Restoranai ir kavinės: didelės maisto kainos nuo sausio dar augs | kl.lt

RESTORANAI IR KAVINĖS: DIDELĖS MAISTO KAINOS NUO SAUSIO DAR AUGS

  • 23

Seimui nusprendus nebepratęsti lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio tarifo maitinimo įstaigoms, restoranai žada, kad ir taip didelės maisto kainos nuo sausio dar didės. Valdžia aiškina, kad lengvata restoranams ir kavinėms padėjo išgyventi per pandemiją ir skaičiuoja, kad kitų metų šalies biudžetą toks PVM sugrąžinimas papildys 170 mln. eurų, praneša LNK.

Kavinės ir restoranai dirba išsijuosę ruošdamiesi šventiniam bumui, tačiau viskas gali pasikeisti po Naujųjų metų. Gyvenimas ne tik maitinimo įstaigoms, bet ir klientams apkars.

„Maitinimo sektorius būtų spaudžiamas iš abiejų pusių“, – sakė restorano „Sushi Lounge“ savininkė Daiva Breivė.

Restoranai skaičiuoja, kad panaikinus PVM lengvatą, kainos gali kilti net iki 25 proc.

„Visi privalės kelti kainas. Nebelabai bus, kur jau mažinti darbo užmokesčio, tai nukentės vartotojai“, – teigė D. Breivė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Didelis nuostolis restoranams. Be to, yra ir kitų neigiamų poveikių restoranams. Tai didins kainas“, – kalbėjo viešbučio ir restorano „Best Western Santaka“ generalinis direktorius Zigmantas Dargevičius.

Visgi, gyventojai sako, kad ir kiek kainuotų maistas, restoranas yra lyg pramoga, už kurią negaila pinigų.

„Dabar nebėra pasirinkimo. Anksčiau būdavo pigių ir brangių vietų. Dabar gal žinau tik vieną vietą, kur dar pigu“, – sakė vyras.

„Restoranuose tikrai nepigu. Kadangi labai mėgstu juose lankytis, tai teks eiti“, – kalbėjo mergina.

„Į restoranus nueisime retkarčiais. Ką gi mums daryti, pagyvenusiems žmonėms? Dainuoti, šokti ir į kavines“, – sakė senjorė.

Seimo nariai nubalsavę prieš PVM pratęsimą sako, kad nėra prasmės laikyti lengvatos, kai maitinimo sektorius jau atsistojo ant kojų.

Jau suskaičiuota, kiek kitais metais pilnės biudžetas, kai maitinimo įstaigos mokės standartinį PVM.

„Kitiems metams yra įskaičiuota apie 170 mln. eurų į planuojamas gauti pajamas. Jei eitų kalba apie dar ilgesnį pratęsimą, tai reikėtų svarstyti, kokiai sričiai sumažinti tą sumą“, – sakė Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Iš viso biudžetas per visą lengvatos egzistavimo laikotarpį neteko trečdalio milijono eurų. Seimo opozicija siūlė lengvatą palikti dar trejiems metams.

„Pajusime visi. Tai liečia ne tik restoranus, bet ir visas maitinimo įstaigas“, – sakė Seimo narė Aušrinė Norkienė.

Sausį prognozuočiau didelę krizę.

Pasak opozicijos, lengvatos naikinimas paskatins naujų bankrotų bangą.

„Dalis bankrutuos arba lįs į šešėlį. Manau, kad valstybė patirs didesnes išlaidas išmokant socialines išmokas netekusiems darbo. Europos Sąjungoje iš 27 šalių 23 šalys taiko šią PVM lengvatą“, – sakė A. Norkienė.

Tam pritaria ir verslininkai.

„Sausį prognozuočiau didelę krizę. Ir šiaip yra žmonių sumažėjimas, o jei dar būtų ir PVM padidinimas“, – sakė D. Breivė.

Tačiau M. Lingė sako, kad naudos, neskaitant didėjančio verslininkų pelnų, PVM lengvata neatnešė. Iš visų sektorių maitinime kainos augo labiausiai.

Kainos kavinėse ir restoranuose turėtų kilti po sausio 1 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Julė

Kaip čia yra,užeini pilna salė,o išeiginėm be užsakymo,visai gali negauti staliuko???

YES

Tai nustebino, - o kada pas mus buvo kitaip? Norvegijoje pigiau pragyventi nei Lietuvoje

Darius

Eilinis gazdinimas PVM. Dabar berods moka 9% bus 21% skirtimas12% o gazdina pakels 25% lai išsilaiko stipriausi bankrutuokit jei nemokat dirbti o ne verkšlenkit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS