Viceministras: vilkikų vairuotojų įdarbinimo kvotą numatoma padidinti apie 3,5 tūkst. | kl.lt

VICEMINISTRAS: VILKIKŲ VAIRUOTOJŲ ĮDARBINIMO KVOTĄ NUMATOMA PADIDINTI APIE 3,5 TŪKST.

Lapkričio viduryje išsekus trečiųjų šalių vilkikų vairuotojų įdarbinimo kvotoms, socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas sako, kad netrukus jos turėtų būti padidintos skiriant dar maždaug 3,5 tūkst. kvotų.

Pasak viceministro, Migracijos departamentas lapkričio 17 dienos popietę dar skelbė, kad kvotų yra ir jų užteks iki metų pabaigos, tačiau tos pačios dienos vakarą kvotų nebeliko. Todėl siūloma jų skaičių padidinti tiek, kiek buvo prašymų lapkričio 17 dieną.

„Ieškojome, kaip išspręsti tą situaciją (...). Penktadienį išsiuntėm Vidaus reikalų ministerijai derinti siūlymą, kad padidinti kvotą, kiek tų prašymų buvo pateikta, kad nuimti spaudimą verslui ir institucijoms“, – LRT radijui pirmadienį sakė V. Šilinskas.

„Jei valstybinė institucija rodė, kad tos kvotos dar yra, tai mes turime prisiimti tą klaidą ir ją išspręsti ir padaryti, kad žalos dėl to nekiltų“, – pridūrė jis.

Pasak jo, visiems metams bendras visų sektorių kvotų limitas siekė 36 tūkst., jis būtų padidintas dar 4,3 tūkst. kvotų, iš kurių 3,5 tūkst. – paslaugų sektoriuje, kur didžiąją dalį ir sudaro transporto darbuotojai. 

a viltis mums gera žinia, kadangi prasideda dabar pats sezonas, kalėdinis metas, nereikėtų stovėti, dėl to džiaugiamės girdėdami šituos žingsnius.

 

Vidaus reikalų ministerija BNS pranešė projektui pastabų ar pasiūlymų pagal neturinti.

„Įsakymo projektui pastabų ar pasiūlymų pagal kompetenciją neturime“, – komentare nurodė ministerija.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Zenonas Buivydas teigiamai vertino žinią apie planuojamą padidinti kvotą.

„Ta viltis mums gera žinia, kadangi prasideda dabar pats sezonas, kalėdinis metas, nereikėtų stovėti, dėl to džiaugiamės girdėdami šituos žingsnius“, – LRT radijui sakė Z. Buivydas.

Paklaustas apie galimybę visiškai atsisakyti kvotų ir leisti rinkai reguliuotis pačiai, viceministras teigė, kad prioritetas yra siūlyti darbą lietuviams. Be to, pasak jo, vis dar pasitaiko darbuotojų išnaudojimo atvejų.

„Transporto srityje vairuotojų tūkstančiui gyventojų turime daugiausiai Europos Sąjungoje, tapome transportininkų šalimi, kas nėra blogai, bet didžiąja dalimi darbuotojai, kurie važiuoja, aptarnauja Vakarų Europos rinkas, o ne Lietuvos, kas nėra blogai, bet pagrindinė problema su transporto sektoriumi – vis dar aukštas darbo ginčų skaičius ir dėl to nelegalaus darbo atvejai pasitaikantys“, – sakė V. Šilinskas.

Z. Buivydo teigimu, visoje Europoje trūksta kelių šimtų tūkstančių vairuotojų, todėl jų siekiama atsivežti iš trečiųjų šalių.

Kiek anksčiau „Linava“ skelbė, kad kvotų limitas turi būti padidintas kuo skubiau, kad logistikos sektoriaus veikla iki Naujųjų metų nesutriktų, arba iš viso jų atsisakyti. Vežėjų teigimu, kvotų limitai įmonėms kasmet atneša milijoninių nuostolių.

Pasak Z. Buivydo, kvotų limitas greitai išsenka ir dėl vadinamosios „pašto dėžučių“ problemos, kai laikino įdarbinimo įmonės, kurios neturi nei transporto veiklos licencijos, nei krovininių automobilių, pagal kvotas kviečia profesionalius tarptautinę kvalifikaciją turinčius vilkikų vairuotojus iš Uzbekistano, Kazachstano, Kirgizijos, o tuomet juos „pernuomoja“ užsienio vežėjams.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Prekyba

vergais klesti ir pleciasi!

Apie taip ujamas

"pasto dezutes". Jos pagrinde komandiravo i Vakarus LR piliecius,nes Vakaru imones pageidauja ES pilieciu vairuotoju. Taciau,dirbama buvo su lietuviska DS,cia mokami mokesciai. Lietuviai,komandiruoti "dezuciu" i ES imones,gaudavo apie 20 - 25% didesni uzdarbi,tuo siutindami "Linava". Dabartinis pogromas tu "dezuciu" nelikviduos! Jos mikliai persikels i Vakarus,ka padare tokios pat rusiskos ir baltarusiskos,ukrainietiskos ir kazachiskos. Tik,idarbins jau tenykste DS,mokescius mokes ten. Mokes! Nes nusukti ju,kaip "Linavos" imones - negali! Kaip ir DU nenusuksi,nes darbo laika Vakaru Europos imones apskaiciuja visa,o ne tik vairavima,kaip "Linavos"! Blogiausia cia bus nebejauniems LR pilieciams,kuriems neverta darbintis uzsienio kontraktu. Juk neis stazas Lietuvoje,o Vakaruose pensijinio minimalaus - jau nebera laiko igyti! Zmones liks be pensiju!!! Ir nesakykite,kad vyriausybe ir Sodra apie tai nepagalvojo! Taip daroma - TYCIA! Atemus socgarantijas - zmogu privers vergauti iki mirties!

Idomu,

kada jie,negave uzmokescio,ims jus pjauti? Kadaise Hegelmano vietininka jau vaikesi moldavai su peiliais. Net seima isvezes buvo kuo toliau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS