Džinsai mėgsta rūpestingas rankas | kl.lt

DŽINSAI MĖGSTA RŪPESTINGAS RANKAS

Džinsai – populiariausias drabužis: jie mėgstami vyrų ir moterų, neformalaus jaunimo ir elegantiškų dabitų. XX a. septintajame dešimtmetyje ant mados podiumo užlipęs ir nežadantis savo pozicijų užleisti drabužis ne veltui vadinami stiliaus akcentu: modelių įvairovė leidžia džinsus dėvėti beveik bet kur ir bet kada.

Suasmeninta detalė

Džinsai džinsams nelygu – drabužio ilgaamžiškumą ir kokybę pirmiausia lemia audinys, iš kurio jie pasiūti. Gamintojai jį apibūdina dviem būdais: atidžiau perskaitę etiketę rasite žodžius "row denim", kurie nurodo, kad kelnės pasiūtos iš neapdoroto, arba "pre washed denim" – apdoroto audinio. Pastarasis audinys – išskalbtas, todėl minkštas, lygus, lengvai išblukęs. Tokie džinsai malonūs kūnui, pirmo skalbimo metu "nepaleidžia" mėlynos indigo pigmento spalvos, išdžiūvę nesusitraukia.

Žodis "neapdorotas" reiškia, kad džinsams siūti buvo naudojamas neskalbtas audinys – toks drabužis išsiskirs kur kas intensyvesne, sodresne spalva, bus žymiai standesnis, sunkiau prisitaikys prie figūros, bet kai jau bus panešioti, taps itin patogus – suminkštės ir įgaus formą pagal savo šeimininko figūrą.

Neatsitiktinai gamintojai, jei nėra būtinybės, rekomenduoja naujus džinsus skalbti tik po 6–12 mėnesių: nuo figūros ypatumų ir dėvėjimo įpročių ant jų atsiranda raukšlių, kurios savaime apsitrina, išblunka – džinsai tampa jau ne paprastomis kelnėmis, o suasmeninta garderobo detale. Higienos sumetimais juos dažniau vėdinkite gryname ore, bet tik ne saulės kaitroje, arba įkiškite į polietileno maišelį ir dieną dvi laikykite šaldiklyje – žema temperatūra sunaikina bakterijas, pašalina blogą kvapą ir mažiau kenkia audiniui.

Jei jaučiate diskomfortą, džinsus galite išskalbti, bet tik rankomis drungname vandenyje – ne taip stipriai išbluks audinio sodri mėlyna spalva. Mirkyti ne tik nerekomenduojama – griežtai draudžiama.

Jei anksčiau nepasidomėjote "row denim" audinio savybėmis, po skalbimo nenustebkite, kad džinsai tapo per ankšti – kaip ir linas, išplautas džinsas traukiasi iki 2 cm, į tai reikėtų atsižvelgti perkant drabužį. Dar viena ne itin maloni staigmena laukia tų, kurie pamėgę elegantišką baltų marškinių ir džinsų duetą – net kelis kartus išskalbtas džinsinis audinys šviesius drabužius gali nudažyti mėlynai.

Tinkama priežiūra

Galvodami apie drabužio praktiškumą ir jo priežiūros paprastumą daugelis gamintojų džinsams naudoja apdorotą audinį. Džinsas – tai tam tikru būdu suaustas gan stiprus medvilnės pluoštas, kuriame paskutiniu metu beveik visada yra ir elastano. Tokie drabužiai dailiau atrodo ant kūno, išryškina figūrą, dėvėti kur kas patogesni, bet tai nereiškia, kad juos galima prižiūrėti atsainiai.

Nors džinsų mirkyti nepatartina, reikalui esant juos galite užmerkite ne ilgiau kaip 30–40 min. – aplink sagas, kniedes netruks atsirasti rūdžių dėmės. Mirkykite tik 40 °C temperatūros vandenyje – nuo itin karšto vandens audinys sukietės, išbluks. Toks pats rezultatas bus, jei mirkysite vandenyje su aktyvių veikliųjų medžiagų turinčiomis skalbimo priemonėmis – geriau naudokite ūkinį muilą. Stiklinė acto ir du šaukštai druskos tiek mirkant, tiek skalbiant padės išsaugoti audinio spalvą.

