Siūloma grąžinti įpareigojimą kaupti gamtinių dujų atsargas buitiniams vartotojams | kl.lt

SIŪLOMA GRĄŽINTI ĮPAREIGOJIMĄ KAUPTI GAMTINIŲ DUJŲ ATSARGAS BUITINIAMS VARTOTOJAMS

Gamtinių dujų tiekėjus siūloma įpareigoti privalomai kaupti gamtinių dujų atsargas buitiniams vartotojams.

Tokį pasiūlymą Gamtinių dujų įstatymo pakeitimams įregistravo Seimo narys energetikos ministras Dainius Kreivys ir Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius.

Jeigu Seimas pritartų, būtų grąžintas anksčiau galiojęs teisinis reguliavimas.

„Dėl Rusijos Federacijos pradėtos karinės invazijos į Ukrainą iš esmės pasikeitė tiek geopolitinė, tiek gamtinių dujų tiekimo saugumo situacija. Svarbu pažymėti, kad Europos Sąjungos institucijose pastaruoju metu apsvarstyti ir netrukus bus priimti Europos Parlamento ir Tarybos reglamento dėl dujų tiekimo saugumo užtikrinimo priemonių pakeitimai, kuriais reglamentas papildomas naujomis nuostatomis dėl Europos Sąjungos dujų saugyklų užpildymo tikslų, o dujų atsargų kaupimas buitiniams vartotojams numatomas kaip viena iš svarbių priemonių gamtinių dujų tiekimo saugumo situacijai gerinti“, – savo pasiūlymą argumentuoja D. Kreivys ir K. Starkevičius.

2021 m. lapkričio 4 d. buvo priimti Gamtinių dujų įstatymo pakeitimai, kuriais buvo atsisakyta privalomo reikalavimo gamtinių dujų tiekimo įmonėms kaupti gamtinių dujų atsargas buitiniams vartotojams.

Beje, pasiūlymo autoriai atkreipia  dėmesį, kad po šių Gamtinių dujų įstatymo pakeitimų, gamtinių dujų įmonės išlaikė ir šiuo metu saugo gamtinių dujų atsargas buitiniams vartotojams.

„Atsižvelgiant į būtinybę užtikrinti pažeidžiamiausios gamtinių dujų vartotojų grupės – buitinių vartotojų – interesų apsaugą ir nenutrūkstamą gamtinių dujų tiekimą, teikiamas pasiūlymas grįžti prie buvusio teisinio reguliavimo, nustatant privalomą gamtinių dujų atsargų kaupimą buitiniams vartotojams“, – sako D. Kreivys ir K. Starkevičius.

Siūlomas projektas numato, kad „gamtinių dujų atsargas buitiniams vartotojams tiekimo įmonės kaupti privalo. Vyriausybė ar jos įgaliota institucija, atsižvelgdama į buitinių vartotojų gamtinių dujų suvartojimą Reglamento (ES) (....) nustatytais atvejais, nustato gamtinių dujų tiekėjams privalomą sukaupti gamtinių dujų kiekį buitiniams vartotojams ir šio kiekio sukaupimo terminus.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

O dabar

irgi sumoka,bet duju gali ir negauti!

:)))

o uz privaloma kaupima sumokes patys vartotojai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS