavimus – aiški dozuotė, įrodytas saugumas ir pan.

„Tai nereiškia, kad gydytojas galėtų skirti neaiškios sudėties arba bet kam išrašyti, nes čia yra reikalingas žmogaus noras mesti rūkyti“, – komentavo projektą A. Matulas.

„Matyt sugeba gydytojai įvertinti žmogaus sveikatą, tai tokiu atveju ribojamas tam tikras vartojimas ir būtų. Matyt, reikia ir tokių drastiškų priemonių“, – svarstė ir Agnė Širinskienė.

Tačiau Seimo narys Gintautas Paluckas suabejojo: „Jos tikrai neišspręs, nes tos cigaretės bus prieinamos per kaimynines šalis, per elektroninę prekybą ir pan. Tai tiesiog yra labai prasta mintis, prasta priemonė.“

Dalis medikų idėją vadina populistine. Vaistinės sako, kad yra pasirengusias plėsti paslaugas, prisidedant prie žalingų įpročių mažinimo, tačiau negali vertinti, ar elektroninių cigarečių pardavimai vaistinėse su receptu padėtų problemą spręsti iš esmės. Kad idėja nedera su vaistinių paskirtimi, pasisako ir Seimo teisininkai.

„Panašu, kad tikrai esame nevilties etape. Visi nori tiesiog ką nors pasiūlyti“, – teigė A. Dulkys.

Jaunimo svaiginimąsi kaip problemą išskyrė ir Prezidentas Gitanas Nausėda metinėje kalboje. „Narkotikų plitimas mokyklose negali tapti dar viena statistine eilute policijos ataskaitose ar medikų pranešimuose. Privalome naudoti visas priemones šiam vėžiui sustabdyti, pradedant edukacinėmis ir baigiant užkardymu“, – sakė jis.

Politikai kalba ir apie verslą, kuris vis apeina skonių ir kvapų ribojimus, priimtus dar pernai liepą, tačiau po naujų svarstymų dėl pridėtinių skonių ir kvapų, kad jų iš tikrųjų nebeliktų, liko tik vienas balsavimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Anonimas

vaistukas ar maisto papildas čia, kad vaistinė rūpinasi tiekimu?

berazumiai

tik LT ta gali sugalvoti ,šnapsa ir reiktu vaistinese pardavinet nenustacius girtumo klijentams .

geras ...... straipsnio neskaičiau

Norėčiau pamatyt pirmo gydytojo abroziuką ,kuris įgijo žinias apie sveikatos stabilizaciją užsirūkius.... Koks ir kur tas aukštasis ....?????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS