Gatvės muzikos sezonas jau atidarytas | kl.lt

GATVĖS MUZIKOS SEZONAS JAU ATIDARYTAS

Orams po truputį šylant, į gatves po žiemos miego grįžta ir gatvės muzikantai. Nors temperatūra jų dar nelepina, drąsiausi jau virpina stygas gatvėse.

Šalčiai neatbaidė

Požeminėje perėjoje prie prekybos centro "Europa" šią savaitę praeivius linksmino Deimė Žižytė ir Ieva Mačiukaitė. Merginos sakė, kad grodavo ir žiemą. Šiemet jos lauke jau ne pirmą kartą. "Nešalta, pasiimam termosą arbatos, kavos, dar ko nors ir šildomės", – sakė muzikantės.

Per šalčius jos dažniausiai išsirinkdavo vietas su užuovėja, pavyzdžiui, požemines perėjas prie "Europos" ar "Panoramos" prekybos centrų.

Didelio laimikio dydžio skirtumo skirtingu metų laiku jos nepastebėjo. Žmonės daugiau įmeta nebent prieš didžiąsias šventes.

"Dažniausiai per šventes, būtent prieš Kalėdas, meta, meta ir meta. Geriausias laimikis buvo prieš Kūčias praėjusiais metais – 260 litų užsidirbau. O vakar, kaip paprastą dieną, tai 60 litų", – kalbėjo vokalistė. Vilniuje merginų duetas iš vieno praeivio yra gavusios ir 200 litų.

Lauke groti jos sumastė ekspromtu. "Pirmą kartą be gitaros, tiesiog ėmėm ir dainavom. Paskui pasiskolinom gitarą ir pradėjom groti ja", – sakė merginos. Dažniausiai jų repertuare sukasi lietuviškos dainos,  vieną jų yra jų pačių kūrybos.

Daugiausia – 100 eurų

Jau šeštus metus gatvėje grojanti vilnietė Agnė Drukteinė taip pat planuoja artimiausiu metu išeiti į gatves. Ją dažniausiai galima sutikti Pilies gatvėje. "Esu kažkada bandžiusi groti žiemą. Dar šį rudenį grojau iki spalio pabaigos. Esu net patikrinusi, iki kokios temperatūros galiu groti. Iki aštuonių laipsnių šilumos dar galiu išgroti", – sakė muzikantė.

A.Drukteinė pripažino, kad šaltu oru žmonės primeta daugiau pinigų. "Gal jiems gaila mūsų, kad mes per šalčius grojam", – kalbėjo ji. Daugiausia iš vieno žmogaus muzikantė gavo 100 eurų (345 litus). Kartais praeiviai nepagaili ir 200 ar 100 litų.

"Dažniausiai groti renkuosi viską, kas ant bangos. Įdomus tas rokas, įdomūs seni gabalai, bet niekas taip gerai neskamba kaip šiuo metu klausomos dainos. O kai perdarai jas gitarai, visa tai skamba labai gražiai. Dainuoju ir vyriškus balsus. Kad ir tą patį Justiną Bieberį. Visi žino, kad toks yra ir kad jis jiems nepatinka. Toks sudarytas jo įvaizdis, bet žmonės nežino jo dainų. Naujesnės dainos yra visai neblogos. Iš tiesų, žmonės ir daugiausia, skambant jo dainoms, meta, ir labiausiai ploja", – sakė dar ir baruose kartais grojanti atlikėja.

Savo dainas A.Drukteinė groja tik praeiviui specialiai paprašius. "Kol kas dar savimi truputį nepasitikiu", – pripažino muzikantė.

Žiemą saugosi

Kita gatvės muzikantė, Aušra Šiaulytė, teigia žiemą negrojanti. "Sezonas daro didžiulę įtaką. Groti žiemą nėra prasmės, pirmiausia reikia mylėti save, savo balso stygas. Aišku, gali vieną dieną išeiti padainuoti, bet kitą dieną žinok, kad skaudės gerklę, taip kad į gatves išlendam tik šiltomis dienomis, kitaip galime pasakyti, kad miegame žiemos miegu, kaupiamės prieš sezoną", – šypsojosi mergina.

Dainininkė sakė, kad su kolektyvu groti jai visada smagiau. "Na, žinoma, komanda visada geriau, nei būti vienam, aišku, kad ir kokio dydžio komanda būtų, joje visada turi būti žmogus, kuris viską reguliuoja. Dainas renkamės bendrai, bet kartais būna, kad viršus būna to, kas dainuoja", – kalbėjo muzikantė.

Smagiausia jai groti perdarytas žinomas dainas ir jas interpretuoti savaip. A.Šiaulytė muzikuoja nuo pat vaikystės ir gatvės muzika jai suteikia galimybę pasirodyti.

"Na, tada pinigai nerūpėjo, buvo svarbiau pati idėja, svarstėm, kad svarbiau būti išgirstoms ir įvertintoms nei gauti pinigų ir daugiau nieko. Aišku gaudavom valiutos, tačiau viską išleisdavom ledams, sušaldydavom gerkles, o kitą dieną vėl dainuodavom. Kiekviena pradžia būna gražiausia, vėliau viskas tampa kiek nuobodžiau", – apie pirmuosius bandymus sakė mergina.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS