Ūkininkų atstovai: pavėlinus naudmenų deklaravimo pradžią, reikia vėlinti ir pabaigą | kl.lt

ŪKININKŲ ATSTOVAI: PAVĖLINUS NAUDMENŲ DEKLARAVIMO PRADŽIĄ, REIKIA VĖLINTI IR PABAIGĄ

Žemės ūkio ministerijai paskelbus, kad šiemet naudmenų ir pasėlių deklaravimas prasidės dviem savaitėm vėliau – gegužės 2 dieną, žemdirbių atstovai sako, kad turėtų būti pavėlinta ir deklaravimo pabaiga.

„Jeigu pradžią nukelia, tai turėtų ir pabaigą nukelti, nes lieka mažiau dviem savaitėmis laiko“, – antradienį BNS teigė Žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus. 

Žemės ūkio ministerija BNS informavo, kad pagrindinis deklaravimo terminas turėtų baigtis birželio 21-ąją, o pavėlavusieji galės teikti paraiškas iki liepos 1 dienos, kaip ir pernai. 

„Nėra geras dalykas nukėlinėti ir keisti deklaravimo taisykles. Kiekvienais metais keičiamos, nors būna pažadai, kad jau nebekeis. Atrodo, kad kažką lengvina, o galutiniame rezultate gaunasi, kad apsunkina, ypač kontrolės mechanizmus. Bus ūkininkams sunkiau susiorientuoti, reikės daugiau konsultacijų, individualių patarimų“, – aiškino A. Svitojus. 

Žemės ūkio tarybos pirmininko Igno Hofmano teigimu, leisti ilgiau deklaruoti pasėlius ir naudmenas būtina, nes didžioji dauguma jų be rajonų žemės ūkio specialistų pagalbos neišsiverčia.

„Labai nedidelė dalis ūkininkų patys deklaruoja – 3 ar 5 proc.“, – BNS tvirtino I. Hofmanas. 

„Yra negerai, jeigu neprailgėja deklaravimo laikas. Kartais būna, kad ūkininkams ir vienos dienos pritrūksta“, – pridūrė jis.  

A. Svitojus ir I. Hofmanas teigė, kad ministerijos bus prašoma atidėti deklaravimo pabaigą. 

„Bet kokiu atveju žemdirbių bendruomenė turi sureaguoti ir kreiptis, kad tie terminai būtų sukoordinuoti“, – tvirtino A. Svitojus.

Yra negerai, jeigu neprailgėja deklaravimo laikas. Kartais būna, kad ūkininkams ir vienos dienos pritrūksta.

Jo teigimu, Lietuvos žemdirbiai ir taip vėlai pradeda teikti deklaracijas: „Mes tik pradedam deklaravimą, kitos šalys jį jau baigia“.

Pasak I. Hofmano, šiemet deklaruoti ūkininkams bus lengviau, nes yra kai kurių išimčių – paprasčiau deklaruoti gamybinius plotus,  yra palengvinimų dėl ekoschemų taikymo.

Tuo metu A. Svitojus įsitikinęs, kad deklaravimas šiemet nebus paprastesnis, palyginti su praėjusiais metais.

„Neatrodo, kad bus supaprastintas. Kalbama, kad jis gerėja, bet mes tų pagerėjimų nematome. Pats deklaravimas nėra sudėtingas dalykas, bet ateina naujų schemų, o nepanaikinamos senosios. Turėtų būti kažkas sumažinama, jeigu įvedama naujų schemų, o dabar tarsi perki naujas kojines, bet neišmeti senų“, – BNS kalbėjo A. Svitojus. 

Anot jo, sąlygos ypač apsunkinamos gyvulių augintojams.

„Atsiranda sunkesnių biurokratiškai variantų. Pavyzdžiui, gyvuliai išleidžiami į ganyklas, o veterinarai reikalauja per 48 val. gyvulius suvaryti į tvartus patikrinti. Tokio dalyko niekur Europoje nėra. Yra mažiausiai 72 val. terminas duodamas. O čia  kiekviena institucija nori pasilengvinti gyvenimą, žymiai pasunkindama žemdirbiui. Jeigu didelis ūkininkas, kelios bandos gyvulių ganosi, turi jas visas sugaudžius pievose parvaryti, sustatyti. Jis ir kitų darbų turi“, – sakė A. Svitojus.  

Pasak jo, dar vienas apsunkinimas – reikalavimas nurodyti, kokioje pievoje ganoma karvė. Jo teigimu, anksčiau to nebuvo.

Žemės ūkio naudmenų ir pasėlių ploto deklaravimas Lietuvoje prasidės dviem savaitėm vėliau Europos Komisijai kol kas teisiškai neįtvirtinus sprendimo metams atidėti daugiamečių pievų ir ganyklų atstatymo.

Žemės ūkio ministerija nurodo, kad deklaravimas atidedamas Europos Komisijai (EK) formaliai nepatvirtinus Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano pakeitimų.

2023 metais žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas prasidėjo balandžio 17 dieną, o galutinai baigėsi birželio 30-ąją. Deklaracijas pateikė 116 tūkst. ūkių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS