Baltarusiški traktoriai gali atsidurti patvoryje | kl.lt

BALTARUSIŠKI TRAKTORIAI GALI ATSIDURTI PATVORYJE

  • 14

Panevėžio rajono gyventojo Gerimanto ūkyje kasdien pūpsi trys baltarusiški traktoriai. Vyras jais patenkintas. Tačiau traktoriai genda, juos reikia remontuoti, o detalių pasirinkimas vis mažesnis. Dėl ES sankcijų beveik neįmanoma gauti detalių iš gamyklos Baltarusijoje, praneša LNK.

„Pavieniams ūkininkams tai bus labai rimtas iššūkis. Jų technika, deja, bus priversta stovėti patvoryje ir ūkininkui teks ieškoti paslaugų iš kaimynų, kurie turi tvarkingą techniką“, – pažymėjo Lietuvos ūkininkų sąjungos primininkas Raimundas Juknevičius.

Žemės ūkio ministerija ramina, esą negalima įvežti pagamintų traktorių, detalių jiems – be problemų.

„Detalėms ir susijusiems padargams sankcijų tikrai nėra, jie gali būti vežami ir prekiaujama Lietuvoje“, – sakė žemės ūkio ministro patarėjas Daivaras Rybakovas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Tačiau Finansinių nusikaltinų tyrimų tarnyba ir Muitinės departamentas kalba kitaip – su traktorius gaminančia įmone ES verslui dėl sankcijų reikalų turėti draudžiama.

„Mes galime paimti teorinį modelį ir paklausti savęs: o kaip būtų, jeigu ta detalė būtų parduodama kito ūkio subjekto. Tuomet reikėtų imti konkrečią detalę ir tikrinti pagal prekės nomenklatūros kodą, ar ji patenka į sankcionuojamų sąrašą“, – akcentavo Muitinės departamento atstovė Lina Laurinaitytė.

Traktorių detales galima įsivežti ne visas.

„Pagal Europos Komisijos reglamentą, dalis detalių pagal prekių nomenklatūros kodą patenka į sankcionuojamų sąrašą, o dalis – ne“, – situaciją komentavo L. Laurinaitytė.

Be to, pasak verslininkų, Lietuvoje veikiantys bankai su Baltarusija nebedirba, todėl ką nors iš ten atsivežti nepavyktų net ir labai norint.

Variklio ir kitas dalis pasistengsime turėti, bet garantuoti nieko negalime, juolab kad nežinome, kas bus ateityje.

„Pasistengėme atsivežti kuo daugiau prekių, žinodami, kad užsidarys. Likučių turime kuriam laikui, bet visą tiekimą mes perorientuojame į kitas šalis“, – kaip sukasi iš padėties, pasakojo „Lytagros“ komercijos direktorius Vaidotas Povilaitis.

Ūkininkai kiniškų dalių pirkti nenori. Teigia, kad nors jos pigios, bet iš jų jokios naudos.

Tam tikras baltarusiškų traktorių dalis, be Kinijos, dar gamina ir keli Ukrainoje veikiantys fabrikai. Tačiau jas importuojanti įmonė nėra tikra, ar galės Lietuvą detalėmis aprūpinti artimiausiu metu.

„Variklio ir kitas dalis pasistengsime turėti, bet garantuoti nieko negalime, juolab kad nežinome, kas bus ateityje“, – sakė V. Povilaitis.

Vienai baltarusiškais traktoriais prekiavusiai įmonei dėl ES sankcijų tenka nutraukti veiklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

susirinko troliai cheburashkos

pagavkint . Nebijokit, Lietuvos ūkis dėl šitų Flinstonų traktorių nesugrius.

Anonimas

Putlerio trolis dirba

Kaip gera konservuotiems

savo durnumą viešai demonstruoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS