Vėluojant kompensacijoms už krušos sudaužytus stogus žmonės imasi parduoti net žemę | kl.lt

VĖLUOJANT KOMPENSACIJOMS UŽ KRUŠOS SUDAUŽYTUS STOGUS ŽMONĖS IMASI PARDUOTI NET ŽEMĘ

  • 0

Po pernai rugpjūtį kai kuriuos Lietuvos rajonus nusiaubusios krušos, be stogų liko nemaža dalis gyventojų. Namų draudimo neturėję gyventojai iki šiol laukia valstybės žadėtos kompensacijos. Ji buvo žadėta iki Naujųjų, todėl žmonės stogams leido santaupas, pardavinėjo žemes, skolinosi. Panevėžio rajono valdžia aiškina, kad kompensacijos vėluoja, nes vėluoja valstybės parama, neprognozuotai atsirado daug prašymų.

Vadokliai – viena iš šešių Panevėžio rajono seniūnijų, kurioje pernai rugpjūtį kruša sudaužė visus stogus.

Nauji stogai – absoliutus kontrastas krušos sudaužytiems. Savininkai kuo tik nekaišiojo skylių. Bet išradimai – tik laikinas sprendimas, kuris nėra tinkamas gyventi, pavyzdžiui, su audros išgąsdintais anūkais. 

„Mes tik į kambarį įėjome, suspėjau patraukti vaikus nuo langų. Ir langai į vidų suėjo. O langai didžiuliai“, – prisiminimais dalijosi Vadoklių gyventoja Rima. 

Šios moters ne tik namo langų, bet ir stogo neliko. Skylių užkaišioti neišėjo, reikėjo skubiai perdengti. 

„Savų pinigėlių turėjote, ar teko skolintis? Skolinomės, skolinomės. Tik skolinomės. Iš banko? Ne, iš sesers“, – žurnalistei pasakojo Rima. 

Stogas su darbu kainavo maždaug 4 tūkst. eurų. Namas nebuvo draustas, valstybės paramos iki šiol nėra. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

„Taip, laukiu kompensacijos, iš mero gavau laišką, kad dokumentai praėję, patvirtinti, bet niekas nieko kol kas. Mes greitai tikėjomės gauti kompensaciją, labai greitai susitvarkėme“, – aiškino Rima.

Naujas stogas ant Rimos namo buvo vienas iš pirmųjų, bet dabar visi vienodai ilgai laukia kompensacijos. 

Kaimynas tebegyvena su užkaišytomis skylėmis, pažadai dėl kompensacijų neskatina. 

„Yra visokių. Ir paskolas ėmė, ir žemę pardavę yra. Visko buvo“, – pasakojo Vadoklių gyventojas Julius. 

Nepatenkinti ir draudimą gavę. 

„Tikrai labai maža pensija, iš paskutiniųjų. Kaimynai buvo sudegę, mano namelis medinis, kai pradėjome drausti, draudžiu iš paskutiniųjų taupydama“, – teigė Vadoklių gyventoja Stasė. 

Vadoklių gyventojai Stasei draudimas sumokėjo pinigus, bet stogui jų – mažai, o valstybės parama nepriklauso. 

„Taip išeina, kad geriau nedrausti. Būsi laimingesnis“, – svarstė Stasė. 

Pasak Vadoklių seniūnės, nuo krušos nukentėjo maždaug 300 kaimo gyventojų. Savivaldybė padėjo išvežti seną šiferį, pasamdė ekspertus. 

„Ekspertas nebespėja, labai daug darbo. Žmonės norėjo ir eksperto nemokamo. Aišku, jei pats samdysi ekspertą, jis irgi kainuoja“, – kalbėjo Vadoklių seniūnė Milda Tamokaitienė. 

Rajono meras aiškina, jog kompensacijų už stogus skyrimo procese pirmiausia vėlavo pati valstybė. 

„Skyrė metų gale, sakau jau ne mūsų kaltė, kad tik metų gale skyrė 203 tūkst. eurų paramai. Mes planavome iš savivaldybės biudžeto pridėti 100 tūkst. eurų“, – teigė Panevėžio rajono meras Antanas Pocius. 

Iki dabar neapdoroti visų prašančiųjų duomenys. Prašytojų padaugėjo, todėl pinigų reikia daugiau. 

„Laukiame dar atsakymo iš krizių centro, ar šiemet papildomai dar bus skirta pinigų, kadangi nemažai prašymų. Jeigu bus teigiamas atsakymas, sumą žinosime, jei neigiamas, tada turėsime tais pačiais pinigėliais verstis. Kadangi Vyriausybės nurodymas – kompensuoti tik gyventojų namų stogams ir ne daugiau kaip 20 eurų už kvadratą“, – sakė A. Pocius. 

Krušos sudaužytiems ūkinių statinių stogams bei automobiliams valstybės paramos nebus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS