Stipendija bedarbiams priklausys nuo valandinio atlygio, ne nuo minimalios algos | kl.lt

STIPENDIJA BEDARBIAMS PRIKLAUSYS NUO VALANDINIO ATLYGIO, NE NUO MINIMALIOS ALGOS

Stipendija bedarbiams, besimokantiems profesijos, nuo liepos 1-osios bus mokama atsižvelgiant į minimalų valandinį atlygį (MVA), o ne minimalią mėnesio algą (MMA), kaip yra dabar.

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Užimtumo įstatymo pataisas: balsavo 112 Seimo narių, prieš nebuvo, o susilaikė vienas.

Tokia stipendija sieks 0,5 MVA (2,57 euro) už mokymosi valandą vietoj 0,5 MMA per mėnesį. Bedarbis ir toliau galės pasirinkti: arba gauti mokymosi stipendiją, arba nedarbo išmoką.  

2,57 euro stipendija už mokymosi valandą bus mokama ir tiems bedarbiams, kuriems nedarbo išmoka baigta mokėti ir ji nebegali būti pratęsta.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, tokiu būdu norima lanksčiau derinti darbą ir mokymąsi bei geriau panaudoti lėšas.

„Siekiama sudaryti galimybę žmonėms derinti mokymą su darbu, kad mokymo trukmė galėtų būti trumpesnė nei 8 val. per dieną ir būtų užtikrinamas racionalus lėšų, skiriamų stipendijoms mokėti, panaudojimas“, – BNS nurodė ministerija.  

Pasak jos, įsigaliojus naujai tvarkai, papildomų valstybės, savivaldybių ar fondų lėšų neprireiks.

Ministerijos teigimu, 2022 metais Užimtumo tarnybos profesiniame mokyme įgyjant aukštą kvalifikaciją dalyvavo per 15,5 tūkst. žmonių. Šiemet besimokančių skaičius turėtų būti maždaug toks pat. 

Dabar minimalus valandos atlygis siekia 5,14 euro, o minimali alga – 840 eurų.

Įstatymas numato, kad visiems bedarbiams per visą profesinio mokymosi laikotarpį kartą per mėnesį mokama stipendija, o jos dydis priklauso nuo lankytų valandų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tas valandas

tam nabagui uzrasys,kas kiek nori! Taip dabar yra vairuotojams,is kuriu 15 valandu darbo pamainos,imones apskaito tik 9 vairavimo. Kiti darbai - "isgaruoja".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS