Pataria ruoštis šildymo sezonui ir prasitaria apie kainas: ko tikėtis? | kl.lt

PATARIA RUOŠTIS ŠILDYMO SEZONUI IR PRASITARIA APIE KAINAS: KO TIKĖTIS?

  • 10

Praėjęs šildymo sezonas buvo rekordiškai brangus. Dabar ekspertai sako, kad atpigus tiek gamtinėms dujoms, tiek biokurui, šildymo kaina turėtų būti mažesnė nei pernai. Tačiau ne tokia žema kaip būdavo ankstesniais metais. Geros žinios laukia vilniečių, jų sąskaitos turėtų sumažėti bent 20 proc. Kas laukia kitų miestų? Plačiau – LNK reportaže.

Situaciją pakomentavo Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius.

– Šildymo sezonas dar negreitai, bet turite tam tikrų naujienų. Geros žinios kai kuriems miestams, kad šildymo sezonas bus pigesnis.

– Daugiausiai tai jausis Vilniuje. Vilnius pasileidžia didelį šilumos gamybos šaltinį – kogeneracinę jėgainę. Ji turėtų stipriai padidinti biokuro dalį. O biokuras šiandien yra tris kartus pigesnis nei gamtinės dujos. Todėl tai yra gera žinia vilniečiams. Tikėtina, kad šildymo sezonas bus pigesnis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar įmanoma paskaičiuoti, kiek proc. bus mažesnės sąskaitos?

– Šildymo sezoną dar lemia ir temperatūra. Sąskaitų dydis priklauso nuo žiemos. Jei būtų tokios pačios sąlygos kaip pernai, kaina galėtų būti 20 proc. mažesnė.

– Ar šiemet atsisakoma deginti mazutą? Buvo daug kalbama apie taršą gamtai.

– Kiek žinau, neplanuojama naudoti mazuto. Jei viskas bus gerai su kogeneracine jėgaine, jo tikrai nereikės.

– Kokios prognozės kitiems miestams?

– Ryškėja tendencijos, kad didžiuosiuose miestuose šilumos kainos bus mažesnės. Vidutinio dydžio miestuose, kuriuose vartotojų kiekis mažesnis, išauga kiti kaštai. Pati blogiausia situacija lieka mažiausiose savivaldybėse, kurios neperėjo prie biokuro. Gamtinės dujos gana brangios.

2022 m. buvo kriziniai metai. Buvo panika, visi pirko bet ką, kad tik nepritruktų išteklių.

– Ką gyventojai gali padaryti, kad tos sąskaitos būtų mažesnės?

– Pastatų sandarinimas yra pagrindinis rūpestis. Tačiau tai ilgas ir sudėtingas procesas, greitai jo nepadarysi. Tie laimingieji, kurie jau pasidarė sandarinimą, paprastai nesiskundžia šildymo sąskaitomis. Deja, tokių dar nėra daug. Didžioji dalis namų nerenovuoti. Bendrijoms ir administratoriams reikia pasirūpinti, kad šildymo sistemos būtų paruoštos, kad jos būtų praplautos, išvalytos. Jei šildymas būna netolygus, patalpos prišildomas daugiau nei reikia, žmonės atsidaro langus ir išleidžia šilumą. Jei šildymas tolygus, nėra reikalo atidarinėti langus.

– Kainos bus pigesnės nei pernai, tačiau ne tokios pigios kaip prieš porą metų.

– 2022 m. buvo kriziniai metai. Buvo panika, visi pirko bet ką, kad tik nepritruktų išteklių. Daug kas nusvilo dėl to. Žiemą labai atpigo viskas. Šiemet jau nėra to apsirūpinimo ištekliais, kainos jau gerokai mažesnės nei pernai. Tačiau jos aukštesnės nei 2021 m.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

ko jus cia verkiat kainos normalios o gal norit dykai

:)))

reikia tiketis neeilinio kreivu ignicio akcininku pelno ir gausios paramos partijai...

nieko baisaus

yra dvi lietuvos, viena skaiciuoja centus, kaip sildytis ir pan...kita lietuva, va vakar buvau ir maciau tokia, tai pilni vezimai vidury dienos PC maisto prekiu kraunasi, vidury dienos, na gal atostogauja?...nezinau, zinau tik kad faktai tokie, 21 milijardas santaupu bankuose, o kiek grynu dar gal kokia 10 milijardu grynais visi laiko namuose?...zodziu pinigu yra, ES fondai teka upemis, lietuvos biurokratams kas met algos kyla, priedai ir t.t. (tie nemazai yra pritaupe), pensininkai yra nemazai pritaupusiu, nes dauguma gavo (gal negavo o prisisavino) po SSRS zlugimo tai net jie nezino kas paskolos yra, ko siuolaikinis jaunos seimos apie tai tik pasvajoti gave, tie diedukai ir nemazai turi (tai girdim isviliojo 10, 15, net 90 tukstanciu yra buve isviliota is bobutes....)...pinigu yra. Taigi nedejuokim, o pasidziaukim dar auksiniam amziuje gyvenam, nei karu, maru nieko, pinigu sociai, darbu pilna ir t.t.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS