Audito komitetas Vyriausybei siūlo tobulinti PSDF biudžeto projektą | kl.lt

AUDITO KOMITETAS VYRIAUSYBEI SIŪLO TOBULINTI PSDF BIUDŽETO PROJEKTĄ

Parlamentinis Audito komitetas Vyriausybei siūlo tobulinti 2024 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto projektą, didesnį dėmesį skiriant rezervo dydžiui ir jo paskirstymui.

Tokį sprendimą komitetas priėmė pirmadienį apsvarstęs PSDF biudžeto projektą.

Už ir prieš projektą balsavo po lygiai komiteto narių – po tris, bet sprendimą lėmė komiteto pirmininko balsas – opozicijai priklausančios demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Zigmantas Balčytis balsvo už tobulinimą.

„Valstietė“ Asta Kubilienė tvirtino, kad PSDF išlaidos yra per mažos – 13 proc.: „Tai labai mažas procentas, jeigu palyginsime su tuo kainų kilimu, infliacijos dydžiu, kuris buvo vasarą. Sukilusios kainos liko“.

Taip pat, pasak jos, biudžete numatytas per didelis rezervas. Prognozuojama, kad PSDF rezervas turėtų siekti 637 mln. eurų.

Tuo metu konservatorius Jurgis Razma pabrėžė, kad Vyriausybės bus prašoma „išspręsti problemą, kad toks didelis rezervas nebūtų paliktas, kad vienasmeniškai galėtų skirstyti ministras“. 

Sveikatos viceministras Aurimas Pečkauskas teigė, kad kitais metais planuojamas rezervas yra mažesnis nei jis buvo šių metų pradžioje ir sudaro mažiau nei 18 proc. viso PSDF biudžeto.

„Neišsiskiriame dydžiu tarp kitų Europos šalių“, – pridūrė viceministras.

Be kita ko, A. Kubilienė pabrėžė, kad PSDF biudžete numatytas per mažas vaistų kompensavimo finansavimas.  

„Turėtų būti žymiai didesnis, ypač inovatyvių vaistų kompensavimo“, – komitete kalbėjo parlamentarė.  

PSDF įplaukos ir išlaidos 2024 metais turėtų siekti 3,461 mlrd. eurų, arba 13,5 proc. daugiau nei suplanuota šiemet. Numatomas jo rezervas 2024 metų pradžioje – 637,4 mln. eurų, tiek pat jis turėtų siekti ir metų pabaigoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS