Prezidento siūlymas dėl pensijų – rinkiminis triukas? | kl.lt

PREZIDENTO SIŪLYMAS DĖL PENSIJŲ – RINKIMINIS TRIUKAS?

  • 53

Į darbus rudenį besiruošiančiam Seimui prezidentas Gitanas Nausėda siunčia įstatymų pataisas ir siūlo įteisinti asmeniui galimybę išsiimti dalį sukauptų pinigų – 25 proc. – iš II-os pensijų pakopos, praneša LNK.

Apie tai plačiau papasakojo Seimo narys Algirdas Sysas.

– Kaip jūs vertintumėte prezidento siūlymą išsiimti dalį pinigų iš II-os pensijų pakopos? Ar tai smarkiai pakeistų situaciją?

– Šitą siūlymą priimu kaip rinkiminį. Neužilgo – prezidento rinkimai, prezidentas turi kažkaip reaguoti į tai, ką šneka žmonės. Susidaro įspūdis, kad prezidentas ir toliau atstovauja pensijų fondo valdytojus. Dauguma gyventojų aiškiai pasisako, kad jie galėtų pasinaudoti tais pinigais, kada nori ir kiek nori, o ne 25 proc. Kas yra 25 proc. šios dienos pinigais ir skaičiais, tai yra kažkur 1,5 tūkst. eurų. Kaip aš juokauju, kad vieną dantį jau galima susitaisyti pas odontologai. Šis pasiūlymas toks dvipusis, kad ir gyventojams kažkas siūloma, bet svarbiausia, nenuskriaudžiami ir bankai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Jūsų manymu, ta suma turėtų būti didesnė?

Susidaro įspūdis, kad prezidentas ir toliau atstovauja pensijų fondo valdytojus.

– Reikėtų, kaip padarė kitos demokratinės šalys, atsisakyti šitos ydingos sistemos. Tikslas buvo, kad kiekvienas pensininkas prie socialinio draudimo pensijos gautų apčiuopiamą priedą iš II-os pensijų pakopos. O ką mes matome? Pagrindinis tikslas, kad pensininkai turėtų didesnes pensijas, nepasiektas. Jei tuos pinigus, kuriuos metame į šiuos fondus, įdėtume į socialinio draudimo pensijas, tai ta pensija tikrai padidėtų visiems. Mano nuomone, valstybė pirmiausia turi rūpintis visais, o ne tais, kurie gali pasirūpinti savimi. Jie uždirba didesnes pajamas, automatiškai gaus didesnes pensijas. Daug metų kalbu, kad šis eksperimentas nepasisekė Lotynų Amerikoje. Lietuvoje taip pat matome, kad šis eksperimentas naudingas tik pensijų fondų valdytojams.

– Įvairios partijos turi įvairių siūlymų. Manote, kad prezidento siūlymas sulauks palaikymo Seimo salėje?

– Kiek girdėjau, valdančioji dauguma laiko tai populistiniu siūlymu. Greičiausiai jis nepraeis.

Rašyti komentarą
Komentarai (53)

onute

Nausėda greit savo cleno nepakelsi ika čia šūda mali mat jis pensijas pakels Ale kaip bankioras taip afioros

parmazonas

Mums praktiškiau būtų tuos tris vyr.valdžios postus turėt samdomus.Sudarome darbo sutartį ,nustatome jų pareigybėms darbo krūvį ir reikalaujame atsakomybės už gaunamą algą.Nesusidoroja-šlius,vagia -tiurma.Tas pats ir su kitais urmo bazės,departamentų viršikinYkais.O dabar anys grybauja,be jokių pardonų vykdo provokacijas ir kartais net akivaizdžiausiai kenkia...

alis...

kažkaip visai nesigirdi apie normalų pensijų padidinimą-indeksavimą lyginant su brangimais ir infliacija...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS