Paskaičiavo, kiek Lietuvoje pabrango duona: Europoje tapome kone lyderiais | kl.lt

PASKAIČIAVO, KIEK LIETUVOJE PABRANGO DUONA: EUROPOJE TAPOME KONE LYDERIAIS

  • 25

Tradicinės juodos duonos receptas nepasikeitė, o ir kepa ją taip, kaip anksčiau, bet duona kažkodėl pabrango, pasakojama LNK reportaže.

„Perkamiausia tradicinė ruginė duona. Metų pradžioje kilogramas kainavo 3 eurai 30 centų, dabar kainuoja 3 eurai 80 centų, o spalio mėnesį kainuos apie 4 eurus 20 centų“, – kalbėjo „Velželio duonos“ savininkas Vaidas Baranauskas.

Panevėžio rajono kepėjai – ne išimtis. Duona brangsta ir didžiausių prekybos tinklų lentynose.

„Įvairių tiekėjų duomenys skirtingi, bet per šiuos metus apie tris kartus keliame kainas 5–7 proc.“ – sakė „Norfos“ savininkas Dainius Dundulis.

Susumavus, kiek per metus pabrango duona, matyti, kad Europoje tapome kone lyderiais. Rugpjūtį, palyginus su pernai metų rugpjūčio mėnesiu, duona pabrango 33 proc. Daugiau tik Vengrijoje – 66 proc. Bet, pavyzdžiui, Šveicarijoje, kur žmonės daug turtingesni už lietuvius, duona brango tik 4 proc.

„Kainų lygis pas mus yra žemas, todėl pas mus sąnaudų šokai pavirsta didesniais procentais negu Prancūzijoje, Norvegijoje ar Šveicarijoje“, – teigė VU docentas Algirdas Bartkus.

Viena pagrindinių dalių duonai kepti – elektra, bet pardavėjai ne tik dėl to kėlė kainas.

„Darbo jėga per kokius dvejus metus pabrango 30–40 proc., miltai pabrango kokius 20 proc., o energetika – 700 proc.“ – kalbėjo D. Dundulis.

Dėl ko elektra brangesnė, aiškinti jau nebereikia, o štai miltai ir grūdai, anot ekonomisto, brango dėl trąšų. Lietuva neteko baltarusiškų ir rusiškų, tad iškilo klausimas, ką daryti su javų laukais.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Didelė dalis derliaus yra išauginta su trąšomis, kurios yra įsigytos iš anksto dar senomis geromis kainomis. Dabar, kai reikės parduoti grūdus, reikia turėti omenyje, kad užsipirkti trąšų bus gerokai brangiau, jos bus brangesnės kartais. Racionalūs ir į priekį žiūrintys ūkininkai privalės paprašyti didesnės kainos“, – tęsė A. Bartkus.

Bet kepėjai žino – kylant kainai krenta ir pardavimai, tai jau vyksta, tad juokaujama, kad galbūt žmonės vietoj duonos pradėjo valgyti ką kita.

„Mūsų parduotuvėlėje tai mažiau jaučiama, labiau gal turguose, kuriuose galbūt žmonės mažiau lankosi, stebi akcijas prekybos centruose“, – sakė V. Baranauskas.

„Bijome daugiau kelti, nes pirkėjui bus per didelis šokas“, – kalbėjo D. Dundulis.

Kur duona, ten paprastai ir saldūs kepiniai. Čia pirkėjai renkasi atidžiai, nes kaina pakilusi. Suvalgyti desertą – jau penktadaliu brangiau. Kepyklos vadovas dar prisimena, kada paskutinį kartą taip kėlė kainas – lygiai prieš dešimtmetį.

„Praeitais laikotarpiais būdavo, kad pagamini vieną tortą, gauni dešimt, o dabar pagamini dešimt tortų, gauni vieną“, – pasakojo kepyklos „Mažoji ragainė“ vadovas Eduardas Radzivilovas.

Saldumynams du kartus šoktelėjo sviesto ir cukraus kaina. Miltai prieš metus irgi buvo kone perpus pigesni. Neabejojama, kad kepiniai dar brangs, o vadovams belieka spėlioti, ar dar kas ateis valgyti.

„Anksčiau pirkdavo maišelį, kilogramą, dabar 1–2 gaminius“, – tęsė E. Radzivilovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Austrijoje

parduotuvėje Hofer duonos kepalas 750 g kainuoja 1,39e. Turiu foto vasario 1 dienos. Ir tai yra normali skani duona, neraikyta.

SCIPAKAS.KAU.

Svarbiausia mylijonieriu padaugejo ir pelnai isaugo keliolika kart turtuoliai bujoja kas jiem tie vergai,minimalus atlyginimai vistiek gryzta burzujam uz viska susimokejus.SEKMES IR TOLIAU VERGAUTI

Na

Na mūsų politikams mes lietuviai nelabai rūpim, kad pensininkas neturi ko valgyti ir studentai negauna bendrabučio, kam rūpi. Lietuvos politikams labai rūpi ukrainiečiai, baltarusiai rusai. Juos reikia apgyvendinti , maitinti suteikti šiltnamio sąlygas. Sako dirba 17 , tūkstančių iš 64 tūkstančių. Didelė atvykėlių išlaikytinių armija didelė. Padėti reikia , bet neskriaudžiant savo tautos tai prie gero neprives. Lietuviai palikti likimo valiai įpač pažeidžiami ir senjorai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS