Kaip išsinuomoti būtiną medicinos priemonę | kl.lt

KAIP IŠSINUOMOTI BŪTINĄ MEDICINOS PRIEMONĘ

  • 1

Šiuo metu apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu sergantys lėtinėmis ligomis žmonės gali išsinuomoti ir namuose naudoti deguonies ir dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus, paprastas ar išmaniąsias insulino pompas ir infuzines, vadinamąsias skausmo, pompas.

„Dabar medicinos priemones namuose naudoja daugiau kaip 2 400 sergančių žmonių. Tai labai palengvina sunkių ligonių gyvenimą, nes jie nebeprivalo būti ligoninėje vien tam, kad galėtų naudotis reikalingais brangiais aparatais“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Medicinos priemonių kompensavimo skyriaus vedėjas Giedrius Baranauskas.

Brangios medicinos įrangos nuomos poreikis auga, šiais metais finansavimas padidėjo. Praėjusiais metais šioms reikmėms iš PSDF buvo skirta 8,5 mln. eurų, šiemet – jau 9,3 mln.

Ligonių kasų kompensuojamos insulino pompos yra skiriamos I tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, nėščiosioms ir planuojančioms pastoti moterims (iki vienų metų laikotarpiui, kai cukrinis diabetas yra nekontroliuojamas), taip pat ligoniams, kurie yra įtraukti į laukiančių kasos salelių transplantacijos sąrašą. Šiuo metu jomis naudojasi daugiau nei 1 000 ligonių, iš jų per 600 vaikų.

Gydymas deguonimi ar nuolatine dirbtine plaučių ventiliacija skiriamas tiems, kuriems diagnozuotas lėtinis kvėpavimo nepakankamumas. Ligonių kasos šiuo metu apmoka šių aparatų nuomos išlaidas maždaug 1 400 ligonių, iš jų apie 100 vaikų.

Pacientams, kuriems yra diagnozuoti navikai, nuolatinei stipraus ar nepakeliamo lėtinio skausmo kontrolei užtikrinti, kai geriamaisiais arba transderminiais stipriais opioidiniais analgetikais nepavyksta užtikrinti adekvačios šio skausmo kontrolės, skiriama infuzinė pompa.

„Nepakeliamą skausmą kenčiantys onkologiniai pacientai, nepajėgiantys savarankiškai įsigyti infuzinių pompų, gali pasinaudoti priemonių nuomos kompensavimu ir taip pagerinti savo gyvenimo kokybę“, – teigia G. Baranauskas.

Visų šių priemonių nuomos išlaidos yra 100 proc. apmokamos PSDF lėšomis. Nuomos paslaugas teikiančios ir su VLK sudariusios sutartis įmonės privalo užtikrinti apdraustųjų aprūpinimą nuomojamomis medicinos priemonėmis, netaikydamos priemokos dėl technologinių ypatumų.

Ar būtina ligoniui skirti gydymą brangiomis medicinos priemonėmis namuose, nustato stacionarines ir ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios gydymo įstaigos gydytojų konsiliumas.

Ligoniams, turintiems gydytojų konsiliumo išvadą, reikia kreiptis į įmones, turinčias sutartį su VLK dėl būtinų sveikatos priežiūrai namuose medicinos priemonių nuomos išlaidų kompensavimo. Pasirinkta įmonė su ligoniu pasirašys sutartį dėl priemonės išdavimo, garantinio aptarnavimo, nuolatinės priežiūros ir keičiamųjų dalių tiekimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

yja

bent kiek aktualios informacijos ligoniams

SUSIJUSIOS NAUJIENOS