Naujas požiūris į veido estetiką | kl.lt

NAUJAS POŽIŪRIS Į VEIDO ESTETIKĄ

  • 12

Grožio standartai bėgant amžiams ir dešimtmečiams kinta, bet tam tikri veido bruožai, kurie ryškiausi jaunystėje, niekada neišeina iš mados.

Gražiai, estetiškai atrodantis žmogus suprantamas kaip jaunatviškos išvaizdos. Todėl estetiškai atrodantis veidas tapo ne tik kino žvaigždžių ar politikų, bet ir paprastų žmonių siekiamybe.

Nors lekiantys metai ženklų palieka kiekviename veide, šiuolaikinė estetinė medicina, technologijos atranda vis naujų būdų, kaip juos pašalinti arba sumažinti. Viena tokių naujų priemonių – siūlai „Silhoutte soft“ ir „Silhoutte lift“. Apie jų veikimo principus ir kitus būdus išlaikyti estetiškai gražią, jaunatvišką išvaizdą pasakojo vienas labiausiai patyrusių šalies plastikos chirurgų Gintaras Papečkys.

– Pakalbėkime apie procesus, vykstančius su laiku. Kas, senstant žmogui, nutinka veidui?

– Lyginant jauno ir vyresnio žmogaus veidus, matomi ryškūs skirtumai. Jaunas veidas turi apvalius aukštus skruostukus, gražias žandikaulio linijas, antakių, vokų sritis, turinčias tam tikrą tonusą. Su amžiumi veidas ima smukti žemyn, skruostas iš ovalaus tampa įdubęs, pasislenka žemyn. Vadinamasis veido trikampis praranda formą, pasidaro panašesnis į stačiakampį, ryškėja maišiukai po akimis. Veikia gravitacijos jėga, nyksta raumenų tonusas, audiniai pasmunka. Norint pakoreguoti pakitimus, naudojami įvairūs būdai: riebalų persodinimas, užpildai, įvedami siūlai, atliekamos operacijos. Neseniai buvo nustatyta, kad smukimas yra daugiau paviršinio sluoksnio, o ne viso veido audinių. Siūlai būtent tai ir padeda išspręsti – pakelia paviršinį sluoksnį ir taip sugrąžina skruostą į buvusią padėtį, be to, dar aktyvina kolageno gamybą. Kiekvienas atvejis individualus, kartais tikslinga vienu metu derinti keletą skirtingų priemonių.

– Papasakokite daugiau apie šiuos siūlus. Koks jų veikimo principas?

– Siūlai yra dviejų rūšių: „Silhouette lift“ ir „Silhouette soft“. Jų paskirtis – koreguoti odos pakitimus, taip pat jie naudojami ir veidui pagražinti. Ir vieni, ir kiti yra skirti audiniams pakelti.

„Silhouette soft“ siūlai visiškai rezorbuojasi. Jie pagaminti iš polilaktinės ir glikolio rūgščių, kurios degraduodamos stimuliuoja kolageno gamybą, atsakingą už mūsų odos stangrumą. Dėl siūluose esančių konusų, jie gerai įsitvirtina poodyje, iš karto matomas geras rezultatas. Dėl siūlų „Silhouette soft“ audiniai mechaniškai iš karto sutraukiami ir pakeliami. Jie naudojami veido kontūrams, vadinamosioms marionetės raukšlėms, koreguoti. Šie siūlai įveriami specialia adata, per mažą skylutę odoje. Siūlas „Silhouette lift“ – neirus, veriamas per nedidelį pjūvį plaukuotoje smilkinio dalyje, mechaniškai pakeliama visa veido sritis – skruostai, apatinis veido trečdalis. Ant siūlo esantys konusai ištirpsta, audiniai prie siūlo tvirtai priauga ir vėliau galima pakartotinai skruostą patempti.

– Kodėl, būdamas estetinės medicinos specialistu, rekomenduojate būtent šiuos produktus?

– Dirbdamas naudoju daug skirtingų siūlų, turinčių panašią funkciją. Tačiau kaip chirurgas labiausiai mėgstu būtent „Silhouette lift“, juos vadinu investicija.

Šie siūlai nesirezorbuoja, t.y. neištirpsta, todėl praėjus tam tikram laikui galima siūlą patempti. Tai leidžia koreguoti atsiradusius pakitimus skruosto srityje ir taip išlaikyti jaunystę praktiškai visą gyvenimą. Tačiau, jei paklaustumėte, kuriuos siūlus ir kada pasirinkti, atsakymas būtų, kad tai priklauso nuo skirtingų faktorių: veido odos sunkumo, storio, amžiaus. Todėl, aptarus situaciją, norus bei pageidavimus, parenkama tinkamiausia priemonė.

– Kokio efekto galima tikėtis iš šios procedūros? Kada ji – optimalus sprendimas, siekiant jaunai atrodančio veido?

– Šiandien turime visą arsenalą priemonių, kurios, pradedamos naudoti esant tam tikro amžiaus, veikia prevenciškai. Dabar stengiamasi apsieiti be didžiulių išvaizdos pokyčių, pacientai nenori, kad aplinkiniai suprastų, jog jiems atlikta procedūra. Dėl to optimaliau kai kurias priemones pradėti naudoti anksti, maždaug nuo 35 metų, kai atsiranda pirmųjų smukimo požymių skruostų srityje. Siūlai labai švelniai, nežymiai pakoreguoja ir laiko skruostą, o vėliau galima papildomai patempti. Visi senstame labai panašiai, penkiasdešimties šešiasdešimties metų žmogui atsiranda odos perteklius, kurio be chirurginės intervencijos pašalinti neįmanoma. Tokiu atveju nei siūlai, nei užpildai nėra alternatyva. Bet naudojant pastaruosius, operacija nusikelia vėlesniam laikui, jos apimtis būna gerokai mažesnė.

– Galbūt neretai susiduriate su nepagrįstomis pacientų baimėmis ar nerealistiškais lūkesčiais, kai kalba pasisuka apie įvairias jauninančias intervencijas?

– Viena problemų, dėl kurios stigmatizuojama plastinė chirurgija, yra tai, kad žmonės, matydami akivaizdžiai „kažką pasidariusių“ asmenų pavyzdį, tiki, kad visų priemonių efektai – nenatūralūs ir badantys akis. Dabar labai populiarūs užpildai, tačiau jų dažnai padauginama, žmogus paburksta, kadangi šie sutraukia drėgmę. Bet naudojant saikingai geros visos priemonės. Būtent milimetrai, minimalūs pokyčiai, lengvas veido pakėlimas suteikia subtilaus grožio, šviežumo įspūdį, atrodo natūraliai. Taip pat svarbu pabrėžti: siūlai nėra operacijos ar užpildų alternatyva. Apskritai, kalbant apie veido jauninimo priemones, nėra pakaitalų – turime vis naujas priemones, kurios viena kitą papildo. Naudojamos drauge jos leidžia kovoti su senstančios odos pakitimais, šešiasdešimtmetis ar septyniasdešimtmetis gali atrodyti estetiškai gražiai, o ne pavargęs ir susenęs.

– Kokių pokyčių pastebite per ilgametę darbo patirtį – gal keičiasi klientūra ar grožio suvokimas?

– Pažvelgus, kaip prieš tūkstančius metų egiptiečiai piešiniuose vaizdavo moteris, matome aukštus skruostus, putlias lūpas, jaunystę – ši grožio samprata nepasikeitė. Šiuolaikiniam žmogui estetika visose gyvenimo srityse darosi vis svarbesnė: norime gražių namų, drabužių, automobilių, kūnas irgi nėra išimtis. Akivaizdu, kaip smarkiai skiriasi, pavyzdžiui, praeito amžiaus vidurio politikų išvaizda ir kaip atrodo dabartiniai pasaulio galingieji. Net ir kalbant apie kasdieniškesnes pareigas darbo rinkoje, kur žmogus darbingas iki 70-ies, išvaizda daug lemia. Žinoma, nereikia persistengti, pulti į kraštutinumus ir padauginti dirbtinos jaunystės. Bet protingai naudojant priemones, kurios yra tikrai šiuolaikiškos ir efektyvios, galima atrodyti natūraliai ir estetiškai. Net ir nedidelis pakitimas suteikia pasitikėjimo savimi, o gražiai atrodantis žmogus jaučiasi laimingesnis.

GALERIJA

  • G.Papečkys teigia, kaip chirurgas labiausiai vertinantis būtent „Silhouette lift“ siūlus.
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Jūra

Gulėjau ir aš po jo skalpeliu kartą... Rezultatas - lyg pasidarbavus medkirčiui. Galiu įrodyti, jei kas netikit.

n

Maciau internete, kaip atrodo tie grozio specialistu vergai, kaip zombiai, baisios moterys, darancios visas tas proceduras, oda nebeatlaiko, tai labai negraziai atrodo.

Roberta

Kažkokie pikti lietuviai, dovanojau mamai šią procedūrą, padarė kokybiškai, realiai visos tokios procedūros, atliktos tinkamai, suteikia žmogui estetikos ir jis geriau jaučiasi. Kiekvienas renkasi pats, ir nemanau kad tai yra skirta "lėlėms", dar kartą sakau - atliekant tokias procedūras profesionalams - rezultatai puikūs. Visuomenėje durnas stereotipas kad tai nereikalinga, kad po to būna tik baisiau, kad brangu, kad nesveika.Tai o atlėpusias ausis kodėl normalu tvarkyt, kodėl normalu tvarkyt kreivą nosį ar dantis? Veidas - mūsų atspindys, jis turi atitikti mūsų pačių estetikos suvokimą. Vien dėl to ir reikia tokių straipsnių - nušviesti tamsuolius su ribotu mąstymu. Mūsų šeimos pavyzdys geriausias įrodymas, kad jeigu įtampa ir rūpesčiai atsispindi veide, teisingai atliktos procedūros jį atstato, atjaunina o ne perdaro ar pakeičia. Ačiū už dėmesį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS