Kada psichoaktyviosios medžiagos tampa mirtinu kokteiliu? | kl.lt

KADA PSICHOAKTYVIOSIOS MEDŽIAGOS TAMPA MIRTINU KOKTEILIU?

  • 2

Kas ketvirtas Lietuvos naktinių klubų ir barų lankytojas vartojo narkotikų kartu su alkoholiu, o 16,5 proc. vartojo skirtingų narkotikų vienu metu. Panaši dalis vartojo narkotikų kartu su energiniais gėrimais, kas dešimtas – kartu su psichotropiniais vaistais.

Tyrė keturiuose miestuose

Tai parodė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) užsakymu 2022 m. vasarą vykdytas psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimo tarp naktinio pasilinksminimo vietų lankytojų tyrimas. Juo siekta įvertinti psichoaktyviųjų medžiagų (alkoholio, nikotino, narkotikų, naujų psichoaktyviųjų medžiagų) vartojimo paplitimą, vartojimo įpročius ir prieinamumą tarp Lietuvos didžiųjų miestų naktinio pasilinksminimo vietų lankytojų. Tyrimo metu buvo apklausti 503 naktinių klubų, barų lankytojai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Naujausio tyrimo duomenimis, 36,6 proc. naktinio pasilinksminimo vietų lankytojų bent kartą gyvenime vartojo kokių nors narkotikų. Populiariausias narkotikas yra kanapės. Jas išbandė 36,6 proc. apklaustųjų. Bent kartą gyvenime ekstazio vartojo 16,5 proc. tyrimo dalyvių, kokaino ar kreko – 12,9 proc., amfetamino ar metamfetamino – 11,7 proc., LSD – 11,4 proc., haliucinogeninių grybų – 10,4 proc. Bent kartą per paskutinę parą narkotikų vartojo 7,6 proc. naktinio pasilinksminimo vietų lankytojų. Pastebima, kad vyrai narkotikų vartoja dažniau nei moterys. Vilniuje ir Klaipėdoje apklausti respondentai nurodė narkotikus vartojantys dažniausiai.

Rizikingas elgesys

Specialistams nerimą kelia narkotikų ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų maišymas, vartojimas kartu, nes toks elgesys gali didinti sveikatos sutrikimų ir perdozavimo tikimybę. Deja, 16,5 proc. šiame tyrime dalyvavusių naktinio pasilinksminimo vietų lankytojų bent kartą gyvenime buvo vartoję skirtingų narkotikų vienu metu. Narkotikų kartu su alkoholiu bent kartą gyvenime vartojo 25,8 proc. tyrimo dalyvių, narkotikų kartu su energiniais gėrimais – 16,3 proc., narkotikų kartu su tabako ar nikotino gaminiais – 26,6 proc. 10,3 proc. tyrimo dalyvių buvo vartoję narkotikų kartu su psichotropiniais vaistais. Nors bent kartą gyvenime vartojusių skirtingų narkotikų vienu metu ir narkotikų vartojusių kartu su alkoholiu dalis 2022 m. buvo mažesnė nei 2018 m., tačiau didesnė nei 2008 m. ir 2013 m. Be to, stebima, kad per pastarąsias 30 dienų vartojusių skirtingų narkotikų derinius skaičius didėja.

Daug mirties atvejų dėl perdozavimo yra susiję būtent su kelių skirtingų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu, dažniausiai neteisėtus opioidus derinant su kitais narkotikais, vaistais ar alkoholiu.

Tyrimas parodė, kad 20,9 proc. tyrimo dalyvių bent kartą gyvenime vartojo elektronines cigaretes su THC (kanapių veikliąja medžiaga, sukeliančia psichoaktyvų poveikį). Sintetinių kanabinoidų buvo išbandę 12,5 proc. tyrimo dalyvių.

Pasilinksminimas naktiniuose klubuose, baruose neretai siejamas su narkotikų vartojimu. Išties, naktinio pasilinksminimo vietose pasiūlymo pabandyti narkotikų buvo sulaukę 26,2 proc. apklausos dalyvių, o 15,2 proc. kokių nors narkotikų išbandžiusių respondentų narkotikus dažniausiai įsigyja būtent iš narkotikų prekeivių naktiniame klube, bare ar jų prieigose. 40,2 proc. kokių nors narkotikų išbandžiusių respondentų nurodė, kad narkotikus vartoja naktinio pasilinksminimo vietose.

Žaidžia su ugnimi

16,9 proc. respondentų nurodė, kad per pastaruosius dvylika mėnesių, lankydamiesi naktinio pasilinksminimo vietose, vartojo kanapes. Beveik visi respondentai per pastaruosius dvylika mėnesių, kai lankėsi naktinio pasilinksminimo vietose, vartojo alkoholio (97,4 proc.), o beveik pusė (44,3 proc.) respondentų naktinio pasilinksminimo vietose buvo padauginę alkoholinių gėrimų. Per paskutinę parą alkoholį kartu su energiniais gėrimais vartojo 14,3 proc. pasilinksminimo vietų lankytojų, kartu su narkotikais – 2 proc., o kartu su psichotropiniais vaistais – 1,6 proc.

NTAKD primena, kad skirtingų psichoaktyviųjų medžiagų maišymas, vartojimas derinant ar prabėgus mažai laiko nuo pirmosios medžiagos suvartojimo gali didinti šių medžiagų toksinį poveikį, kuris gali tapti sunkiai nuspėjamu. Pavyzdžiui, dėl tokiose kombinacijose dažniausiai pasitaikančio alkoholio gali būti sunkiau suvokti, koks kiekis kitų medžiagų buvo suvartotas, dėl to gali būti suvartota daugiau, nei iš pradžių planuota. Skirtingų psichoaktyviųjų medžiagų kombinacijos taip pat gali padidinti nelaimingų atsitikimų, susižalojimų tikimybę. Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro duomenimis, Europoje daug mirties atvejų dėl perdozavimo yra susiję būtent su kelių skirtingų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu, dažniausiai neteisėtus opioidus derinant su kitais narkotikais, vaistais ar alkoholiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kiekvieno

Pasirinkimas ka vartoti

Kai \\\\\.../////

pavartoji.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS