Netekus kojų, eiti padeda valia: trys moterys įrodė, kad grožio standartus kuriame patys | kl.lt

NETEKUS KOJŲ, EITI PADEDA VALIA: TRYS MOTERYS ĮRODĖ, KAD GROŽIO STANDARTUS KURIAME PATYS

Visos moterys trokšta gražesnio kūno. Vienos alinasi dietomis, kad tik atsikratytų kelių kilogramų, kitos gulasi po skalpeliu dėl tobulesnės figūros. Deja, dažnai tik atsitikus nelaimei suvokiame, kokia tai tuštybė.

Šios trys moterys įrodė, kad grožio standartus ir svajonių gyvenimą kuriame patys, ir jokie stereotipai nesutrukdo pasiekti aukštumų.

Viktorija Modesta: man neberūpi, kas ką pagalvos

Viktorija Modesta žinoma ne tik gimtojoje Latvijoje, bet ir Didžiojoje Britanijoje, kur gyvena nuo paauglystės. Modelis ir popmuzikos žvaigždė sako, kad neįgalumas tapo jos identiteto dalimi ir padėjo išgarsėti. Scenoje atlikėja, kurios viena koja amputuota žemiau kelio, pasirodo su ekstravagantiškais protezais, o kartais – ir visai be jų.

Nepaisant negalios, 34-erių moteris atrodo itin seksualiai, stilingai, spinduliuoja pasitikėjimą savimi ir gyvenimo džiaugsmą. Viktorijos vaikystė ir paauglystė buvo itin niūri. Jos koja buvo sužalota nuo gimimo – komplikuoto gimdymo padariniai. Dėl to Viktorijai nuo mažens teko daug laiko praleisti ligoninėse, atlaikyti daugybę operacijų, gydytojams bandant pagerinti kojos išvaizdą, atkurti funkcijas.

Tikras išbandymas laukė, kai būdama dvylikos su tėvais persikėlė gyventi į Londoną. Dėl mokykloje patirtų patyčių V.Modesta susirgo depresija. Sprendimą, pakeitusį jos gyvenimą, – amputuoti nesveiką koją, priėmė būdama 15-os. Dar penkerius metus užtruko, kol įkalbėjo chirurgus tai padaryti.

Atsikračiusi suluošintos kojos, Viktorija pasijuto kaip naujai gimusi. Atsivėrė naujų galimybių, į kurias nėrė stačia galva. "Aš esu ateities modelis", – dainavo ji Didžiojoje Britanijoje 2016 m. vykusio muzikinio projekto "X-Faktorius" metu. Kiek anksčiau atlikėja pasirodė paralimpinių žaidynių metu. Dabar ji ne tik koncertuoja, bet ir filmuojasi bei fotografuojasi kaip modelis.

Reklamos kampanijos, kuriose dalyvauja V.Modesta, nepalieka abejingų. Pavyzdžiui, prieš keletą metų nufilmuota automobilio "Rolls-Royce" reklama, kurioje Viktorija pasirodė su specialiai jai sukurtu inovatyviu 3-D dizaino anglies pluošto protezu. V.Modestą dažnai galima pamatyti ant mados podiumo, demonstruojančią žinomų dizainerių kūrinius, tarp jų – ir maudymosi kostiumėlius.

V.Modesta dalyvauja įvairiose meno instaliacijose, performansuose, šou, netgi kabareto pasirodymuose. Ji įrodė, kad neįgalus žmogus gali būti ne tik patrauklus, bet ir žavus. Ji pagaliau atsikratė visų kompleksų, kurie trukdė jaustis laimingai.

"Man neberūpi, kas ką pagalvos ar pasakys, drąsiai siekiu savo svajonių, įdėdama visą savo širdį", – teigia bionine šou žvaigžde vadinama V.Modesta.

Paola Antonini: visai kitaip vertinu grožį

Paola Antonini

Brazilų modeliui Paolai Antonini prieš septynerius metus buvo vos 21-i, kai ji tapo girtos vairuotojos auka. Taip baigėsi jos ir tuomečio draugo kelionė švęsti Naujųjų metų. Merginos kairioji koja buvo taip sumaitota, kad gydytojų pastangos ją išgelbėti buvo bevaisės – po dviejų operacijų galūnę teko nupjauti. Kai atsibudo po amputacijos, P.Antonini pirmoji mintis buvo: "Ačiū Dievui, aš gyva."

Paola jautė didžiulį dėkingumą, kad nemirė, ir manė, jog neturi teisės skųstis tapusi neįgali. Iš pradžių slėgė nežinomybė, baimė, kaip reikės gyventi toliau, tačiau greitai apsisprendė, kad turi mėgautis kiekviena diena. "Supratau, kad pačiu sunkiausiu gyvenimo momentu man atsivėrė naujų galimybių, ir toks pozityvus požiūris mane išgelbėjo nuo savigailos", – sako ji.

Jėgų suteikė mintys, kad tebeturi mylimus žmones, kurie visuomet šalia, pasirengę padėti. Pagalbos, palaikymo labai reikėjo ir tada, kai kentėjo fantominį prarastos kojos skausmą, ir tada, kai mokėsi vaikščioti su protezu. Teko įprasti neskubėti, turėti kantrybės, po mažą žingsnelį judėti į priekį. Sustiprėjus fiziškai, atsirado noras išbandyti viską, ko iki tol nebuvo bandžiusi.

P.Antonini mokėsi šokti, važinėti riedlente, plaukioti burlente. O nepraėjus nė porai metų, vėl sugrįžo į mados pasaulį – dalyvavo fotosesijoje, kurioje pagrindiniu akcentu tapo tai, kad nebeturi vienos kojos. Fotosesija išgarsino Paolą visame pasaulyje, mergina tapo įkvėpimo šaltiniu daugybei panašaus likimo žmonių. Modelio karjera tęsiasi – Paola šiandien dirba su daugeliu žinomų mados namų, prekės ženklų.

"Po nelaimės pasikeitė mano mąstymas ir požiūris. Nebeskiriu tiek dėmesio problemoms, jos vienaip ar kitaip išsisprendžia. Visai kitaip vertinu grožį. Anksčiau, kaip ir daugelis merginų, buvau nepatenkinta tai keliais papildomais kilogramais, tai nosimi. Dabar suprantu, kad kiekvienas esame unikalūs, ir turime didžiuotis viskuo, kuo apdovanojo gamta", – sako garsi brazilė.

Paola didžiuojasi savo negalia, tai jos istorijos dalis. Ji prisimena pirmąjį bandymą vėl demonstruoti drabužius: iš baimės prakaitavo, drebėjo rankos, svarstė atsisakyti pasiūlymo. Nugalėjo save ir šiandien vėl keliauja po pasaulį, yra labai populiarus modelis. Įsitraukė ir į naują veiklą – tapo lektore, dalyvauja renginiuose, konferencijose, kur pasakoja savo įkvepiančią istoriją.

Lauren Wasser: protezai yra mano unikalus aksesuaras

Lauren Wasser

Gydytojai sakė, kad amerikietės Lauren Wasser šansai išgyventi siekia vos 1 proc., kai ji pateko į ligoninę dėl toksinio šoko sindromo, kurį sukėlė higieniniai tamponai. Dirbtinai sukeltos komos būsenos ji išbuvo kelias savaites. Atsibudusi L.Wasser net nesuvokė, kas atsitiko. O tada prasidėjo komplikacijos: pirmiausia teko amputuoti dešinę koją, po kurio laiko – ir gyvomis žaizdomis nusėtą negyjančią kairę.

Jau po pirmosios amputacijos modeliu dirbusi tuomet dvidešimtmetė Lauren puolė į paniką. Prikaustyta neįgaliojo vežimėlyje praleido devynis mėnesius ir bandė nusižudyti, manydama, kad niekas niekada į ją nebenorės net pažvelgti. Tačiau po ilgai užtrukusios reabilitacijos jai pavyko sustiprėti tiek, kad galėjo stotis ant protezų ir bandyti vaikščioti. Skausmai taip pat atlėgo.

Pavyko išlipti ir iš emocinės duobės. Praėjus dešimtmečiui, L.Wasser ne tik vėl demonstruoja madas, bet ir žaidžia krepšinį, dalyvauja bėgimo maratonuose. Sugrįžimą ant podiumo vainikavo popžvaigždės Rihanos kvietimas dalyvauti jos naujos kolekcijos pristatyme drauge su tokiais garsiais modeliais kaip Gigi ir Bella Hadid. Lauren tarp jų jautėsi išdidi su savo auksiniais kojų protezais. Juos pasirinko specialiai, norėdama dar labiau pabrėžti savo išskirtinumą, trūkumą paversti pranašumu.

"Auksiniai žvilgantys protezai yra mano unikalus aksesuaras, tarsi ypatingas juvelyrinis dirbinys, o kartu – trofėjus. Tai pareiškimas, kad būdama kitokia irgi esu graži. Tokiu būdu parodau, kad grožis nesusietas tik su vienu kūno tipu, įvaizdžiu ar normomis. Jis gali turėti daug veidų", – aiškina garsi amerikietė.

Šiuo metu ji gyvena Los Andžele, jaukiuose šviesiuose namuose su trimis savo šunimis. Vienas ją išgelbėjo, kai ištiko toksinis šokas. Lauren daug treniruojasi, ruošdamasi maratonams kasdien nubėga po daugiau nei 10 km. Dalyvauja mados fotosesijose žurnalams ir svajoja kada nors demonstruoti tokių mados ikonų kaip Gucci ir Yves Saint Laurent kolekcijas.

"Esu laiminga, nes likau gyva. Išmokau susitaikyti su nauja realybe, priimti savo naująją aš. Nebebijau likti su savo mintimis. Negalvoju apie praeitį, kuriu ateities planus. Esu nestandartinio grožio advokatė, džiugu, kad pastarąjį dešimtmetį mados industrijoje atsiranda vis daugiau tolerancijos. Tačiau dvigubų standartų vertinant fizinius trūkumus vis dar pasitaiko, tad veikti yra ką", – sako ji.

GALERIJA

  • Viktorija Modesta
  • Lauren Wasser
  • Paola Antonini
Redakcijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pipo

Ach als je maar gelukkig bent, en ik gooi altijd de benen opzij als ik sex wil.

Nuomonė

Moterų kvailumui nėra jokių ribų. Šis straipsnis - dar vienas to įrodymas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS