Konstitucinis Teismas: žmonėms turi būti leista pasitraukti iš pensijų fondo dėl svarbių priežasčių | kl.lt

KONSTITUCINIS TEISMAS: ŽMONĖMS TURI BŪTI LEISTA PASITRAUKTI IŠ PENSIJŲ FONDO DĖL SVARBIŲ PRIEŽASČIŲ

  • 12

Pensijų kaupimo įstatyme nenumatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių prieštarauja Konstitucijai. Tokia priežastimi teismas nurodo iš esmės pasikeitusias žmogaus gyvenimo aplinkybes, dėl kurių jo kaupimas pensijai tampa itin apsunkintas.

„Įstatyme turi būti nustatyti ir kiti senatvės pensijų kaupimo specialiuose pensijų fonduose pabaigos atvejai, taip pat ir atvejis, kai pensijų kaupimas nutraukiamas dalyvio iniciatyva, kai yra svarbių priežasčių“, – ketvirtadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).  

„Siekiant užtikrinti viešąjį interesą, kad visa senatvės pensijų sistema veiktų darniai, tokie įstatyme nustatyti pensijų kaupimo pabaigos atvejai turi būti išimtiniai, kai iš esmės pasikeičia pensijų kaupimo dalyvio gyvenimo aplinkybės, dėl kurių dalyvavimas kaupime jam tampa itin apsunkintas ar betikslis“, – nurodo teismas. 

KT pabrėžė, kad žmogaus teisė į pensijų fonduose jau sukauptas lėšas sietina su jo nuosavybės teisių apsauga, o dabartinis reguliavimas šias teises varžo labiau nei reikia pasiekti konstituciškai svarbiam tikslui – kuo daugiau pensijų kaupėjų užtikrinti didesnes pajamas senatvėje.

Siekiant užtikrinti viešąjį interesą, kad visa senatvės pensijų sistema veiktų darniai, tokie įstatyme nustatyti pensijų kaupimo pabaigos atvejai turi būti išimtiniai (...)

 

Tuo metu tvarka, pagal kurią pensijų fondo dalyviams gali būti mokamos skirtingų rūšių išmokos, pagrindiniam šalies įstatymui neprieštarauja, skelbia KT.

KT teisėjų teigimu, taip įgyvendinta iš Konstitucijos kylanti diskrecija, o įstatyme laikomasi konstitucinio lygiateisiškumo principo.

„Šie (išmokų – BNS) dydžiai yra apibrėžti konkrečių sumų intervalais, kurie vienodai yra taikomi visiems atitinkamo dydžio turtą pensijų fonduose savo vardu sukaupusiems dalyviams. (...) Įstatymų leidėjas, paisydamas Konstitucijos, nustatė aiškius kriterijus, pagal kuriuos sprendžiama, kokios rūšies pensijų išmokos mokėtinos pensijų kaupimo dalyviams“, – rašoma sprendime.

Teismui prašymą pateikę 39 Seimo opozicijos nariai abejojo, ar nenumatyta galimybė pasitraukti iš kaupimo sistemos neprieštarauja Konstitucijos nuostatoms dėl nuosavybės teisių apsaugos. Anot jų, dabar asmuo negali priimti jokių savarankiškų sprendimų, o tai pažeidžia lygiateisiškumo principą.

Šiuo metu baigti kaupti fonde įmanoma tik dalyviui mirus, sulaukus pensijos ar gavus visą sukauptą išmoką, taip pat teismui pripažinus sutartį negaliojančia, atskira tvarka numatyta Europos Sąjungos institucijų darbuotojams ir Europos Parlamento nariams.

Antros pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

PLIUSAS

TAI NESUPRATAU TEISMAS AR IŠAIŠKINO DEL GYVENTOJU PRIVERSTYNIO ITRAUKIMO I PENSIJU FONDUS .NEATSIKLAUSIUS GYVENTOJU. TAI GAL GALIMA PO VIENA IR ISAUDYTI NEATSIKLAUSIUS .

Antanas

Pensijų fondai neturi nieko bendro su pensijomis. Tai konservų sukurta pasaka leidžianti finansinėms institucijoms uždirbti iš sodros lėšų. Kodėl taip saugoma, kad žmonės negalėtu pasiimti? Nes paaiškės, kad tų pinigų jau nėra...........

Nuomonė

Išeiti i fondo su visais sukauptais pinigais turėtų būti galima bet kada. Žinant mūsų Seimą, gali būti pripažinta tik viena "svarbi" priežastis- dalyvio mirtis... Neturėtų būti svarstoma- jei tavo pinigus kažkas pralošinėja- čia svarbi priežastis ar ne. Kadangi pensijų fondai tokie kaip dabar yra skanus kąsnis bankams ir bendrovėms, tai sunku tikėtis logiškų Seimo sprendimų. Lobistai veiks kryptingai ir aktyviai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS