Kai balta spalva plaukuose nedžiugina: specialistai dalija patarimus | kl.lt

KAI BALTA SPALVA PLAUKUOSE NEDŽIUGINA: SPECIALISTAI DALIJA PATARIMUS

Baltą spalvą daugelis mėgsta, bet ne tada, kai kalbame apie plaukus. Pražilę plaukai asocijuojasi su senatve, nors šiais laikais žilti pradeda ir jaunuoliai. Ne tik dėl to, kad ištraukė nelaimingą paveldėjimo bilietą, bet ir dėl streso, žalingų įpročių, užterštos aplinkos.

Apie tai kalbamės su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro gydytoju dermatovenerologu Tadu Raudoniu.

– Kas vyksta su mūsų plaukais, kai jie žyla?

– Plaukai žilti pradeda tada, kai juose ima mažėti pigmento melanino, kuris gaminamas melanogenezės metu – tai sudėtingas biocheminis procesas, kuris su amžiumi silpsta, jį pagreitina ir organizme susidarantys laisvieji deguonies radikalai. Jų susidarymą lemia įvairūs vidiniai ir išoriniai veiksniai – genetika, įvairios ligos (infekcinės, lėtinės blogai kontroliuojamos skydliaukės, autoimuninės, cukrinis diabetas, blogai kontroliuojama arterinė hipertenzija ir kt.), taip pat oro tarša, ultravioletiniai spinduliai, rūkymas ir mityba, gyvenimo būdas, stresas, naudojama kosmetika ir plaukų priežiūros priemonės.

– Sakoma, kad žyla vis jaunesni žmonės. Ar tikrai taip ir su kuo tai susiję? Kokie dažniausi rizikos faktoriai?

– Taip, tai tiesa. Kasdienėje praktikoje pastebime vis jaunesnių pacientų, kuriems pirmųjų žilų plaukų atsiranda sulaukus vos 20 metų. Dažniau su šia problema susiduria vyrai. Pastebima ir plikimo ankstėjimo tendencija – dažnai vyrams plaukai retėti pradeda dar paauglystėje. Tokius pokyčius lemia įvairūs veiksniai, visų pirma, intensyvesnis nei ankstesnių kartų gyvenimo būdas, pasikeitusi mityba, labiau išreikšti genetiniai veiksniai, kurie turi tendenciją iš kartos į kartą vis intensyvėti. Todėl nėra paprasto recepto, kaip anksti nepražilti.

Tadas Raudonis.

– Nuo ko priklauso, ar žyla visi plaukai, ar tik tam tikra jų dalis, pavyzdžiui, viena ar kelios sruogos?

– Įprastai žilimas yra difuzinis, t.y. paplitęs per visą skalpą. Pirmiausia jis pastebimas smilkininėse srityse, vėliau plečiasi į kitas zonas. Atvejai, kai atsiranda viena ar kelios žilos sruogos, labiau sietini su genetinėmis anomalijomis arba autoimuninėmis odos ir plaukų ligomis.

– Ar posakis "pražilo per vieną dieną" atitinka tikrovę?

– Nuo 1800 m. iki 2013 m. mokslinėje literatūroje buvo aprašyti 196 staigaus pražilimo atvejai. Tokia būklė lotyniškai vadinama canities subita. Žinoma, tai neįvyksta per dieną, tačiau procesas gali būti labai staigus, ir visi plaukai gali papilkėti, prarasti spalvą. Dažnesnė situacija, kai intensyvus žilimas įvyksta per vienus dvejus metus. Jis prasideda ir dėl amžinių procesų, bet kartu ir veikiant intensyviam stresui ar stipriai pasikeitus gyvenimo būdui.

Kasdienėje praktikoje pastebime vis jaunesnių pacientų, kuriems pirmųjų žilų plaukų atsiranda sulaukus vos 20 metų.

– Neseniai paskelbti tyrimų rezultatai, patvirtinantys ankstyvo žilimo ir streso ryšį. Koks mechanizmas veikia, kai žylama dėl šios priežasties?

– Kai mes patiriame fizinį arba psichologinį stresą, organizme susidaro tie patys laisvieji deguonies radikalai, kurie stabdo pigmento gamybą, todėl stresą patiriantys žmonės turi didesnę riziką ne tik pražilti, bet ir susidurti su kitomis sveikatos problemomis. Žili plaukai šiuo atveju būna tik ledkalnio viršūnė, todėl reikėtų nepamiršti pasirūpinti ir savo psichologine gerove.

– Užsienio mokslininkai skelbia, kad kai kuriais atvejais dalis pražilusių plaukų gali atgauti spalvą. Dėl ko taip atsitinka?

– Tokiu atveju melanocitai, esantys plaukų folikuluose, patiria tarsi šoką gerąja prasme. Nutrūkus ūmiam stresiniam veiksniui (išgyvenus didelį stresą, pasveikus po sunkios ligos, pagerinus gyvenimo būdo įpročius), jie yra stimuliuojami ir vėl pradeda gaminti melaniną. Tačiau tokie natūraliai vykstantys procesai yra išskirtinai reti.

– Ar ir šiandien vienintelis būdas atsikratyti žilų plaukų – juos dažyti? Gal tiriami ar jau sukurti kokie nors inovatyvūs metodai, galintys apsaugoti nuo žilimo ar atkurti natūralią plaukų spalvą?

– Plaukų dažymas yra paprasčiausia kosmetinė priemonė, efektyviai ir greitai užmaskuojanti visus žilus plaukus. Tačiau egzistuoja ir žilų plaukų gydymas, kurį taiko gydytojai dermatovenerologai-trichologai. Jei pacientas skundžiasi ir plonėjančiais, retėjančiais ar slenkančiais plaukais, skiriama sisteminių medikamentų, atliekamos gydomosios skalpo odos procedūros, tokios kaip PRP injekcijos, todėl dažnai galime pasiekti bent dalinės plaukų repigmentacijos. Plaukai atjaunėja bent keletu metų – paryškėja plauko pigmentas, padidėja plaukų apimtis, todėl natūraliai sumažėja ir žilų plaukų.

Žiliems plaukams reikia daugiau dėmesio

Jolanta Mačiulienė, Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė:

Lietuvos moterys irgi pasidavė natūralių žilų plaukų madai. Žinoma, įtakos tam turi ir pasaulinės įžymybės, kurios nebeslepia senėjimo ženklų ir atrodo puikiai. Ir pandemija, karantinai suvaidino savo vaidmenį. Pirmojo karantino metu mes dar dalijome klientams patarimus, kaip patiems namuose nusidažyti žilus plaukus, o per antrąjį daugelis pralaukė ir prakentėjo. Tai neabejotinai inspiravo apsispręsti pražilusių plaukų nebemaskuoti. Ne viena klientė, atėjusi apsikirpti ir nusidažyti gerokai nuaugusių plaukų po ilgesnės pertraukos, man pasakė: "Visai neblogai atrodo tos mano žilos sruogos, gal aš dabar per žiemą taip pavaikščiosiu, paeksperimentuosiu." Nežinau, ar jos neapsigalvos, bet aukštai galvą iškėlusios garsios kino aktorės, besididžiuojančios žilomis šukuosenomis, įkvepia puoselėti natūralumą. Šiuo metu turiu penkias klientes, kurių plaukai gerokai pražilę, ir jos apsisprendė jų nedažyti. Įtaisiau joms sidabrinį šampūną, kad tą žilumą paryškintų, akcentuotų plauko švarumą. Ir rezultatas tikrai puikus. Net ir dažant, kažin, ar pavyktų tokią spalvą išgauti. Žiliems plaukams reikia daugiau dėmesio, kruopštesnės priežiūros, nes jie yra ganėtinai sausi, kaprizingi, sustabarėję. Kaip aš sakau, jiems būdingas šepetuko efektas. Būtinai reikia naudoti maitinamąsias kaukes, drėkinamąsias nenuskalaujamas priemones, kurios plauką suminkština, suglotnina. Tai ypač svarbu dabar, šaltuoju sezonu. Kita problema, kad pigmento neturintys žili plaukai dažnai ilgainiui pasidaro blankūs, todėl patariu paryškinti jų natūralią spalvą sidabriniu ar šaltesniu, intensyvesniu pilku tonu. Yra specialūs šampūnai, kuriuos galima naudoti namuose.

Grožio idealų evoliucija

*Šiuo metu žili plaukai ne stigmatizuojami, o garbinami, teigia garsus JAV plaukų koloristas Jackas Martinas. Tarp jo įžymiųjų klienčių yra aktorės Jane Fonda, Andie MacDowell, kurios žavi stilingomis žilų plaukų šukuosenomis. Jeigu jau toks buvo gamtos planas – galbūt verta jo paisyti, pataria specialistas. Pas kirpėją reikės lankytis ne kas tris savaites, o tik tris kartus per metus, tikina jis.

*Grožio idealų evoliucija vyksta nuolatos, tačiau ne vieną dešimtmetį žili plaukai išties buvo laikomi nemadingais, sendinančiais, ir moterys pasidavė šiam socialiniam spaudimui nesusimąstydamos, ar pačios to nori. O kai pabandė, ne viena pasijuto išsilaisvinusi iš stereotipų.

*63-ejų A.Macdowell yra pasakojusi, kad šiai transformacijai ryžosi pasikliaudama instinktu ir nė karto nesigailėjo. Su sidabro gijomis išmargintais plaukais aktorė jaučiasi savimi. Šiais metais Kanų kino festivalyje ji pasirodė natūraliai pražilusiomis garbanomis, kurios puikiai derėjo prie vakarinės karoliukais siuvinėtos suknelės.

*Britų aktorės Helen Mirren balti plaukai susukti į elegantišką kuodą. Jodie Foster dailiai pakirptuose plaukuose iki pečių akivaizdžiai matėsi žilos sruogos. Serialo "Seksas ir miestas" žvaigždės Sarah Jessica Parker ilgų plaukų šukuosena, neslepianti žilų šaknų, ar aktorės Meryl Streep tobulas trumpų žilų plaukų kirpimas – pavyzdžiai, kad tai, kas dar vakar kėlė pasibjaurėjimą, šiandien tapo pasigėrėjimo objektu.

GALERIJA

  • Jane Fonda
  • Andie MacDowell
  • Helen Mirren
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

!???

Sutrinka pigmento gamyba ir pradeda žilti plaukai.Jokio čia stebuklo.Pražilti gali ir jaunas žmogus, taip ir rašo., ne tik senatvėje.Šviesių plaukų žmonės visada balti plaukai, nereikia nei pigmento gamybos sutrikimo ir senatvės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS