K. Navickas: prekyba rusiškais grūdais – moralės klausimas | kl.lt

K. NAVICKAS: PREKYBA RUSIŠKAIS GRŪDAIS – MORALĖS KLAUSIMAS

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad prekyba į Lietuvą įvežamais rusiškais grūdais yra „moralės klausimas“, o neužsiauginant pakankamai kai kurių grūdinių kultūrų, tokia prekyba vyks ir toliau.

Ministras ketvirtadienį teigė dar nesusipažinęs su dalies Seimo narių pateiktu pasiūlymu laikinai uždrausti į Lietuvą importuoti rusiškus arba baltarusiškus žemės ūkio produktus ir pašarus.

„Čia yra labiau moralės klausimas ir ne kažkokio sąžiningo veiksmo. Rusiškų grūdų arba rusiškos produkcijos mes įsivežame ne tiek ir daug, gerokai, kartais mažiau nei iki karo. Taip, dalis šios žaliavos, ypatingai grūdų ir kukurūzų, šiandien padengiama iš Ukrainos, norėtųsi, kad būtų daugiau“, – ketvirtadienį LRT laidai „Dienos tema“ sakė K. Navickas.

„Bet poreikis vis tiek yra, nes ne visus grūdus, ypač kukurūzus, užsiauginame. Matyt, ta prekyba vyko ir vyks“, – pridūrė jis.

„Kalbant apie šitą siūlymą (laikinai uždrausti į Lietuvą importuoti rusiškus ir baltarusiškus grūdus – BNS), aš tiesiog fiziškai nespėjau susipažinti su juo, nes buvo visai kiti šiandien reikalai“, – kalbėjo ministras.

Buvęs žemės ūkio ministras, Seimo opozicijoje esančių „valstiečių“ atstovas Giedrius Surplys sako palaikantis parlamentarų iniciatyvą. 

„Tai man kelia moralinį klausimą, kad mes tikrai privalome visais įmanomais būdais sukovoti su Rusijos importu ir tranzitu. Tą padarė latviai savo įstatymu, tą padarysime mes“, – LRT laidai „Dienos tema“ sakė G. Surplys.

„Kas blogiausia gali nutikti, mus Rusija paduos į Pasaulio prekybos organizaciją. Atleiskit, bet aš tai priimčiau kaip garbę. Nežinau, kodėl dabartinė valdžia lūkuriuoja ir tikrai nenori priimti šito sprendimo“, – pridūrė Seimo narys.

Dalis Seimo narių siūlo laikinai uždrausti į Lietuvą importuoti rusiškus arba baltarusiškus žemės ūkio produktus ir pašarus. Seime įregistruotos tai numatančios Žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros įstatymo pataisos.

Jeigu Seimas jas priimtų, draudimas galiotų nuo balandžio 15 dienos iki 2025 metų liepos 1-osios. Vyriausybė turėtų patvirtinti konkretų produktų ir pašarų sąrašą. 

Pataisų iniciatorius, Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, jog taip siekiama, kad iš Rusijos ir Baltarusijos grūdai nepatektų į Lietuvą ir Lenkiją. Anot jo, dabar nežinoma, kiek šių grūdų įvežama į Lietuvą.

Latvija praėjusią savaitę laikinai jau uždraudė Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produkcijos ir pašarų importą.

Žemės ūkio ministerija šį pirmadienį pranešė nuo kovo vidurio griežtinsianti iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolę, tačiau visiškai uždrausti jų įvežimo nesieks.

Riboti rusiškų grūdų tranzitą ragino ir sausį protestus surengę Lietuvos ūkininkai. 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Alfa

Moralę parodo Seimas

Fritz

Kalba apie ta (morale) ko cia nera ir dar taip pamokanciai.

Pilietis

Vokietijoj ir prancuzijoj yra rusiškos produkcijos. Ir ten žiuri i kaina o ne morale

SUSIJUSIOS NAUJIENOS