Prastos padangos sugadins net geriausią kelionę | kl.lt

PRASTOS PADANGOS SUGADINS NET GERIAUSIĄ KELIONĘ

  • 2

Kelionė automobiliu – puikus atostogų pasirinkimas, tačiau norint, kad ji būtų sklandi ir maloni, būtina bent minimaliai pasiruošti. Nesvarbu, ar planuojama trumpa išvyka su draugais, ar ilgos šeimos atostogos, prieš išvykstant, reikėtų atlikti keletą dalykų.

Važiavimo kokybė

Prieš leidžiantis į kelionę labai svarbu kruopščiai patikrinti automobilio padangas. Nuo ratų būklės tiesiogiai priklauso ne tik vairavimo ir apskritai važiavimo kokybė – tai vienas pagrindinių saugumo garantų.

„Dėl blogos padangų būklės gali kilti ir kitokių įvairių problemų – nuo padidėjusių degalų sąnaudų ar padangų susidėvėjimo iki nelaimingų atsitikimų kelyje. Padangos yra vienintelis transporto priemonės ir kelio sąlyčio taškas. Taigi jos atlieka lemiamą vaidmenį palaikant sukibimą ir užtikrinant stabilų valdymą“, – teigė „Inter Cars Lietuva“ Padangų skyriaus vadovas Dmitrijus Murnikovas.

Tinkamai pripūstos ir gerai prižiūrimos padangos užtikrina optimalų sukibimą, ypač nepalankiomis orų sąlygomis, pavyzdžiui, lyjant ar sningant. Padangų patikrinimas padeda nustatyti bet kokius jūsų saugumui galinčius pakenkti defektus, tokius kaip iškilimai, įtrūkimai ar nepakankamas protektoriaus gylis.

Taisykite nedelsiant

Žinojimas, kad padangos yra geros būklės ir paruoštos kelionei, suteikia pasitikėjimo. Tai leidžia išvengti netikėtų gedimų, sprogimų ar kitų su padangomis susijusių incidentų, dėl kurių galima ilgam įstrigti kelkraštyje.

Padangos yra vienintelis transporto priemonės ir kelio sąlyčio taškas. Jos atlieka lemiamą vaidmenį palaikant sukibimą ir užtikrinant stabilų valdymą.

„Svarbu nepamiršti patikrinti kiekvienos padangos protektoriaus gylį. Patartina vizualiai apžiūrėti, ar padangose nematyti pažeidimų – įpjovimų, iškilimų ar šoninės sienelės įtrūkimų. Tai gali sukelti padangų gedimą, todėl šias problemas reikia nedelsiant išspręsti“, – patarė D. Murnikovas.

Derėtų patikrinti ir ratų suvedimą. Netolygiai nusidėvėjęs protektorius gali sukelti nesuderinamumą. Pastebėjus netaisyklingo susidėvėjimo požymių patariama, kad ratų suvedimą patikrintų ir sureguliuotų profesionalas. Taip pat būtina įsitikinti, kad atsarginė padanga yra geros būklės, tinkamai pripūsta ir paruošta naudoti avariniu atveju.

Slėgis – ne smulkmena

Prieš kelionę svarbu tinkamai parinkti padangų slėgį, nes jis turi įtakos degalų sunaudojimui, vairavimo stabilumui, greitėjimui ir stabdymui. Važiuojant per mažai arba per daug pripūstomis padangomis švaistomi degalai.

„Kai padangos netinkamai pripūstos, jos sukuria didesnį pasipriešinimą riedėjimui, todėl variklis dirba intensyviau ir sunaudoja daugiau degalų. Tikrindami ir palaikydami rekomenduojamą slėgį padangose užtikrinsite efektyvų degalų naudojimą“, – aiškino D. Murnikovas.

Pasak jo, jeigu padangoje oro slėgis netinkamas, ji gali sprogti važiuojant, o tai labai pavojinga ir gali baigtis skaudžiu eismo įvykiu. Gamintojo rekomenduojamą padangų slėgį galite rasti nurodytą automobilio naudotojo vadove arba tiesiog ant priekinių durelių atramos ir ant degalų bako įpylimo dangtelio vidinės pusės.

„Padangas iki rekomenduojamo slėgio pripūskite dar prieš kelionę, kol jos dar neįkaitusios. Reguliariai tikrinkite slėgį (bent kartą per mėnesį) – taip pailginsite padangų naudojimo laiką ir užtikrinsite optimalų sukibimą su kelio danga. Nepamirškite patikrinti oro slėgio ir atsarginiame rate“, – pataria D. Murnikovas.

Kad padangos ilgoje kelionėje greitai nesusidėvėtų, patariama neviršyti automobilio apkrovos ribų – papildomas svoris sunkina valdymą ir saugumą. Sunkesnius daiktus bagažinėje rekomenduojama sudėti kuo arčiau centro – taip automobilis važiuos stabiliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

nieko NEsugadins ! nebent SMEGEGIS gali sugadinti dddd

Net

auksines padangos nepakeis smegenu!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS