Įstatymo pataisoms nepritaria farmacijos bendruomenė, gydytojai, pacientai | kl.lt

ĮSTATYMO PATAISOMS NEPRITARIA FARMACIJOS BENDRUOMENĖ, GYDYTOJAI, PACIENTAI

  • 4

Farmacijos specialistus vienijančios organizacijos kartu su gydytojų ir pacientų organizacijomis, Vilniaus universitetu (VU), Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU) praėjusią savaitę kreipėsi į Seimą, Vyriausybę ir Prezidentą, prašydamos nepritarti siūlomoms Farmacijos įstatymo pataisoms.

Užtikrinti teisėtus lūkesčius

Kreipimesi išvardytos priežastys, dėl kurių siūloma nepritarti Farmacijos įstatymo nuostatų pakeitimui. Teigiama, kad ES direktyvos, įteisinančios nuostatas, kad vaistinėje vienu metu turėtų dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas, kad vaistininkų padėjėjai (farmakotechnikai) galėtų dirbti tik prižiūrimi vaisininkų, po aštuoniolikos metų atidėliojimo turi būti įgyvendintos nuo šių metų liepos 1 d., taip užtikrinant teisinio reguliavimo tęstinumą ir teisėtus visuomenės ir farmacijos specialistų lūkesčius.

„Siūlomas Farmacijos įstatymo pakeitimas iš esmės atideda ES direktyvos įsigaliojimą neribotam laikui, stabdo Lietuvos visuomenei būtinų farmacijos paslaugų plėtrą, skatina neracionalų vaistų vartojimą ir didina regionų atskirtį“, – teigiama Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos (VDPS) išplatintame dokumente.

Viešoje erdvėje girdimas grasinimas atleisti vaistininkų padėjėjus (farmakotechnikus) yra neetiškas ir nepagrįstas.

Vaistininko svarba

Dokumente, kurį pasirašė LSMU, VU, Lietuvos gydytojų sąjungos, Lietuvos jaunųjų gydytojų asociacijos, Lietuvos pacientų organizacijų, Lietuvos farmacijos sąjungos, Lietuvos vaistininkų sąjungos, VDPS atstovai ir kiti, rašoma, kad Pasaulio sveikatos organizacija, Tarptautinė farmacijos federacija, Europos Taryba ir Lietuvos nacionalinė sveikatos taryba akcentuoja vaistininko svarbą ir indėlį į ligų valdymą, prevenciją ir sveikatos stiprinimą.

„Tik vaistininko profesinę kvalifikaciją turintis farmacijos specialistas gali teikti tokias farmacijos paslaugas kaip konsultacija dėl racionalaus vaistų vartojimo ir galimo poveikio, vaistų suderinamumo, lengvų negalavimų gydymo, skiepyti, matuoti, įvertinti paciento fiziologinius parametrus ir kt. Neužtikrinus kokybiškų farmacijos paslaugų prieinamumo vaistinėse, didės pacientų srautai gydymo įstaigose“, – rašoma pranešime.

Atidėtas dėl pandemijos

Kreipimesi į Seimą, Vyriausybę ir Prezidentą taip pat teigiama, kad vaistinės komandoje turi dirbti abu farmacijos specialistai: vaistininkas ir vaistininko padėjėjas (farmakotechnikas).

Rašoma, kad vaistinės veiklos licencijos turėtojas pagal įstatymą privalo užtikrinti, kad farmacinės paslaugos būtų teikiamos kvalifikuotai ir kokybiškai, ir įdarbinti reikiamos kvalifikacijos ir reikiamą skaičių specialistų.

„Abiejų kvalifikacijų specialistai yra būtini sklandžiam vaistinės darbui užtikrinti, tad viešoje erdvėje girdimas grasinimas atleisti vaistininkų padėjėjus (farmakotechnikus) yra neetiškas ir nepagrįstas“, – teigiama dokumente.

Jame taip pat primenama, kad ES direktyvose įtvirtinto reikalavimo, jog vaistinėje vienu metu turi dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas, įsigaliojimas Lietuvoje buvo ne kartą atidedamas.

„2020 m. nuostatos, kad vaistinėje turi dirbti ne mažiau nei vienas vaistininkas, įsigaliojimas buvo atidėtas dėl COVID-19 pandemijos. COVID-19 baigėsi, per papildomą atidėtą laikotarpį farmacijos studijas universitetuose baigė beveik 300 absolventų. Šių metų birželio mėnesį visuomenės vaistininkų gretas papildys dar daugiau nei 100 vaistininkų. Lietuvoje yra pakankamai farmacijos specialistų, kad vaistinėse galėtų dirbti komandos ir teikti geriausias paslaugas visiems Lietuvos gyventojams“, – rašoma dokumente.

Jame taip pat primenama, kad ES teismų praktikoje yra buvę bylų, kur buvo konstatuota, jog valstybė narė negali sukurti kitos, nei nurodyta direktyvoje, profesinės kvalifikacijos, kuri vykdytų direktyvoje numatytas reguliuojamos profesijos – vaistininko – funkcijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Farmacininkas

Niekasa nerašau komentarų, bet niekada ir nebuvo tokio supriešinimo. Atėjęs žmogus nė karto nepaklausė, kas mane aptarnauja (vaistininkas ar farmakotechnikas). Gydytojai prieš, juokaujat, nes juos pačius reikia mokyti rašyti receptus. Eikit į vaistinę , be recepto duos. Kai pandemija atėjo , užsidarė gydytojai šiltuos kabinetukuos, o žmonės vaistines atakavo, pagalbos šaukės ir vėl gi niekam nebuvo įdomu, kad farmakotechnikas akis į akį jį konsultuoja ir gydo. O kolegos - vaistininkai, net baisu skaityti komentarus. Iš gobšumo su malonumu galės atsidaryti vaistines ir užsidaryti ir savaitgaliukais dirbti patys. Visi mes tarp kūjo ir priekalo, reikia kalbėti pirma, apie farmakotechnikos studijų programos naikinimą (dar kažkiek vietų ir vf). Baisu kaip užsėda ant ko nors, tai kaip "raganų medžioklės laikais"

Pacientas

Visose srityse reikia mokėti padorias algas ir specialistų pakaks, o dabar matom kas vyksta gydo slaugytojos ir slaugytojų padėjėjai nes iki gydytojo patekti neįmanoma, teismuose tuoj teisėjaus teisėjų padėjėjai, keliuose patruliuos policijos rėmėjai, savanoriai ir taip visose srityse

o

iskur tos pataisos lenda jei ne is bilgeic soras finansuojamu pso kurias suformavo obam is afrikos nusikalteliu samanu saikos o dulkiagalvis ir gauna zadanijas jas igyvendint ursulems pritariant tai grina tiesa ===
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS