Baiminamasi dėl Vaiko raidos centro perkėlimo į Santaros klinikas | kl.lt

BAIMINAMASI DĖL VAIKO RAIDOS CENTRO PERKĖLIMO Į SANTAROS KLINIKAS

  • 0

Gydytojai perspėja, kad Vaiko raidos centro stogo griūtis gali sužlugdyti ir pažangų Santaros klinikų Vaikų ortopedijos-traumatologijos centrą.

Medikų teigimu, bene vienintelis itin sudėtingas operacijas vaikams atliekantis centras Lietuvoje galės priimti tik mažą dalį ligšiolinio pacientų skaičiaus, o Vaiko raidos centro pacientams su specialiaisiais poreikiais pertvarka nebent pakenks.

Nuo tada, kai 2013-aisiais įgriuvo Vaiko raidos centro Vilniuje stogas, pažadais apie perkėlimą į modernias patalpas maitinami įstaigos gydytojai ir mažųjų pacientų tėvai šokiruoti. Paaiškėjo, kad priimtas sprendimas dėl kritiškos pastato būklės raidos centrą skubiai perkelti į Santaros klinikų Vaikų ortopedijos-traumatologijos centrą, nebelaukiant, kol iškils naujas pastatas, kurio statybų projektas įstrigo teisme.

Nuo lapkričio su įgimtą negalią turinčia vienuolikmete dukra Ortopedijos-traumatologijos centre gulinti Viktorija Danisevičienė sako jog žinia, kad abu centrai turės įsitekti vienose patalpose, ją pribloškė.

„Pirminis variantas tai visą ortopedijos skyrių – 20 lovų – įkelti į traumatologinį, tai čia ne pora lovų. Kad ten turėsim kažkiek tai lovų – taip, bet sprendimas toks sunaikinti specializuotą skyrių, kuriam apruoštos palatos pooperacinės, įrengta pooperacinis stebėjimas, deguonis, viskas. Čia sudėti milžiniški pinigai. Blogiausia, kad neteksim tada darbo kokybės, paslaugų kokybės. Įsivaizduokit – motinos tada neturi kur atsigulti, eilės smarkiai padidėja“, – sako VU Santaros klinikų Vaikų ortopedijos–traumatologijos centro vadovas Kęstutis Saniukas.

Prieš keletą metų už puikių specialistų ir Lietuvos bei Amerikos gyventojų aukų pritraukimą į Vaikų ortopedijos-traumatologijos skyrių apdovanojimą pelnęs jo vadovas sako, šiandien turintis griauti tai, dėl ko triūsė dešimtmečius. Medikas neigia Santaros klinikų vadovybės teiginius, neva pacientų jų skyriuje mažėja. Gydytojas tikina tik praėjusį penktadienį iš vadovų išsireikalavęs, kad pertvarkos planai būtų parodyti ir jam bei kitiems gydytojams, ir pabrėžia, kad tarsi buldozeriu stumiama pertvarka pakenks ir jo vadovaujamam skyriui, ir Vaiko raidos centrui.

Vaikams autistams čia ligoninės aplinka bloga, labai bloga. Jie neturi bendrauti su ligoniais, nematyti daktarų, jiems neturi būti neigiamų emocijų, o čia visiems blogai nuo to.

„Vakar dar bendravom su vadovais Vaiko raidos centro, tai jie nenori iš ten važiuoti. Vaikams autistams čia ligoninės aplinka bloga, labai bloga. Jie neturi bendrauti su ligoniais, nematyti daktarų, jiems neturi būti neigiamų emocijų, o čia visiems blogai nuo to. Mus nori lygtai kaip supriešinti. Mes apie ligonius galvojame“, – teigia K. Saniukas.

Abi gydymo įstaigas valdančių Santaros klinikų atstovai neigia, kad bene vienintelis Lietuvoje sudėtingas operacijas vaikams atliekantis Ortopedijos-traumatologijos centras nukentės. Esą milijonus kainavusi moderni pooperacinė įranga ir toliau bus naudojama, o lovų sumažės ne 40 proc., kaip neoficialiai sako darbuotojai, bet vos dviem.

„Planuojama, kad lovų galėtų sumažėti – pagal statistinius rodiklius – dviem. 40 proc. lovų, net 48 proc. lovų yra sumažėję per 10 metų laikotarpį. Turime tokią situaciją, kad dėl sumažėjusio vaikų skaičiaus ir dėl mūsų pagerėjusių diagnostikos, gydymo technologijų, mums tiek lovų nebereikia“, – tikina VU Santaros klinikų Vaikų ligoninės direktoriaus pavaduotoja Sigita Burokienė.

Skubiai iškeldinti penkerius metus varganose laikinose patalpose Žvėryne besiglaudžiantį Vaiko raidos centrą, kuris vienintelis Lietuvoje gydo vaikus su raidos, elgesio ir emociniais sutrikimais, nurodyta pernai lapkritį, kai griūvančiame centre apsilankė premjeras – tada Santaros klinikoms pavesta visą Vaiko raidos centrą iškelti iki vasaros. Sveikatos apsaugos ministerija pastarojo sprendimo nekomentuoja..

Plačiau apie tai – Giedrės Baltrušytės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS