Spręs, ar e. cigaretėmis leisti prekiauti tik vaistinėse ir tik su receptu | kl.lt

SPRĘS, AR E. CIGARETĖMIS LEISTI PREKIAUTI TIK VAISTINĖSE IR TIK SU RECEPTU

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį svarstys kelių dešimčių parlamentarų inicijuojamas pataisas, siūlančias leisti elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis prekiauti tik vaistinėse ir tik su receptu.

Sveikatos apsaugos ministerija ir Vyriausybė tokiam siūlymui nepritaria.

Vienas pataisų autorių „valstietis“ Aurelijus Veryga BNS yra sakęs, kad pakeitimus įkvėpė Australijos pavyzdys, kur siekiant padėti žmonėms išsigydyti nuo priklausomybės tabakui jau nuspręsta e. cigaretėmis prekiauti tik vaistinėse ir paskyrus gydytojui.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos numato, kad vaistinėms būtų leidžiama įsigyti elektronines cigaretes ir jų pildykles tik iš licencijuotų gamybos ar didmeninės prekybos įmonių.

Seimo Teisės departamentas teigia, kad siekis šiuos produktus pardavinėti vaistinėse apskritai nedera su pačių vaistinių paskirtimi bei jų farmacinės veiklos turiniu. Pasak jo, nauja tvarka ne tik apribotų tokių produktų prieinamumą jaunimui, bet smarkiai susiaurintų galimybes jų įsigyti visiems žmonėms apskritai.  

Teisininkai sako, kad licencijas turinčios įmonės negalėtų prekiauti šiais produktais, nors jie „kažin ar galėtų būti laikomi pavojingesni ar kenksmingesni sveikatai nei patys tabako gaminiai“.

Teisingumo ministerija įsitikinusi, kas naują tvarką, jeigu jai Seimas po svarstymo pritartų, reikėtų notifikuoti Europos Komisijoje. 

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė BNS yra sakiusi, kad vaistinės galėtų prekiauti tokiais produktais, jei jie išties būtų skirti padėti žmonėms mesti rūkyti.

Nuo 2022 metų liepos Lietuvoje uždrausta prekiauti įvairių skonių ir kvapų elektroninėmis cigaretėmis, tačiau jomis ir toliau prekiaujama. 

Siekiant mažinti šių rūkalų prieinamumą, apsaugoti nuo rūkymo vaikus, paauglius ir kuo labiau pavėlinti amžių, kai jauni žmonės pradeda rūkyti, Seimas uždraudė elektronines cigaretes, jei jų ar pildyklių skystyje yra cukraus ir saldiklių.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

8888

Jei vaistinės atsisakys, tada galima bandyti ligoninėse ir mokyklose....

Čia priėjo kindziulis ir tarė:

Ir dar reikės prezidento parašo ant recepto!

ttt

Man tai atrodo, kaip paskutinis proto šuolis į beprotybę. Kadangi proto nerandama, tai siūlau tabaką ir jam prilyginamus gaminius pardavinėti VYNOTEKOJE. Mano akimis, tai puikiausia simbiozė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS