Seimo nariai motociklais į Ukrainą keliavo su kilnia misija | kl.lt

SEIMO NARIAI MOTOCIKLAIS Į UKRAINĄ KELIAVO SU KILNIA MISIJA

Penki motociklai, penkios dienos ir 2,5 tūkst. km. Tokią kelionę surengę Lietuvos Seimo nariai aplankė kolegas įvairiose Ukrainos savivaldybėse ir surinko informaciją apie reikalingą pagalbą už laisvę kovojančiai šaliai.

Priminė bendrą istoriją

„LDK kunigaikščio Gedimino keliais per svarbiausias Lietuvos ir Ukrainos bendros praeities vietas“, – ilgą kelionės maršrutą apibūdino Seimo narys Mindaugas Skritulskas.

Jis drauge su Seimo vicepirmininkais Pauliumi Saudargu ir Jonu Jaručiu, Seimo nariu Aurelijumi Veryga ir motociklų entuziastu Regimantu Poškevičiumi vieną liepos rytą sėdo ant plieninių žirgų ir išdardėjo į Ukrainą.

Anot pašnekovų, dvirates transporto priemones jie pasirinko neatsitiktinai. Įprastai į karo krečiamą šalį politikai važiuoja tik trumpam, su konkrečia pagalbos ar kitokia misija, ir pasiekę tikslus tuoj pat suka namo.

Šįsyk grupė Seimo narių nusprendė užtrukti ilgiau, išsamiau pabendrauti su įvairių miestų ir apskričių vadovais, aplankyti ligonines, daugiau pasikalbėti ir su paprastais gyventojais. Lietuviai apie savo Ukrainos palaikymo misiją norėjo kuo plačiau pranešti ir patiems ukrainiečiams. Motociklai tokiam kelionės tikslui tiko labiausiai.

Ką gali žinoti, gal galbūt kartu su šia idėja užgimė ir Seimo baikerių klubas.

Jautrūs susitikimai

Per keletą dienų delegacija spėjo apsilankyti net šešiuose miestuose: Lvive, Lucke, Ternopilyje, Volodymyre, Dubne ir Kremenece. Lietuviai susitiko su šių miestų administracijų vadovais, žurnalistais, visuomenininkais. Seimo nariai apžiūrėjo Lucko ligoninę ir precedento neturintį Lvivo medicinos centrą „Unbroken“ (liet. „Nepalaužtieji“). Ten vyko jautrūs pokalbiai su medikais ir gydomais kariais.

„Važiavome išsakyti savo dėkingumo ir parodyti moralinį palaikymą žmonėms, kovojantiems už visų mūsų laisvę. Dar kartą įsitikinome, kad gyvas kontaktas yra kur kas geriau nei žinutės ar nuotoliniai pokalbiai. Kelionė tikrai pasiteisino“, – pasakojo misijos dalyviai.

Politikai su vietos medikais ir lietuvius lydėjusiu Ukrainos parlamentaru Igoriu Guziu aptarė tolesnės mūsų pagalbos kovojančiai šaliai galimybes. Taip pat buvo tartasi ir dėl toi, kad, vystant santykius ir bendradarbiavimą, o ateityje ir atstatant Ukrainą po karo, Lietuva galėtų imtis aktyviau globoti vieną iš šalies regionų, pavyzdžiui, Voluinę, su kuria mūsų šalį sieja glaudi bendra istorija.

Misija: lietuviai ligoninėse lankė nuo karo nukentėjusius ukrainiečius. M. Skri­tuls­ko asmeninio archyvo nuotr.

Kilometrai neprailgo

Lankydamiesi ligoninėse Seimo nariai perdavė simbolinę padėką savo šalį nuo rusų okupantų ginantiems didvyriams, apžiūrėjo karo metu įrengtą požeminę infrastruktūrą pacientams gydyti.

Lvivo ligoninė tapo tikru Ukrainos karo medicinos technologijų vystymo centru, kur daugybė valstybių ir sveikatos profesionalų iš viso pasaulio susivienijo diegdami pažangiausias technologijas, siekdami padėti sužeistiems kariams ir civiliams.

„Parodėme pagarbą, užmezgėme naujų dalykinių ir politinių ryšių, gavome nemažai minčių ir užduočių būsiemiems darbams Lietuvoje,  įgijome naujų draugų Ukrainoje“, – pasakojo M. Skritulskas.

Anot parlamentaro, nepaisant sudėtingų kelionės sąlygų, ji neprailgo. Nors keliai Ukrainoje dėl suprantamų priežasčių ne pačios geriausios būklės, važiuodami motociklais lietuviai sėkmingai įveikė visas kliūtis.

„Žinoma, kartais buvo nelengva, atsirasdavo nenumatytų iššūkių, bet avarijų ar kitų nemalonumų išvengėme. Stengdavomės gerai išsimiegoti, o didesnius atstumus įveikdavome šviesiu paros metu. Technika taip pat nenuvylė, tad ir tie tūkstančiai kilometrų neprailgo. Visi delegacijos nariai grįžo sveiki ir įkvėpti noro dar labiau prisidėti prie pagalbos ukrainiečiams“, – pasakojo M. Skritulskas.

„Ką gali žinoti, gal galbūt kartu su šia idėja užgimė ir Seimo baikerių klubas“, – šypsojosi kelionės dalyviai.

GALERIJA

  • Misija: lietuviai ligoninėse lankė nuo karo nukentėjusius ukrainiečius.
M. Skri­tuls­ko asmeninio archyvo nuotr.
Gairės: Lietuvos Seimo nariai, Ukraina, karas Ukrainoje, motociklai, kilni misija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS