K. Navickas tikisi, kad ES ras bendrus sprendimus dėl Ukrainos grūdų | kl.lt

K. NAVICKAS TIKISI, KAD ES RAS BENDRUS SPRENDIMUS DĖL UKRAINOS GRŪDŲ

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako besitikintis, kad Europos Sąjunga (ES) ras bendrus sprendimus, kaip padėti Ukrainai išgabenti grūdus Rusijai užblokavus jų eksporto kelią Juodąja jūra. 

„Pasienio (su Ukraina – BNS) šalys siūlė, kad draudimas grūdų įvežimui būtų pratęstas iki metų pabaigtos, dalis šalių palaikė Lenkijos pusę, dalis, įskaitant ir mus, – kad ribojimai importo turi būti bendri ES lygiu ir tai yra viena iš esminių pamatinių ES vertybių“, – BNS sakė K. Navickas.

ES anksčiau įvestas ukrainietiškų grūdų importo draudimas baigs galioti rugsėjo 15 dieną, o penkios Ukrainos kaimynės ragina ES šiuos ribojimus pratęsti. Pasak K. Navicko, sprendimą dėl to priims Europos Komisija, šią situaciją antradienį aptarė ir ES šalių žemės ūkio ir žuvininkystės ministrai.

„Turime siekti susitarti, rasti tokį sprendimą, kad nenukentėtų besiribojančių šalių ūkininkų interesai. Turime dirbti ta linkme ir nuomonės labiau pozityvios ieškant sprendimų. O kokie bus sprendimai, priklauso nuo pačių šalių, kurios yra pasienyje, kol kas bendro sprendimo nėra“, – kalbėjo jis.

Ministras pakartojo, kad Lietuva labiausiai akcentuoja grūdų tranzito klausimą ir siūlo stiprinti alternatyvų jų eksporto maršrutą per Baltijos šalis.

„Mes akcentuojamės į tranzitą, kalbėjom tiek su lenkais, tiek vokiečiais, mums svarbu užtikrinti, kad grūdai keliautų tranzitu iš Lietuvos pusės. Pasiūlymas Lenkijai pateiktas, kaip tą kontroliuoti, tiek geležinkeliais, tiek kelių transportu“, – sakė K. Navickas.

Anot jo, vienas iš klausimų lieka europinės infrastruktūros pritaikymas pervežti grūdus.

Anksčiau antradienį Briuselyje jis sakė, kad Lietuva pasiūlė kelią per Baltijos šalis, kuris palengvintų Ukrainos grūdų transportavimą ir eksportą – muitinės formalumai, fitosanitarinė patikra ir kitos procedūros galėtų būti perkeltos nuo Ukrainos-Lenkijos sienos iki Europos Sąjungos uostų, pavyzdžiui, Klaipėdos.

Užsienio reikalų ir susisiekimo ministrai Gabrielius Landsbergis ir Marius Skuodis bei K. Navickas pirmadienį bendru laišku paragino Europos Komisiją (EK) stiprinti alternatyvų Ukrainos grūdų eksporto maršrutą per Baltijos šalis.

Ministrai pabrėžia, kad Rusijos sprendimas nutraukti Juodosios jūros grūdų iniciatyvą ir Odesos uosto bombardavimas pablogina ir taip sudėtingą maisto saugumo situaciją pasaulyje.

Jie pažymėjo, kad transporto maršrutas tarp Ukrainos ir Baltijos šalių gali tapti „perspektyvia ir ilgalaike alternatyva“ Ukrainos grūdų išvežimui. Koridoriaus infrastruktūros tobulinimas ir krovinių tvarkymo tarp skirtingų geležinkelio vėžių palengvinimas padėtų padidinti transportavimo pajėgumus.

Gairės: žemės ūkio ministras, Kęstutis Navickas, Europos Sąjunga, sprendimai, gabenti grūdus, Ukraina, karas Ukrainoje, Rusija, užblokuotas kelias, Juodoji jūra
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS