Kiek brangiau mokėsime kavinėse? | kl.lt

KIEK BRANGIAU MOKĖSIME KAVINĖSE?

  • 15

Kylančios kainos restoranuose ir kavinėse, masiniai bankrotai ir augantis šešėlis – tokia, pasak maitinimo sektoriaus atstovų, ateitis laukia panaikinus lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM). Apie tai LNK žurnalistai pasikalbėjo su „Amber food“ savininku ir vadovu Gediminu Balniu.

– Kokių pokyčių numatoma maitinimo įstaigoms ir kokių iššūkių laukia šiais metais panaikinus lengvatinį 9 proc. PVM?

– Apart 9 proc. PVM, yra pasiektas dugnas ekonomikoje. Palūkanų naštos augimas, minimalios algos augimas 10 proc., kas automatiškai persiskaičiuoja dažnai iki 40 proc. sudarančių sąnaudų restoranams, ir nuomos, kurios dažniausiai būna skaičiuojamos pagal infliaciją, tad gali vėl siekti 8 proc. augimą. Net jei ir nebūtų didinamas PMV, būtų tikrai nelengvas laikotarpis, o dabar valdžia tokią papildomą dovanėlę mums davė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Na, sako, tai buvo karantino laikotarpiui.

– Nebuvo, nereikia meluoti. PVM aiškinamajame rašte aiškiai parašyta, kad galima taikyti ir pasibaigus karantino laikotarpiui. Čia tik taip interpretuojama, nes tie patys konservatoriai taikė šią PMV pataisą dar kol nebuvo pandemijos ir kol jie buvo opozicijoje.

– Kaip maitinimo verslas šioje situacijoje gelbėsis? Ar darbuotojų sąskaita, ar visos papildomos sąnaudos, kaštai bus perkeliami ant vartotojo pečių? Kokie yra galimi scenarijai?

– Yra įvairių galimų scenarijų. Kai mums buvo sumažintas PVM mokestis, darbuotojai išsirikiavo eilėje su reikalavimu didinti atlyginimus, tačiau atgal panaudoti motyvą, kad mums padidintas PVM mokestis ir jums bus mažinami atlyginimai, bus sunku. Labai įvairiai spręs tas problemas restoranų savininkai, bet bus tikrai sunku. Bus ir masinių bankrotų. Mūsų skaičiavimais, per vienus metus bus kaip per įprastus ketverius metus – toks bankrotų skaičius gali būti. Iš tikrųjų yra tų, kurie jau ruošiasi, jau yra užsidarančių restoranų. Pas mus 58 proc. yra smulkių restoranų. Jie supras, ką reiškia PMV padidėjimas, vasario 25 d., kai bus vykdomas PVM mokėjimas už sausio mėnesį.

Dabar valdžia tokią papildomą dovanėlę mums davė.

– Ar kalbate apie jauną verslą, kuris nuo 2020 m. susikūręs?

– Ne tik jauną, bet apskritai paprastą verslas, kuriame dominuoja 4–5 žmonės. Mažas restoranas, pamatęs, kad kiekvieną mėnesį sąskaitoje pinigų mažėja, reikia ką nors daryti, didina kainas. Tokį šoką jie gaus vasario 25 d. Vakar sutikau jauno verslo atstovą, valdantį dvejus metus veikiantį restoranėlį, sako: „Mano apyvarta 25 tūkst. eurų, kiek man daugiau reikės mokėti?“. Sakau: „Vidutiniškai 2,5 tūkst.“ Sako: „Oi, aš atlyginimo sau tiek neišsimoku, tai ką man daryti?“. Tai va, reikės atsakyti jam į šį klausimą, ką daryti.

– Kokio kainų augimo galime tikėtis?

– Faktoriai, kad augo minimali alga ir nuoma, net ir be PVM augimo, turėjo lemti 8 proc. kainų augimą. Dabar skaičiuojame 15 proc. Ir tai nereiškia, kad pakėlus kainas 15 proc. baigsis visos problemos. Mes turime ir konkurentų, ir „Maximą“, „Rimi“. Žmonės kainas lygins ir greičiausiai padidėjus kainoms kris vartojimas, dalis nueis ir į šešėlį.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Ne kiek!

Nesilankiau niekada ir nezadu pradeti!

Nekniaukit

Reportaže iš Kroatijos rodė kavinę, kur puodukas kavos - vos po eurą. Visi ten dirbantys patenkinti, žmonių antplūdis duoda geresnius pelnus. Pas mus- tik dejonės. Jei virtuvė gera, švari, personalas mielas, lankytojai kaip ėjo, taip ir eis. Juk ir pensijos šiek tiek pasikelia?

Viskas paprasta

"ai va, reikės atsakyti jam į šį klausimą, ką daryti." Susimažinti sau atlyginimą, priversti savo žmoną ir vaikus dirbti,o darbuotojus atleisti. Arba užsiradyti ,jeigu nesugebi konkuruoti. Jeigu Jūms sunku užsidarykit, ateis tie kuriems bus lengva.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS