Savininko deklaravimo kodas – su spragomis: tu pasakysi, kad automobilį pats atsivežei į Lietuvą | kl.lt

SAVININKO DEKLARAVIMO KODAS – SU SPRAGOMIS: TU PASAKYSI, KAD AUTOMOBILĮ PATS ATSIVEŽEI Į LIETUVĄ

  • 0

Valdžios teigimu, įvedus savininko deklaravimo kodą (SDK), sumažėjo šešėlinė automobilių prekyba, padidėjo į biudžetą surenkamų lėšų kiekis, padaugėjo verslą registravusių automobilių pardavėjų, pasakojama LNK reportaže.

Apie SDK pasakojo „Autopretenzijos.lt“ įkūrėjas Ramūnas Mackevičius.

– Ar tikrai SDK pasiteisino?

– Tikrai šis kodas įvedė tvarkos, sumažėjo nelegalių pardavėjų, bet manau, kad galima padaryti daugiau.

– Ar kodas apeidinėjamas?

– Taip, SDK gali būti sėkmingai apeinamas, elementariai pardavėjas pasiima pirkėją už rankos, nusiveda prie „Regitros“ langelio, sako: „žiūrėk, tu pasakysi, kad nusipirkai šitą automobilį, pats atsivežei į Lietuvą“. Tokiu būdu automobilis užregistruojamas, išduodamas SDK Lietuvoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokia būtų išeitis?

– Mes jau prieš du ar tris metus esame sakę ir Vyriausybei transliavę, kad reikia sujungti tris dalykus: tai yra automobilio VIN numeriai, juridinio ar fizinio asmens kodas ir telefono numeris. Šituos dalykus sujungus bus aišku, kad automobilis atsirado Lietuvoje. Prie viso to labai galėtų prisidėti ir skelbimų portalai. Jų informacinių technologijų skyrius šiuos dalykus galėtų tiesiog sujungti, o nepateikus šių duomenų, neleisti įdėti skelbimo. Ir viskas.

– Kodėl tai nedaroma?

– Institucijoms rašome, skelbimų portalus reguliariai informuojame. Kodėl taip nedaroma? Sunku pasakyti. Gal politinės valios stoka, gal nenoras. SDK tikrai įvedė tvarkos, bet jį galima padaryti geresnį, tai faktas.

– Ką SDK padarė teigiamo?

– Legalizavosi kai kurie nelegalūs perpardavinėtojai, kurie anksčiau savęs niekaip nedeklaruodavo. Jie tapo legalūs, atsidarė kažkokias įmones, išsiėmė individualios veiklos pažymas, po truputėlį legalizuojasi. Aišku, yra ir mūsų indėlio, bet visą laiką galima padaryti geriau.

– SDK apeinamas dažniausiai, kai automobilis atvežamas iš kitos šalies?

– Taip. Automobilis atvežamas iš kitos šalies, niekas juk jo neregistruoja kertant šalies sieną. Jį vis tiek atveža į Lietuvą, deda į skelbimų portalus. Tas kodas atsiranda tik tada, kai žmogus pirmą kartą su automobilio dokumentais nukeliauja į „Regitrą“.

– Bet turėtų būti taip, kad kirtus šalies sieną, automobilis gauna SDK?

– Teoriškai taip turėtų būti, bet prie sienos susidaryti eilės, manau, kad tai nepadės. Manau, kad daugiausiai šioje vietoje galėtų padaryti skelbimų portalai. Čia mano nuomonė.

GALERIJA

  • „Regitra“.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS