Lietuvą pasiekė pirmoji 360 mln. eurų RRF paskola | kl.lt

LIETUVĄ PASIEKĖ PIRMOJI 360 MLN. EURŲ RRF PASKOLA

  • 8

Lietuva iš Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) gavo pirmąją 360 mln. eurų lengvatinę paskolą.

Šias lėšas Lietuvai trečiadienį pervedė Europos Komisija (EK), pranešė Finansų ministerija.

Vyriausybė pernai gruodį prašė išmokėti 387 mln. eurų, tačiau lėšos išmokėtos atskaičius jau išmokėtą avansą.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad RRF lėšos didins šalies ekonomikos augimo potencialą bei atsparumą.

„Užtikrintai judame pirmyn įgyvendindami Lietuvai reikalingus žingsnius, šį kartą – socialinės apsaugos, sveikatos sistemos, krašto gynybos ir žaliųjų finansų srityse. Dėl šių reformų gavome lėšas tolesnėms investicijoms tiek verslui, tiek žmonėms“, – pranešime teigė G. Skaistė.

Pinigai bus naudojami žaliosioms, skaitmeninėms ir inovatyvioms verslo technologijomis įsigyti ar vystyti, kurios kurtų aukštą pridėtinę vertę ir būtų orientuotos į eksportą, ir į elektros iš atsinaujinančių energijos išteklių gamybą.

Lėšos išmokamos už pirmuosius penkis rodiklius: reformavus Užimtumo tarnybos ir savivaldybių bendradarbiavimą teikiant individualiems poreikiams pritaikytas paslaugas ir konsultacijas, taip pat įsteigus Socialinių paslaugų darbuotojų tobulinimo centrą, patvirtinus Žaliųjų finansų veiksmų planą, Gynybos ir saugumo pramonės plėtros 2023–2027 metais gaires, priėmus Sveikatos įstaigų ir agentūrų viešųjų pirkimų centralizavimo planą ir nuo 2023 metų pradėjus pirkimų centralizavimą.

EK pernai spalį patvirtino atnaujintą 3,85 mlrd. eurų vertės Lietuvai skirtų RRF lėšų paketą. Jį sudarys 2,3 mlrd. eurų europinių dotacijų bei 1,55 mlrd. eurų paskolų.

Pirmąją RRF subsidijų išmoką Lietuvai – 542,3 mln. eurų – EK išmokėjo pernai gegužę. Tuo metu 26 mln. eurų parama tada buvo laikinai sulaikyta už neįvykdytus du rodiklius, tačiau pernai gruodį EK Lietuvai leido panaudoti beveik 9 mln. eurų iš šios sumos.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

asas

konservines lesbes tik skolintis ir moka

Antanas.

Tai kiek dabar siekia Valstybės įsiskolinimas?

Kam skolinas?

Sake biudzetas pagerejo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS