„Sodra“: vis daugiau draudėjų įsiskolinimą padengia patys | kl.lt

„SODRA“: VIS DAUGIAU DRAUDĖJŲ ĮSISKOLINIMĄ PADENGIA PATYS

  • 0

Šiemet didėjant visoms Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodros“) biudžeto pajamoms, didėja ir ta pajamų dalis, kuri kaip skola iš draudėjų išieškoma taikant priverstinio poveikio priemones.

Tačiau pastebima, kad vis daugiau draudėjų susidariusią socialinio draudimo įmokų nepriemoką sumoka patys, vos priminus apie tai.

„Priverstinio poveikio priemones taikome kraštutiniu atveju, kai su draudėju nepavyksta susitarti gražiuoju, kai jis sąmoningai vengia sumokėti socialinio draudimo įmokas“, – sako Ježy Miskis, „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas.

Per pirmus tris šių metų ketvirčius pritaikius priverstinio poveikio priemones į „Sodros“ biudžetą surinkta 313,6 mln. Lt. Tai yra 15 proc. (41,7 mln. Lt) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį.

Didžiausia suma buvo surinkta taikant mokėjimo nurodymą, kai susidariusi skola išieškoma iš draudėjų lėšų kredito įstaigose, – iš viso 275,8 mln. Lt. Padedant antstoliams į biudžetą sumokėta 1,8 mln. Lt, vykstant draudėjo bankroto procedūroms – 13,1 mln. Lt.

Pradėjus skolos išieškojimą patys draudėjai šiemet per sausį – spalį sumokėjo 22,5 mln. Lt nepriemokų. Tai yra 35 proc. (5,8 mln. Lt) daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Teisės aktai numato galimybę atidėti įsiskolinimo mokėjimą iki vienerių metų. Dėl to visi draudėjai turi teisę kreiptis į aptarnaujantį „Sodros“ teritorinį skyrių.

Šiuo metu visa draudėjų skola „Sodros“ biudžetui sudaro 460 mln. Lt. Iš šios sumos 265 mln. Lt yra ilgalaikis bankrutuojančių įmonių įsiskolinimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS