SAM siekia pritraukti medikus į regionus: numatė gerinti finansines sąlygas | kl.lt

SAM SIEKIA PRITRAUKTI MEDIKUS Į REGIONUS: NUMATĖ GERINTI FINANSINES SĄLYGAS

  • 4

Siekiant pritraukti sveikatos priežiūros specialistus rinktis darbo vietą Lietuvos regionuose, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) numatė gerinti finansines sąlygas ir plėsti kvalifikacijos tobulinimo galimybes.

Pasak SAM Sveikatos sistemos žmogiškųjų išteklių politikos skyriaus vadovės Dianos Smaliukaitės, pagrindiniai veiksniai, motyvuojantys rinktis darbą regionuose – siūlomos palankios socialinės garantijos, darbo vietos pasiūla kilmės krašte ar gydymo įstaigoje, kurioje buvo atlikta profesinė praktika.

„Ministerija ragina gydymo įstaigas taikyti kompleksines skatinamąsias priemones, siekiant sukurti palankų psichoemocinį klimatą, įtraukti medikus į sprendimų priėmimą, suteikti jiems profesinio tobulėjimo galimybes, padėti sėkmingai integruotis į kolektyvą, regioną ir visuomenę“, – teigia D. Smaliukaitė.

Jauniesiems medikams svarbi ir tinkama įstaigos valdysena, organizacinė kultūra, taip pat, piniginės skatinamosios priemonės, pavyzdžiui, studijų kainos apmokėjimas, apgyvendinimo, transporto finansavimas.

Pagal 2021–2027 m. Europos Sąjungos fondų investicijų programą, numatoma skirti 14 mln. eurų sveikatos priežiūros specialistų pritraukimo priemonėms, pavyzdžiui, studijų kainos finansavimui, stipendijų skyrimui, labiausiai trūkstamų profesinių kvalifikacijų ir specializacijų prestižo didinimui.

Dar 27,55 mln. eurų planuojama investuoti į sveikatos priežiūros specialistų profesinės kvalifikacijos tobulinimą.

Besikeičianti profesinės kvalifikacijos tobulinimo tvarka, atsirandančios galimybės kompetencijų ugdymui, savišvietos skatinimas, finansinių sąlygų gerinimas yra teigiami pokyčiai tiek miestuose, tiek regionuose dirbantiems medikams.

SAM šių metų lapkričio mėnesį patvirtino gaires regionams, kurie gali planuoti ES fondų lėšomis finansuojamus projektus, ir juose numatyti veiklas, skirtas sveikatos specialistų pritraukimui į ilgalaikės priežiūros paslaugas teikiančias asmens sveikatos priežiūros įstaigas.

„Siekiant sudaryti kuo palankesnes sąlygas specialistų profesiniam augimui, nuo gruodžio 1 d. įsigaliojusi nauja sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų profesinės kvalifikacijos tobulinimo tvarka įteisina tobulinimąsi savišvietos būdu ir leidžia pripažinti užsienyje išklausytas tobulinimosi programas bei išlaikytus egzaminus“, – sako SAM atstovė.

„Tikimės, kad naujos tobulinimosi formos skatins specialistus įgyti žinių iš įvairių šaltinių, mokytis iš kolegų praktinės patirties, bendradarbiauti su kolegomis bei šią veiklą pripažinti kaip profesinės kvalifikacijos tobulinimą“, – priduria D. Smaliukaitė.

Taip pat buvo įgyvendinti gydytojų rezidentų darbo užmokesčio dydžio ir jo apmokėjimo pokyčiai: atlygis perskaičiuojamas ne pagal statusą, o pagal rezidentūros studijų metus. Tad darbo užmokestis kyla kiekvienais metais, o ne kartą per rezidentūros studijas. Prie atlygio įpareigotos prisidėti ir gydymo įstaigos, kuriose gydytojai rezidentai atlieka profesinę praktiką, anksčiau įstaigos to neprivalėjo daryti.

Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentės Agnės Panavienės teigimu, jaunajam medikui reikia tokios darbo vietos, kurioje galėtų tobulėti, uždirbti orų atlyginimą dirbant vienoje gydymo įstaigoje.

„Besikeičianti profesinės kvalifikacijos tobulinimo tvarka, atsirandančios galimybės kompetencijų ugdymui, savišvietos skatinimas, finansinių sąlygų gerinimas yra teigiami pokyčiai tiek miestuose, tiek regionuose dirbantiems medikams“, – sako ji.

Pasak jos, įgyvendinami pokyčiai prisideda prie jaunųjų medikų skaičiaus regionuose didėjimo.

„Ypač tai matome tokiose specialybėse kaip šeimos medicina“, – pažymi A. Panavienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vietinis pigmėjas

Padarė kvailystę ir dar dabar prašikinėja mūsų visų pinigus toliau. Nes nėra Jokios atsakomybės! Netgi už Europinius 88 mln. Eurų niekas neatsikaito ir neatsako. Tokiems ir karas būtų gerai, galai sudegtų o patys Ispanijoj.

Pala pala

į kokius regionus ? Tuos, kuriuose uždaromos ligoninės ? SAM kokiame " burbule " ?

Kas ten važiuos?

Mokyklos uždaromos, vaikų darželių nėra. Kaip gali jaunos šeimos važiuoti į rajonus. Nebe sovietmetis, kai kiekviename kaime buvo viskas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS