-
Įspėja keliautojus: Ispanijoje – per mėsą plintančios ligos protrūkis 1
ELPKC duomenimis, iki rugpjūčio 22 d. iš viso diagnozuoti 175 su šiuo protrūkiu susiję listeriozės atvejai. Susirgimai registruoti Andalūzijoje (161 atv.), Madride (5), Aragone (3), Astūrijoje (3), Katalonijoje (2), Ekstremadūroje (1). Protrūkis siejamas su skrudinta kiaulienos mėsa (prekinis ženklas ,,La Mecha“), kurią gamina Sevilijoje esanti kompanija.
Ispanijos atsakingų institucijų duomenimis, šia produkcija buvo prekiaujama tik Ispanijoje. Ji šiuo metu yra pašalinta iš prekybos. Tačiau dėl ilgo listeriozės inkubacinio periodo bei dėl didelio turistų skaičiaus Andalūzijoje, dar gali pasitaikyti ligos atvejų tiek Ispanijoje, tiek kitose šalyse.
ULAC primena, kad šiais metais nuo listeriozės Lietuvoje mirė du garbaus amžiaus pacientai.
Listeriozę sukelia Listeria monocytogenes bakterijos. Pagrindinis listerijų infekcijos šaltinis yra gyvūninis maistas, nepakankamai apdorotas karščiu. Daugeliui sveikų žmonių Listeria monocytogenes bakterijos nesukelia visiškai jokių simptomų, tačiau žmonėms su nusilpusia imunine sistema gali išsivystyti sunkios ligos klinikinės formos. Nėščiosioms listeriozė gali pasireikšti ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ar gripo požymiais, taip pat gali būti persileidimo, naujagimio listeriozės priežastimi. Vyresnio amžiaus asmenims ir asmenims, kurių imunitetas nusilpęs, L. monocytogens bakterijos gali sukelti meningitą, encefalitą, sunkią kraujo infekciją ir kt.
Didesnę riziką susirgti listerioze turintiems asmenims ULAC specialistai rekomenduoja:
Vartoti tik gerai karščiu apdorotą gyvūninį maistą: jautieną, kiaulieną, paukštieną ir kt;
kruopščiai plauti žalias daržoves (prieš vartojimą);
žalią mėsą laikyti atskirai nuo šiluma apdoroto ar vartojimui paruošto maisto, siekiant išvengti kryžminės maisto taršos;
kruopščiai plauti rankas, įrankius, paviršius po sąlyčio su žalia mėsa, daržovėmis;
vengti nepasterizuoto, nevirinto pieno ir iš jo pagamintų produktų;
ilgiau šaldytuve laikytą paruoštą maistą pakankamai gerai iškaitinti prieš vartojimą;
vengti bet kokio ilgesnį laiką šaldytuve laikyto gyvūninio maisto, ypatingai paštetų;
vengti šaltai rūkytų jūros produktų, šaltai rūkytų dešrų ar kitų panašių mėsos gaminių.
-
Šaldytuvų liga yra daug pavojingesnė nei salmoneliozė 1
Bakterinės kilmės infekcinės ligos, tiesioginiu arba netiesioginiu būdu persiduodančios per gyvūnus, yra vadinamos zoonozėmis. Tos, kurios plinta per užkrėstą maistą, vadinasi maistinės kilmės zoonozėmis, sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja S. Ščeponavičienė.
„Jomis užsikrečiama valgant maistą arba geriant užterštą vandenį. Kiekvienais metais Europos Sąjungoje yra patvirtinama daugiau nei 330 tūkst. maistinės kilmės zoonozių atvejų, o dažniausi jų sukėlėjai – kampilo bakterijos, salmonelės, listerijos. Šie sukėlėjai žmogaus organizmą pasiekia per netinkamai paruoštą maistą ir gali sukelti viduriavimą, karščiavimą, pilvo skausmą, pykinimą, kartais pasitaiko ir rimtesnių komplikacijų“, – pasakoja S. Ščeponavičienė.
Anot jos, didžiausią rizikos faktorių turi žalia mėsa, todėl labai svarbus atsakingas tokios produkcijos paruošimas: „Tvarkant žalią mėsą yra būtina plauti rankas, dezinfekuoti paviršius, ant kurių buvo tvarkomi produktai. Medinių lentelių paviršius sugeria dalį produkto taršos, todėl rekomenduojama naudoti atskirus įrankius ir lenteles būtent žalios mėsos paruošimui. Be to, įrankius nuplovus karštu vandeniu labai svarbu ir kruopščiai nusausinti – sukėlėjai sparčiau dauginasi drėgnoje terpėje.“
Nors daugiau nei 94 tūkst. žmonių Europoje per metus užsikrečia salmoneliozė, daug pavojingesnę ligą sukelia listerijų bakterijos.
„Šaldytuvų liga vadinama listeriozė yra daug sunkesnis susirgimas, nes listerijos yra atsparios žemai temperatūrai ir druskai, todėl net ir vytintuose ar užšaldytuose produktuose gali būti ligos sukėlėjų. Europoje devyni iš dešimties susirgusiųjų šia infekcija atsiduria ligoninėje, o mirtingumas siekia apie 20 proc. Tokie susirgimai verčia sunerimti ir pradėti į maistą žiūrėti kitaip“, – tikina instituto direktoriaus pavaduotoja.
Kaip teigia S. Ščeponavičienė, maistu plintančių infekcijų išvengti padės šios taisyklės:
Paruošus žalią paukštieną ar kitą mėsą, gerai nusiplauti rankas ir nuvalyti paviršius.
Žalios mėsos paruošimui naudoti atskirus virtuvinius įrankius.
Termiškai apdoroti žalią mėsą, kol temperatūra jos viduje pasieks ne mažiau 70 laipsnių.
Keliaujant apsirūpinti geriamu vandeniu ir vengti gerti iš nežinomų šaltinių.
Plauti net ir nuosavuose daržuose užaugintas daržoves bei vaisius.
Pasak specialistės, klaidingai manoma, kad nuosavame darže užaugintų daržovių nereikia plauti.
„Iš tiesų, jei nenaudojote chemijos produktų, šios taršos ir nebus, tačiau mikrobiologinė tarša, kuri atsiranda iš sąlyčio su žeme bei prabėgiančiais gyvūnais, yra būdinga visoms daržovėms. Institute tyrėme turgavietėje parduodamas salotas – matavome patogenų, tokių kaip salmonelė, ir bendrą bakterijų skaičių ką tik nupirktose, o po to – gerai nuplautose salotose.
Rezultatai parodė, kad patogeninių sukėlėjų nebuvo rasta nė ant vienų salotų, tačiau bendras E. coli bakterijų skaičius nuplovus sumažėjo nuo 60 iki 90 proc. Tai reiškia, kad sumažėjo ir tikimybė, jog tarp tų bakterijų pasitaikys ligas sukeliančių mikroorganizmų“, – teigia S. Ščeponavičienė.
Daugiau – laidos „Sveikata“ įraše.