Papiktino parlamentaro siūlymas: išgėrusiam prie vairo – ne vieta | kl.lt

PAPIKTINO PARLAMENTARO SIŪLYMAS: IŠGĖRUSIAM PRIE VAIRO – NE VIETA

Leistinas alkoholio kiekis vairuotojo kraujyje viena dažniausių temų, susijusių su saugumu. Dabar daugumai vairuotojų galiojančią ribą – 0,4 prom. – vieni siūlo palikti, kiti mažinti, o treti – apskritai nustatyti sausą įstatymą vairuojantiesiems.

Pakeitė nuomonę

Seimo narys ir buvęs televizijos laidos "Reidas" vedėjas Gintaras Vaičekauskas prieštarauja pats sau. Prieš kurį laiką Seime įregistravęs įstatymo projektą dėl 0,5 prom. leistino alkoholio kiekio vairuotojo kraujyje, šįkart jis siūlo, kad leistina norma būtų sumažinta iki 0,3 prom.

Primename, kad daugumai vairuotojų leistina alkoholio norma yra 0,4 prom. Visiško blaivumo reikalaujama tik iš profesionalių vairuotojų, tų, kurie dar nevairuoja dviejų metų, ir iš motociklistų. Kaip tvirtina pats siūlytojas, 0,3 prom. įstatymo projekte įrašyta, nes "asmuo iki 0,2–0,3 promilės dažnai neturi jokio apsvaigimo pojūčio, todėl tam tikra tolerancijos riba, kuri nebesudarytų pagrindo už vairo sėstis ką tik išgėrus vyno taurę ar alaus, turėtų būti palikta ir manytina, kad būtų pagrįsta 0,3 prom."

Pasigedo argumentų

Taip pat tokią alkoholio koncentracijos kraujyje ribą jis siūlo padaryti leistiną ir mopedų, keturračių ir motociklų vairuotojams. Motociklininkams 0 prom. reikalavimas jau galioja ne vienus metus. Pradžioje sutiktas gana audringai, dabar šis reikalavimas tapo įprastas važiuojantiesiems dviem ratais. Tiesa, dabar motociklininkai neretai pasisako už visuotinę 0 prom. normą, tačiau jų balsas kol kas lieka neišgirstas.

Atrodo, kad Seimo nario svarstymai apie tai, kad 0,3 prom. neturi jokio apsvaigimo pojūčio, laužti iš piršto, o parlamentaras, teikdamas siūlymą pagrindžiančius motyvus, labai nesivargino paieškoti jo teiginius niekais paverčiančios informacijos. Ne taip seniai paskelbta Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaita rodo, kad 0,05 prom. alkoholio kraujyje jau turi įtakos priimamiems sprendimams ir poveikį vairuotojams, 0,1 prom. penkis kartus padidina tikimybę patekti į eismo įvykį.

0,05 prom. alkoholio kraujyje jau turi įtakos priimamiems sprendimams ir poveikį vairuotojams, 0,1 prom. penkis kartus padidina tikimybę patekti į eismo įvykį.

Specialistai nesupranta

Vairavimo instruktorius Artūras Pakėnas sako nesuprantąs tokių tautos išrinktųjų viražų. "Apskritai, gal Seimo narys galėtų pasakyti iš kur traukia tokius skaičius. Kodėl, pavyzdžiui, ne 0,25, ne 0,32, ar 0.125, o 0,3 prom.? Ką keičia viena dešimtoji promilės? Ar tai tik siūlymas dėl siūlymo?", – savo susierzinimo už mokesčių mokėtojų pinigus išlaikomo parlamentaro elgesio neslėpė pašnekovas.

"Apskritai, mano manymu, turėtų būti suvokimas – išgėrei – nevairuoji, o ne svarstai – tai išgersiu bokalą, gerai pavalgysiu, pasėdėsiu ir paskui paimsiu dar vieną mažą. Taip būti negali. Žmogui, kuris rengiasi vairuoti net minties negali būti apie tai, kad jis gali sėsti išgėręs prie vairo", – sako A.Pakėnas. Jį dar labiau stebėtis verčia, kad tokius pakeitimus siūlo žmogus, kuris anksčiau iš labai arti matė, kaip tragiškai gali baigtis net ir nedaug išgėrusio vairuotojo kelionė.

"Mes dažnai lygiuojamės į kitas šalis, sakydami, kad štai, Prancūzijoje per pietus išgeriama taurė vyno ir sėdama prie vairo, o leistina norma didesnė nei pas mus, tačiau mes nesuvokiame vieno – lietuviai dar neturi normalios alkoholio vartojimo kultūros. Taure vyno prie vakarienės ar pietų stalo daugumai nepavyks apsiriboti, reiks dar vienos, o paskui kitos, o tada atsiras ir daugiau drąsos. Tad geriau įtvirtinti suvokimą, kad išgėrusiam prie vairo – ne vieta", – sako pašnekovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

0

0000

dirbu issijuoses vadinas

Nieko protingesnio nesugalvodamas zmogelis bando bent taip buti matomas . Is salies ziurint graudziai atrodo, negi nemano ,kad AKIVAIZDZIAI viskas matosi.

Tadui

Sovietmečiu mano darbovietėje buvo skyrius į kurį taip pat perkeldavo "buvusius". Jį vadino dramblių kapinynu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS