„Tele2“ kartu su „Interpol“ saugo vaikus nuo išnaudojimo internete: skaičiai šokiruoja | kl.lt

„TELE2“ KARTU SU „INTERPOL“ SAUGO VAIKUS NUO IŠNAUDOJIMO INTERNETE: SKAIČIAI ŠOKIRUOJA

  • 2

„Tele2“ visos grupės mastu tęsia kovą su vaikų išnaudojimu internete. Vien per praėjusius metus „Tele2“ užblokavo daugiau kaip 5 milijonus bandymų pasiekti puslapius, kuriuose talpinamas nepilnamečių seksualinį išnaudojimą vaizduojantis turinys. Anot Manto Užupio, „Tele2“ IT saugumo eksperto, tokių rezultatų pasiekti pavyksta bendradarbiaujant su vietinėmis ir tarptautinėmis teisėsaugos organizacijomis, tarp kurių – „Interpol“ ir „Project Arachnid“.

Blokuoja milijonus žalingų svetainių

„Vaikų apsauga „Tele2“ yra viena iš prioritetinių sričių. Turime daugiausiai klientų Lietuvoje, todėl dar atsakingiau vertiname savo klientų, ypač vaikų, saugumą. Nuolat blokuojame bandymus pasiekti svetaines su vaikų išnaudojimą vaizduojančiu turiniu. Tikime, kad tarptautinis bendradarbiavimas su teisėsaugos organizacijomis prisideda prie mūsų misijos paversti internetą saugesne vieta visiems“, – sakė Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius Lietuvai ir Baltijos šalims.

„Tele2“ ne vienerius metus atlieka aktyvius veiksmus siekiant užkirsti kelią vaikų seksualinio išnaudojimo medžiagos platinimui. Operatorius automatiškai blokuoja prieigą prie kenkėjiškų, žalingą turinį talpinančių ar vaikų išnaudojimą platinančių svetainių.

Bandydamas atverti žalingą svetainę, jos lankytojas nukreipiamas į kitą puslapį, kuriame pranešama apie netinkamą turinį ir pagalbos būdus. Per 2023 m. tokių bandymų Lietuvoje iš viso užblokuota daugiau nei 274,6 tūkst., o visu grupės mastu apsilankymų tokiose svetainėse skaičius per metus išaugo kone dvigubai.

Svarbi kovos su šiuo nusikaltimu dalis – neleisti patekti į svetaines, kuriose pateikiama seksualinės prievartos prieš vaikus medžiaga.

 

Pasak IT saugumo eksperto M. Užupio, toks padidėjimas gali būti susijęs su praplėstais ir dažniau atnaujinamais blokuojamų svetainių sąrašais. Prie šių sąrašų „Tele2“ turi prieigą bendradarbiaudama su pasauline kriminalinės policijos įstaiga „Interpol“, kuri renka informaciją apie domenus, talpinančius pornografinį vaikų turinį.

„Svarbi kovos su šiuo nusikaltimu dalis – neleisti patekti į svetaines, kuriose pateikiama seksualinės prievartos prieš vaikus medžiaga. Užblokavus prieigą, užkertamas kelias pakartotiniam prievartą patyrusių vaikų išnaudojimui ir daromas auklėjamasis poveikis naudotojams, kurie, žiūrėdami ar parsisiųsdami neteisėtą medžiagą, gali ketinti padaryti sunkų nusikaltimą“, – sakė M. Užupis.

Pastiprino ir kitais veiksmais

2021 m. „Tele2“ vaikų išnaudojimą vaizduojančių svetainių blokavimo procesą automatizavo ir įgyvendino projektą „Project Arachnid“, kuris klasifikuoja ir blokuoja seksualinio pobūdžio svetaines. 2017 m. kanadiečių pradėtas įgyvendinti projektas vienija automatinius žalingo turinio aptikimo metodus ir visame pasaulyje dirbančių analitikų komandą iš 14 skirtingų šalių.

„Projekte „Arachnid“ nenaudojama veido atpažinimo technologija. Jame pasitelkiama „hashing“ (liet. „kodavimo“) technologija, padedanti palyginti konkretų vaizdą ar vaizdo įrašą su žinomų žalingų svetainių duomenų baze. Įrankis greitai aptinka turinį ir siūlo sprendimą, kaip nutraukti žalingos medžiagos platinimą. Šią sistemą papildo bendradarbiavimas su vaikų apsaugos organizacijomis visame pasaulyje“, – sakė M. Užupis.

Neseniai „Tele2“ ėmėsi ir kitų veiksmų, kurie padėtų didinti vaikų saugumą už interneto ribų. Operatorius pradėjo partnerystę su Vilniaus arkivyskupijos labdaros ir paramos organizacija „Caritas“ ir jos prevencinę programą, nukreiptą į kovą su prekyba žmonėmis, o ypač – nepilnamečiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

:)))

o kada ponai saugotojai uzblokuos sukciu numeri1394??????????? turbut labai gerai nuo vagiu nubyra ...

o

kad Tele Rusijoje 2022 sumokėjo putinui 8,5 mln eurų mokesčių, už kuriuos buvo žudomi ukrainiečiai nieko nešokiruoja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS