Aukso kaina – rekordinė: ar verta investuoti? | kl.lt

AUKSO KAINA – REKORDINĖ: AR VERTA INVESTUOTI?

  • 8

„Vien tik auksas valdo mus, žmonės jam tarnauja...“ – yra pasakęs Goethes herojus Mefistofelis. Tik ar įpirksime šį, vis brangstantį taurųjį metalą? Jo kaina šiuo metu siekia seniai regėtus rekordus, praneša LNK.

Kokios brangimo priežastys, ar verta dabar investuoti į auksą, kiek dar gali keistis kaina ir, ar tai reiškia, kad brangiau mokėsime už juvelyrikos dirbinius, plačiau papasakojo Lietuvos verslo konfederacijos direktorius Marius Dubnikovas.

– Kokios priežastys lemia brangimą?

– Tas brangimas nėra toks didelis. 7 proc. nėra kažkas tokio ypatingo. Reikia prisiminti, kad dolerio kursas prarado savo vertę 2-3 proc. euro atžvilgiu. Tai ir duoda tam tikrą impulsą. Kai doleris pinga, žaliavos, tame tarpe ir auksas, brangsta. Kitas dalykas – pinigų politika. Pinigų kiekis pasaulyje labai ženkliai padidėjo per paskutinius kelerius metus. Dalis tų pinigų būtent ir nukeliauja į auksą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Banko politika kaupti auksą keitėsi taip pat. Ar imama kaupti vis daugiau?

– Dažniausiai trečiosios šalys kaupia auksą. Anksčiau buvo ir Rusija. Dabar ji šiek tiek išsiparduoda. Jei pasižiūrėtume į išsivysčiusių valstybių politiką, tai Šveicarija nenupirko nė uncijos jau 20-30 metų.

– Ar užsitęsęs karas Ukrainoje, geopolitinė nežinomybė turi įtakos tam, kad norima turėti pinigus aukso pavidalu?

– Auksas turi du variklius: infliacija ir karas. Kariniai konfliktai vyksta ne tik Ukrainoje, bet ir Izraelyje, kur viskas verda ir kunkuliuoja. Turime ir kitas šalis. Matome, kad Pietų Amerikoje iš Venesuelos pusės yra intencijų pasidalinti žemes. Karas yra galingas variklis. Tačiau iš kitos pusės pinigų politika turėjo didesnę įtaką.

– Ar tai reiškia, kad ir mums reikia pradėti kaupti aukso luitus namuose ir investuoti ne į bitkoinus, o į auksą?

Auksas yra labai spekuliatyvus ilguoju laikotarpiu. Žmonės dažnai gali ir nusivilti.

– Aš nesu labai didelis aukso kaip investicijos šalininkas. Auksas yra labai spekuliatyvus ilguoju laikotarpiu. Žmonės dažnai gali ir nusivilti. Jis tiek pat doleriais kainavo 1980 m. ir 2007 m. Tačiau per tuos metus dolerio vertė labai ženkliai sumenko. Tai, kaip ir nieko neuždirbama. Tai gana spekuliatyvu.

– Ar tarptautinė rinka, tai, kas vyksta pasaulyje, gali ateiti iki paprasto lietuvio pirkėjo, kuris prieš šventes nori nusipirkti aukso dirbinių? Ar tai reiškia, kad už tą patį žiedą, grandinėlę ar apyrankę bus sumokėta daugiau?

– Greičiausiai nebus tokios greitos reakcijos. Visgi, gaminiai pagaminti iš pigesnio aukso. Iš kitos pusės, reikia suprasti, kad gaminyje auksas geriausiu atveju yra tik pusė kainos dalies. Visa kita yra menas, menininko rankos. Jei turėjome 7 proc. aukso brangimą, tai matematiškai tas brangimas galėtų sudaryti apie 3-4 proc. dirbinio kainoje. Nemanau, kad vien dėlto, kad auksas pabrango, tai labai stipriai pakels mūsų Kalėdų dovanų kainas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ReAlus

Auksas visais laikais buvo gera investicija. Ir pelenuose žiba! Ir ne juvelyrika, bet monetos, luitai. Monetos dar turi ir numizmatinę vertę.

Gera investicija juodai dienai ir santaupom

Kai pinigai spausdinami ir.kuriami trilijonais ir auga skolos ,kurios vieną dieną sužlugdys visą finansinę sistemą ,investuuori į auksą yra racionalu ,net jeigu ta rinka labai manipuliojama ir kontroliuojama ,kad lainos neišaugrų ,nes tada dolleerui galas.

Aa

Investicinį auksą perkant, pardavėjas užmeta gal iki 5 proc.,parduodant vėl gal 5 proc. mažiau rinkos , pvm nėra.Beje akcijų rinka ne loterija, dabar kilo 10 metų , bet prieš tai 10 metų lygu buvo,o komisiniai bankų ir kitų pardavėjų taip pat nemaži. O šiaip su 3 kapeikom nieko nepriinvestuosi, investicija prasideda arba nuo 18 metų arba nuo šimto tūkstančio ir tai ne garantas ,kad išloši.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS