Kai kuriems elektros vartotojams – nemaloni žinia | kl.lt

KAI KURIEMS ELEKTROS VARTOTOJAMS – NEMALONI ŽINIA

  • 6

Nemaloni žinia elektros vartotojams, pamirštantiems ar tyčia nedeklaruojantiems suvartotos elektros energijos. Jei vartotojai naudojasi ne išmaniuoju skaitikliu ir daugiau nei metus nedeklaruoja suvartotos elektros kiekio, nuo kitų metų jiems už elektrą teks mokėti daugiau. Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) atstove Rasa Juodkiene.

– Kiek daugiau nedeklaruojantiems elektros sąnaudų teks mokėti?

– Buvo patvirtintas įkainis už paslaugą ir su pridėtinės vertės mokesčiu jis sieks 21,76 Eur.

– Ar čia reikės mokėti už tą mėnesį, kai nedeklaravo ar nedeklaruojančiam visus metus teks vieną kartą per metus sumokėti?

– Šis mokestis bus taikomas tik tiems vartotojams, kurie per metus nė karto nedeklaravo tikslaus suvartojimo kiekio. Tai vieną kartą ir reikės susimokėti. Įstatymas pradeda galioti tik kitų metų vasarį. Tai mes jau dabar pradėjome aktyviai komunikuoti ir aiškinti klientams, kad yra pats laikas deklaruoti. Pirmiausia tam, kad patiems būtų naudinga ir neištiktų kažkoks netikėtas siurprizas, kai susikaupia ir moki pagal vidurkį, kuris neatitinka realių suvartojimo duomenų. Ir, aišku, dėl šio mokesčio. Jo galima išvengti tiesiog deklaruojant.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Daugelis elektros apskaitos prietaisų jau yra išmanūs. Kada jau bus visi prietaisai išmanūs ir nebebus tos prievolės deklaruoti?

– Iš tikrųjų iki 2026 m. intensyviai diegiami išmanieji skaitikliai. Jau šiuo metu įdiegta daugiau nei 850. Tai šitai daliai klientų išvis nereikia sukt galvos, nes jų duomenys nuskaitomi automatiškai ir perduodami nepriklausomiems tiekėjams. Tai iki nurodytos datos išmanieji prietaisai atsidurs beveik pas visus klientus ir neliks prievolės deklaruoti.

– O kiek yra nedeklaruojančių?

– Iš esmės dabar kalba eina maždaug apie 57 tūkst. klientų.

– Kuo tas nedeklaravimas yra blogas? Žmogus vis tiek moka sąskaitas, tiktai apskaičiuotas remiantis vidurkiu. Vis tiek jos yra sumokamos.

– Turbūt ne apie sąskaitas mes turėtume kalbėti, o apie skirtumą, kuris yra tarp tavo realaus suvartojimo ir vidurkio. Statistika ir duomenys rodo, kad vidurkis dažnai neatspindi to realaus suvartojimo. Visų pirma, vien dėl to, kad jis svyruoja – dėl atostogų, metų laiko, tiesiog gyvenimo būdo. Aš nerekomenduočiau mokėti pagal vidurkį. Vis dėlto reikėtų tuos duomenis deklaruoti kiekvieną mėnesį. Kartais pakeitus skaitiklį į išmanųjį klientai sako, kad labai išaugo sąskaita. Tai sąskaita didesnė tik dėl to, kad buvo netikslus deklaravimas iki išmaniojo skaitiklio. Tai labai paprasta išvengti to sąskaitų padidėjimo ir šito mokesčio.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

v

Ryšium su tuom, kad be elektros jau neina gyvent, ir tai beveik pirmo būtinumo prekė, manau būtų logiška jeigu elektros tiekėjai privalėtų būti tik ne pelno siekiančios įmonės.

drožbergenas

na ka ir matome kad investicijos i ismaniuosius skaitiklius atsipirks,niekam nereikes deklaruoti o duomenys bus gauti-patenkinti visi kaip ir turi buti.

Kreivas \\\\\.../////

Nėra maloniau,kai visi el.prietaisai išjungti,o "išmanusis" skaitliukas eurus kapsi ar ne kreiva'snuki?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS