Ką daryti, kad drabužiai ilgiau tarnautų? | kl.lt

KĄ DARYTI, KAD DRABUŽIAI ILGIAU TARNAUTŲ?

  • 7

Dėl itin didelės pasiūlos lengva susidėvėjusį drabužį pakeisti nauju. Tačiau toks būdas ne tik nėra draugiškas gamtai, bet ir gerokai plonina piniginę. „Didžiausia klaida, kurią darome visi, – į drabužį žiūrime per daug atsainiai“, – pastebi stilistė Viktorija Šaulytė-Mockė ir dalijasi patarimais, kaip prižiūrėti savo spintos turinį.

Skaitykime priežiūros etiketes

Pasak pašnekovės, norint kuo ilgiau išsaugoti mėgstamą drabužį, visų pirma, reikėtų žinoti, kaip jį valyti. Tai padaryti padeda priežiūros etiketė, esanti ant drabužio, kadangi joje nurodyta visa reikalinga informacija: kokioje temperatūroje skalbti ir kokiu būdu džiovinti.

„Labai svarbus žingsnis – pasiruošti skalbti. Surūšiuoti drabužius pagal spalvas, medžiagas tam, kad audinys nebūtų pažeistas, nenusidažytų kitomis spalvomis ar neišbluktų. Patariu skalbti išverstus į blogąją pusę drabužius ir naudoti spalvą sugeriančias servetėles, kurios padeda išlaikyti ryškią drabužio spalvą“, – tvirtina stilistė.

Pasak V. Šaulytės-Mockės, labai svarbu pasirinkti tinkamas valymo priemonės, kurios nebūtų per daug agresyvios. Stilistė pataria atkreipti dėmesį į naudojamą skalbiklio kiekį – ar jo nepilate per daug ir ar jis yra tinkamas audinio spalvai ir sudėčiai.

Ilgiau nešiojamas drabužis sumažina vartojimą, o tai užtikrina mažesnę gamtos taršą.

Šiais laikais tinkamai prižiūrėti savo apdarus nesunku – egzistuoja galybė įvairių chemijos priemonių ar net prietaisų, gelbstinčių drabužių priežiūroje. Tai gali būti tiek daugumai pažįstamas pūkų rinkiklis, tiek išmanios skalbimo mašinos funkcija, tausojanti drabužius.

Vis dėlto stilistė pataria savo drabužius skalbti kiek įmanoma rečiau, ypač jei tai daroma aukštoje temperatūroje, kadangi skalbimas pagreitina audinio dėvėjimosi procesą.

Drabužiams reikia erdvės

Jei norite, kad drabužiai tarnautų kuo ilgiau, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kur juos laikote, kai nedėvite. Spintoje turėtų būti vėsu ir sausa, kad drabužis negautų drėgmės ir tiesioginių saulės spindulių, kurie galėtų jį sugadinti.

Sąlyga: svarstant, kurioje spintos vietoje laikyti drabužį, svarbu atsižvelgti į audinį./ freepik.com nuotr.

Svarbu žinoti ir tai, kad spintoje turėtų būti laikomi tik švarūs drabužiai, kitu atveju – rizikuojate pritraukti kandis. Galiausiai, atkreipkite dėmesį į audinį – jei šis plonesnis, pasak ekspertės, galite jį kabinti ant pakabo, o jei storesnis – gražiai sulankstę laikykite jį lentynoje.

„Svarstant, kurioje spintos vietoje laikyti drabužį, patariu atsižvelgti į jo audinį. Plonesnio ir įnoringesnio audinio drabužius geriau kabinti ant pakabo, taip jis mažiau glamžysis. Megztinius siūlyčiau lankstyti ir dėti į lentynas, nes ant pakabo gali išsikraipyti megzto drabužio forma“, – aiškina V. Šaulytė-Mockė.

Svarbu neperpildyti spintos, kadangi drabužiams reikia erdvės, kuri apsaugo nuo susiglamžymo ir spalvų išblukimo. Drabužiams naudokite medinius arba paminkštintus pakabus – jie apsaugos  nuo formos praradimo ar išsikraipymo.

Mažesnė gamtos tarša

Drabužių ilgaamžiškumas gali padėti smarkiai sumažinti išmetamų teršalų kiekį. Devyniais mėnesiais pailginus drabužio aktyvų tarnavimo laiką, galima gerokai sumažinti jo poveikį aplinkai, o jei jį nešiosite vienus ar dvejus metus, išmetamų teršalų kiekį gali pavykti sumažinti net 24 proc.

Stilistė sako, kad tinkama drabužio priežiūra užtikrina, kad jis tarnaus ilgiau.

„Daugiau dėmesio skirdami priežiūrai pailginame gyvavimo laiką. Tinkamai prižiūrimus drabužius patys galime vilkėti ilgiau, o nusibodus – parduoti ir taip pratęsti jų gyvenimą. Ilgiau nešiojamas drabužis sumažina vartojimą, o tai užtikrina mažesnę gamtos taršą“, – pasakoja V. Šaulytė-Mockė.

GALERIJA

  • Ką daryti, kad drabužiai ilgiau tarnautų?
  • Ką daryti, kad drabužiai ilgiau tarnautų?
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

ku

Dirbti nuotoliniu būdu.

Spintoje \\\\\.../////

ir nepamiršti naftalino.

WW

Varyt i ukrainos fronta,ten drabuzis tarnaus visa gyvenima...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS