Į kompensuojamųjų vaistų rezervinį sąrašą įtraukti vaistai nuo cistinės fibrozės | kl.lt

Į KOMPENSUOJAMŲJŲ VAISTŲ REZERVINĮ SĄRAŠĄ ĮTRAUKTI VAISTAI NUO CISTINĖS FIBROZĖS

Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija ketvirtadienį nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gydyti skirtus preparatus į rezervinį vaistų sąrašą, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija ketvirtadienį nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gydyti skirtus preparatus į rezervinį vaistų sąrašą, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Kaip nurodo ministerija, vaistai su veikliosiomis medžiagomis ivakaftoru, tezakaftoru ir eleksakaftoras su ivakaftoru galės būti skiriami šešerių metų ir vyresniems pacientams, sergantiems cistine fibroze, kuriems nustatytos registruotos indikacijos.

Vaistai bus kompensuojami pacientams, kuriems jų reikia labiausiai ir kurie atitinka nustatytas papildomas skyrimo sąlygas. Anot SAM, jos buvo išgrynintos kartu su sveikatos priežiūros specialistais, atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes.

Pasak ministerijos, šie kompensuojamieji vaistai pasieks pacientus, kai Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžete bus numatytos lėšos jiems kompensuoti.

Valstybinės ligonių kasos skaičiavimu, prognozuojamos PSDF biudžeto išlaidos vaistams nuo cistinės fibrozės sudarytų nuo 6 iki 8,4 mln. eurų, jeigu jais pirmuosius kelerius metus būtų gydoma nuo 35 iki 48 pacientų.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį žurnalistams sakė besitikintis, kad pirmiesiems pacientams vaistai nuo cistinės fibrozės galėtų būti kompensuojami dar šią Vyriausybės kadenciją.

„Pagal tai, kaip viskas vyksta, aš drįsčiau prognozuoti, kad galbūt dar šiais metais mes galėtume padėti kokiems 30 vaikų“, – anksčiau kalbėjo A. Dulkys.

Jis taip pat pažymėjo, kad vieno mėnesio gydymas vaistais nuo cistinės fibrozės siekia iki 20 tūkst. eurų. Gydant visus Lietuvoje fiksuojamus ligos atvejus, anot ministro, tai per metus kainuotų 10-12 mln. eurų.

Cistinė fibrozė yra genetinė liga, jai būdinga sutrikusi liaukų funkcija. Nuo 2022 metų sausio naujagimiai yra tiriami dėl šios retos ligos.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

>Henrikas

...jei pačiam taip nutiktų-liga , ar keltum klausimą iš kur pinigai ?

sukčiai valdo?

Ne viską parašė - pranešama, kad kompensuos kai bus patvirtintas biudžetas, tik nepranešė iš kurio biudžeto kompensuos, įtariu ne iš Šimonytės globojamo, nes jau dabar mažiau surenka, vėl kels mokesčius.

Henrikas

Hm. Viskas gerai. Tik kas uz tai sumokes? Ir vel reikes didinti senus bei ivedineti naujus mokescius. O mes juos taip labai norime moketi...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS