Gimnastikos kilimėliai: kokį rinktis ir į ką atkreipti dėmesį? | kl.lt

GIMNASTIKOS KILIMĖLIAI: KOKĮ RINKTIS IR Į KĄ ATKREIPTI DĖMESĮ?

  • 1

Gimnastikos kilimėliai yra tas sporto inventorius, kuris lemia patogumą treniruočių metu. Vertėtų pastebėti, kad gimnastikos kilimėliai gali būti įvairių pagal paskirtį tipų: vieni kilimėliai stabilizuoja sporto inventorių, kiti saugo nuo sumušimų ir įbrėžimų. „Varle.lt“ sporto inventoriaus specialistai parengė patarimus, į ką atkreipti dėmesį renkantis gimnastikos kilimėlį.

Gimnastikos kilimėlių tipai

Labai dažnai gimnastikos kilimėlį žmonės renkasi atsižvelgdami į kainą, spalvą ir storį. Itin platus asortimentas gali šiek tiek apsukti galvą, tačiau taip pat plačios pasirinkimo galimybės lemia, kad kiekvienas tikrai ras sau tinkamą variantą. Rinktis gimnastikos kilimėlį reikėtų atsižvelgiant į jo naudojimo sąlygas. Pasirinkimas priklauso nuo to, ar kilimėlis bus naudojamas jogai, ar treniruotėms sporto salėje.

Jogos kilimėliai

Jogos kilimėliai dažnai painiojami su treniruotėms skirtais modeliais. Jogos kilimėliai yra lengvi ir santykinai ploni. Jų storis būna nuo maždaug 2,5 iki 3,5 mm. Jogos kilimėlių paskirtis yra ne tik pagerinti komfortą, bet ir sukibimą pratimų atlikimo metu, todėl populiariausi yra neslystantys kilimėliai. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad toks kilimėlis neužtikrins tinkamo patogumo jėgos treniruočių metu.

Apsauginiai kilimėliai

Apsauginiai kilimėliai dažnai yra painiojami su gimnastikos kilimėliais. Tokių kilimėlių paskirtis yra apsaugoti grindis nuo žalos, kurios priežastimi gali būti įvairūs treniruokliai. Apsauginiai kilimėliai užtikrina, kad grindys yra apsaugomos nuo įbrėžimų ir kitų pažeidimų, o treniruokliai ir sporto inventorius gauna apsaugą nuo slydimo. Apsauginis kilimėlis taip pat atlieka stabilizatoriaus funkciją nelygių paviršių atvejais bei pasižymi akustinės izoliacijos savybėmis ir sumažina sporto inventoriaus skleidžiamą triukšmą.

Gimnastikos kilimėliai

Gimnastikos (aerobikos) kilimėliai pasižymi kur kas didesniu storiu bei matmenimis. Pagrindinė jų paskirtis yra apsaugoti naudotoją nuo smūgių ir susižeidimų treniruočių metu. Ant tokio kilimėlio kiek sunkiau išlaikyti pusiausvyrą, todėl paprastai gimnastikos kilimėliai naudojami treniruotėms gulint, taip pat reabilitacijai ir korekciniams pratimams.

Treniruočių kilimėliai

Treniruočių kilimėliai – populiariausias ir universaliausias gimnastikos kilimėlių tipas. Šie kilimėliai naudojami įvairių tipų treniruočių metu: aerobikos, fitneso, pilateso. Šių kilimėlių tikslas yra apsaugoti tiek nuo slydimo, tiek nuo įbrėžimų, sumušimų ir kitų susižeidimų. Treniruočių kilimėlis užtikrina patogumą bei šilumos izoliaciją. Toks kilimėlis leidžia išlaikyti pusiausvyrą, todėl nėra labai storas, tačiau taip pat tinkamai parinktos medžiagos efektyviai izoliuoja nuo šaltų grindų ir užtikrina stabilią atramą ir didelį patogumą treniruočių metu.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis gimnastikos kilimėlį?

Gimnastikos kilimėlio matmenys

„Varle.lt“ specialistai rekomenduoja rinktis tokių matmenų gimnastikos kilimėlį, kuris atitiktų naudotojo ūgį. Populiariausi kilimėliai pasižymi maždaug 180–190 cm ilgiu. Žinoma, aukštesni žmonės turėtų rinktis ilgesnius variantus. Taip pat galima rasti ir 170 cm ilgio kilimėlius, kurie skirti visų pirma mažesnio ūgio asmenims ir vaikams. Kalbant apie plotį, galima rinktis modelius nuo 50 iki 100 cm pločio. Patogesniam naudojimui siūloma rinktis platesnius gimnastikos kilimėlius.

Gimnastikos kilimėlio storis

Čia pasirinkimas atrodo paprastas, nes kuo storesnis kilimėlis, tuo patogiau. Iš tikrųjų ne viskas taip paprasta. Žinoma, storesnis gimnastikos kilimėlis užtikrins didesnį patogumą atliekant pratimus gulimoje padėtyje, tačiau jeigu norima atlikti pratimų stovint arba tokių, kurie reikalauja išlaikytos pusiausvyros, storas kilimėlis neužtikrins tinkamo stabilumo.

Gimnastikos kilimėlio lankstumas

Tai pakankamai svarbus aspektas tais atvejais, jeigu planuojate dažnai keisti savo treniruočių vietą. Jeigu gimnastikos kilimėlis nebus pakankamai lankstus, jo negalėsite lengvai suvynioti, todėl tikėtina, jis netarnaus ilgai. Kuo storesnis kilimėlis, tuo jo lankstumas mažesnis.

Gimnastikos kilimėlio medžiaga

Dažniausiai gimnastikos kilimėliai gaminami iš medžiagų, kurių pagrindą sudaro polipropilenas, guma ir kiti priedai. Kalbant apie gimnastikos kilimėlio medžiagą, vertėtų paminėti, kad čia taip pat svarbi jos struktūra, nes nuo jos priklauso ar lengva bus valyti kilimėlį. Nepamirškite apie gimnastikos kilimėlio higieną. Kilimėliai guli ant grindų, kartais tiesiami ant žemės, todėl jų paviršiuje gali vystytis bakterijos, grybelis ar pelėsiai. Be to, gimnastikos kilimėlis turi kontaktą su žmogaus prakaitu, todėl reikėtų pasirūpinti jo valymu.

Gimnastikos kilimėlio gamintojas

Gimnastikos kilimėlio kokybė neatsiejama nuo gamintojo, todėl „Varle.lt“ specialistai rekomenduoja rinktis patikimų gamintojų, tokių kaip „Kettler“, „inSPORTline“, „Spokey“ variantus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Juoozas

Ir viskas dėl by bio

SUSIJUSIOS NAUJIENOS