Skalbti patartina rankomis arba mašina, nustačius tausojamąjį ar specialiai džinsiniam audiniui skirtą režimą. Vandens temperatūra – 40 °C, naudokite ūkinį muilą ar tamsiems audiniams skirtas, geriau – skystas skalbimo priemones. Prieš įmetant į skalbimo mašiną iš kelnių ištraukite visus turtus, užtraukite užtrauktuką, užsekite sagas, kelnes išverskite į blogąją pusę.

Gręžimas skalbimo mašinoje – atleistinas, bet gręžti rankomis taip, kaip mes esame įpratę, – netoleruotinas dalykas.

Rūpestingi žmonės savo džinsus skalbia tik rankomis – beje, pirkinio etiketėje tokios priežiūros reikalauja ir jo gamintojai. Pasirūpinkite šepečiu su standžiais, bet neaštriais šereliais, kelnes patieskite ant vonios dugno, sudrėkinkite, apipilkite pamuilėmis, nors geriau muilu įtrinkite šepetį ir nuoširdžiai juo padirbėkite. Neįsijauskite – indigo spalva nėra labai patvari, todėl stipriau trinkite tik labai nešvarias džinsų vietas. Kokybiški džinsai vandenį nudažo tik pirmus du skalbimus, vėliau vanduo nebus tokios gąsdinančio nemalonios spalvos.

Džinsus skalaukite drungname, dar geriau – šaltame vandenyje, nemaigykite ir neglamžykite.

Gręžimas skalbimo mašinoje – atleistinas, bet gręžti rankomis taip, kaip mes esame įpratę, – netoleruotinas dalykas. Idealu džinsus pakabinti, delnais nubraukti vandenį žemyn ir suspausti klešnę. Kelnes gnybtukais prikabinkite prie pakabos, suformuokite liemens sritį, ištiesinkite klešnes ir pakabinkite džiūti natūraliai. Šiukštu, nesimaukite dar neišdžiūvusių, drėgnų džinsų – akimirksniu jie išsitampys ties keliais, o ties sėdmenimis atsiras "maišai".

Lyginti džinsus ar ne – kiekvienas sprendžia pats. Tinkamai išdžiovintiems džinsams lygintuvo nereikia – jie gražiai gula, gal tik audinys kietesnis, šiurkštesnis. Lygintuvo karštis jį suminkštins, o jei drabužį džiovinote užmestą ant virvės – dar ir išlygins visas raukšles bei siūles. Lyginti džinsus geriau dar vos drėgnus, būtinai išverstus. Jei tingite ar neturite po ranka lygintuvo, kelnes supurkškite vandeniu, sulenkite pusiau, labai kruopščiai išlyginkite visas klosteles, paskui susukite voleliu ir palikite džiūti. Beje, taip susuktus džinsus patogu dėti į kelionių lagaminą ar laikyti ankštoje spintoje.

Problemos išsprendžiamos

Jei dietos nepadeda ir džinsų juosmuo vis tiek ankštokas, pabandykite jį ištempti: pirma užsekite, paskui gerai sudrėkinkite, į jo vidų įsprauskite reikiamos apimties daiktą, pavyzdžiui, lentą, dėžę ar pan., ir palikite džinsus džiūti.

Neretai problemų, ypač vyrams, kyla dėl metalinio užtrauktuko: būna, kad jis stringa, iki galo neužsisega, dantukai krenta. Aišku, geriausia problemą spręsti panaikinant priežastį – pakeisti užtrauktuką. Deja, kai kam yra paprasčiau įsigyti naują drabužį, o kol kas verta pasinaudoti liaudiškais patarimais.

• Jei užtrauktukas stringa, per jo metalinius dantukus pabraukykite grafito pieštuku, muilu, vaškine žvake arba atsargiai patepkite aliejumi.

• Jei užtrauktukas viršuje neužsifiksuoja, į jo liežuvėlio skylutę įverkite žiedelį nuo raktų pakabuko ir kiekvieną kartą užsegę džinsus jį užmaukite ant juosmens sagos. Šis būdas padės ir nulūžus užtrauktuko liežuvėliui.

• Jei dantukas iškrito beveik užtrauktuko apačioje, pasistenkite užtraukti užtrauktuką ir ties iškritusiu dantuku susiūkite abi užtrauktuko puses, o jei tai nutiko viršuje – teks keisti užtrauktuką.

GALERIJA

  • Džinsai mėgsta rūpestingas rankas
Interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS