Inhaliacijos namų sąlygomis: kada rizikinga? | kl.lt

INHALIACIJOS NAMŲ SĄLYGOMIS: KADA RIZIKINGA?

  • 0

Mažėjant sergančiųjų gripu ir visomis peršalimo ligomis, sveikatos specialistai sergamumo sezono pabaigos dar neskelbia. Taip pat perspėja pacientus, kurie namuose gydosi liaudiškais metodais, vienas tokių, inhaliacija karštais garais. Ar iš tiesų veiksminga, o kada rizikinga?

„Kalbant apie peršalimą, nepastebime, kad srautas mažėtų. Serga pakankamai daug žmonių“, – kalbėjo vaistininkas Vygintas Milašius.

„Nė vienas susirgimas, kaip ir peršalimas neatsiranda iš bet kur. 90 proc. susirgimų sukelia virusai, bet mes vadiname peršalimu“, – teigė Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Malgožata Puzelevič.

Būtent inhaliacijos, anot specialistų, ne visada įvertinamos, kaip efektyvi priemonė, kuri gali padėti greičiau sveikti, ypač praradus balsą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Dažniausiai ūminis, virusinis susirgimas pakeičia balsą ir kosulys būna specifinis. Jeigu susirgus būna kosulys ar laringitas, tada reikėtų daryti inhaliacijas. Jos – pagalbinė priemonė, kad atsikosėtume ar atsistatytume balso stygas, kvėpavimo takų gleivinę“, – sakė vaistininkas Rimvydas Blynas.

Specialistai praneša, kas gali laukti, kai procedūras pacientai atlieka namuose ir neretai namų sąlygomis.

„Tas vadinamas puodas karšto vandens, kvėpavimas eteriniais aliejais, atsiranda nusideginimo rizika“, – teigė V. Milašius.

„To nerekomenduojama daryti, kai kūno temperatūra siekia daugiau nei 37,5 laipsnius, kada žmogus blogai jaučiasi. Jeigu tai – sausas kosulys, tai soda, kuri populiari, gali dar labiau išsausinti gleivinę“, – patarė Šeškinės poliklinikos šeimos medicinos skyriaus vedėja Natalija Šertvytienė.

Taip prisikvėpavus, vieną ligą akimirksniu gali pakeisti kita.

„Gali nuplikyti kvėpavimo takus ir paūminti uždegimą“, – sakė M. Puzelevič.

Būna, kad nuplikoma ir veido oda, pavyzdžiui, M. Puzelevič sakė, kad tokių pacientų per sezoną sulaukia kaskart.

Tas vadinamas puodas karšto vandens, kvėpavimas eteriniais aliejais, atsiranda nusideginimo rizika.

„Būna, žinokite, tikrai būna, ypač maži vaikiukai. Dažniausiai jie patenka jau į stacionarą, ne į polikliniką“, – nurodė M. Puzelevič.

Specialistai norėtų, kad pacientai naudotųsi specialiais inhaliatoriais. Deja, jie nepigūs, nekompensuojami.

„Šilti garai gali padidinti paburkimą, paūminti uždegimą. Inhaliatoriai turi vėsius garus, o jie mažina paburkimą ir lengvina simptomus“, – aiškino M. Puzelevič.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į patalpų drėgmę. Pasakė, kokia šildymo sezonu yra idealiausia.

„Palaikyti 40-60 proc. drėgmę“, – sakė R. Blynas.

N. Šertvytienė teigė, kad persirgus gripu, kaip ir COVID-19, gali prireikti reabilitacijos, o panašios inhaliacijos gali būti skiriamos poliklinikose. Tereikia patekti pas reabilitologą, jis įvertina, kokia jūsų būklė ir skiria gydymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS