Bauda net ir susimokėjus – stebėkite ženklus | kl.lt

BAUDA NET IR SUSIMOKĖJUS – STEBĖKITE ŽENKLUS

  • 29

Toli gražu ne visi vairuotojai žino, kad baudą už parkavimo taisyklių pažeidimus galima gauti net ir tuo atveju, jei už šią paslaugą sąžiningai susimokėjote. Ypač tai aktualu besilankantiems sostinėje, nors taisyklės galioja ir kituose Lietuvos miestuose.

Būtina pasižymėti

Kelių eismo taisyklės aiškiai nurodo, kad, automobilį paliekant riboto stovėjimo vietose, reikia įsitikinti, ar nėra būtina nurodyti atvykimo laiko. Daugelyje uždarų aikštelių parkavimo laikas yra nuskaitomas automatiškai, tačiau yra ir išimčių.

Net ir kelioms minutėms pastatę automobilį riboto stovėjimo vietose, bet už priekinio lango nepalikę informacijos apie atvykimo laiką vairuotojai rizikuoja rasti baudos pranešimą. Už tai gali tekti patuštinti piniginę nuo 30 iki 90 eurų.

Pasak Vilniaus miesto Viešosios tvarkos grupės vadovo Andžejaus Dinikio, prie gydymo, ugdymo įstaigų, institucijų, senamiestyje ar kitose sostinės vietose yra įrengta per 500 riboto laiko stovėjimo vietų. Jose transportą nemokamai leidžiama statyti nuo penkiolikos minučių iki dviejų valandų.

Tiesa, be neigiamų padarinių palikti automobilį ženkle nurodytam laikui vairuotojai gali tik informavę apie atvykimo laiką. Tai padaryti galite už priekinio stiklo gerai matomoje vietoje palikę specialiai tam skirtą laikroduko formos ženkliuką arba tiesiog ranka popieriuje užrašę stovėjimo laiko pradžią.

Išeitis: net ir neturint laikroduko ženklo, stovėjimo pradžią galima pažymėti popieriuje. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Kvito nepakanka

Anot pašnekovo, pasitaiko atvejų, kai ligonį į gydymo įstaigą atvežę vairuotojai arba tėveliai, atvykę pasiimti vaikų iš mokyklos ar kitų ugdymo įstaigų, sustoja riboto stovėjimo vietose. Jie sumoka parkavimo mokestį ir ant prietaisų skydelio palieka mokėjimo kvitą, kaip apmokėjimą pagrindžiantį dokumentą.

Vis dėlto rinkliavos sumokėjimas neatleidžia nuo atsakomybės laikytis Kelių eismo taisyklių. Mokėjimo kvitas yra netinkamas būdas informuoti apie transporto priemonės atvykimo laiką.

Mat neretai automobilio parkavimas stovėjimo trukmę ribojančio kelio ženklo galiojimo zonoje yra nemokamas, tačiau vieta naudotis galima tik ženkle nurodytą laiką. Jeigu planuojama stovėti ilgiau nei ženkle nurodyta, privalu patraukti automobilį į kitą vietą, kur tokio ženklo nėra.

Vairuotojai stovėjimo laiko pradžią gali nurodyti už lango palikdami specialią kortelę-laikroduką (jų įsigyti galima knygynuose arba specializuotose parduotuvėse). Vos už kelis eurus internete siūlomi ledo gremžtukai, galintys atlikti ir laikroduko funkcijas. Neturintys laikrodukų ar nenorintys jų pirkti gali aiškiai užrašyti duomenis ant paprasto lapo ir padėti jį matomoje vietoje.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Apsiribos įspėjimu

Neatlikus būtinų veiksmų arba juos atlikus netinkamai, viešosios tvarkos kontrolieriai negalės nustatyti realios stovėjimo trukmės, todėl bus priversti fiksuoti pažeidimą ir skirs baudą. Tiesa, tokia kontrolė nevykdoma privačiose valdose, pavyzdžiui, prekybos centrų aikštelėse ar uždaruose garažuose.

Mokėjimo kvitas yra netinkamas būdas informuoti apie transporto priemonės atvykimo laiką.

Laikytis riboto parkavimo procedūrų privalu ir vadinamosiose tėvelių stotelėse (angl. kiss and ride). Prie ugdymo įstaigų įrengtose trumpalaikio stovėjimo vietose galioja tokia pati riboto parkavimo tvarka kaip ir kitose miesto vietose. Todėl vaikus atvežę ar jų pasiimti atvykę tėveliai turi matomoje vietoje palikti informaciją apie atvykimo laiką.

Tiesa, šiuo atveju, net ir nustatę, kad tėvelių stotelėse paliktuose automobiliuose nėra laikroduko ar kitaip nurodyto stovėjimo laiko, kontrolės pareigūnai iki šių mokslo metų pabaigos baudų neskirs, tik paliks priminimą laikytis Kelių eismo taisyklių. Pasibaigus prevencinei kampanijai, jau bus fiksuojami nusižengimai ir vairuotojai sulauks finansinių nemalonumų.

A. Dinikio teigimu, net ir prevencinės kampanijos metu pastebėjus, kad automobilis tėvelių stotelėse netinkamai paliekamas nebe pirmą kartą, bus fiksuojamas pažeidimas.

GALERIJA

  • Bauda net ir susimokėjus – stebėkite ženklus
  • Bauda net ir susimokėjus – stebėkite ženklus
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Petras

Baisu, kai tie debilai nesugeba matyti kvite nurodyto laiko, kada sumokama už stovėjimą. Reikia jiems atskiro laikroduko....tegul. nusiperka akinius mulkiai

Bronius

Didžiausia betvarke dėl auto parkavimo Lietuvoje. Kas ką nori ta ir daro. PVZ. Neįgaliesiems valstybe atseit išduoda automobiliu parkavimui nemokamai mokamose aikštelėse korteles.Pabandykite privačioje aikštelėje Kauno m. Prie ortopedijos įmones savanoriu pr. Palikti auto neįgaliems skirtoje vietoje kaip mat gausite bauda.Mat privatininkams Lietuvos istatymai negalioja.

Ciocė

Straipsnis pagąsdinimui ir ne daugiau. Niekada nemokėjau už tokius pažeidimus ir nieko nepralošiau - po du tris metus man pasiuntinėjo laiškus reketo firmos ir nutilo pagaliau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS