Saulė šildo vis kaitriau: kaip išsirinkti tinkamiausią apsauginį kremą? | kl.lt

SAULĖ ŠILDO VIS KAITRIAU: KAIP IŠSIRINKTI TINKAMIAUSIĄ APSAUGINĮ KREMĄ?

  • 1

Kasdien vis labiau kaitrėjanti saulė primena, kad pats laikas pasirūpinti apsauga nuo žalingo UV spindulių poveikio. Kosmetikos priemonės nuo saulės skirstomos pagal apsaugos intensyvumą, naudojamus filtrus, tekstūrą, odos tipą ar odos negalavimus. Kaip iš tokios gausos išsirinkti tinkamiausią priemonę ir kaip tinkamai apsaugoti odą, pasakoja „Camelia“ konsultantė Asta Balkytė.  

Kasdien mūsų oda veikiama daugybės aplinkos faktorių, taip pat – ir kenksmingų saulės spindulių. Pasak A. Balkytės, poveikis ypač sustiprėja pavasarį ir vasarą, kai ilgiau būname gryname ore, paplūdimyje, atidengiame daugiau nuogo kūno ir stengiamės įgauti rusvą odos atspalvį. 

„Norint apsaugoti odą nuo neigiamo saulės spindulių poveikio, vasaros metu ar itin karštomis dienomis reikėtų vengti būti lauke maždaug nuo 11 iki 15 val., dėvėti galvos apdangalus, būti pavėsyje, rinktis lengvo natūralaus audinio drabužius. Taip pat būtina naudoti apsaugines kūno priežiūros priemones, turinčias plataus spektro apsaugą nuo UVB ir UVA spindulių“, – svarbiausias taisykles, kaip apsaugoti odą nuo žalingo saulės poveikio, primena „Camelia“ atstovė.

Saulės spinduliai sudaryti iš ultravioletinių spindulių A (UVA) ir ultravioletinių spindulių B (UVB). A. Balkytės teigimu, UVB spinduliai labiausiai odą veikia saulėtomis dienomis ir vasarą. Šie spinduliai prasiskverbia į paviršinį odos sluoksnį epidermį, sukelia paviršinį nudegimą, o ilgalaikis jų poveikis skatina odos senėjimą, pigmentaciją, dehidrataciją.

UVA spinduliai skvarbesni ir pavojingesni, jie odą veikia dermoje – gilesniame, po epidermiu esančiame sluoksnyje. Ultravioletiniai A spinduliai veikia ištisus metus, net apsiniaukusiomis dienomis ir žiemą. Šie spinduliai pavojingi tuo, kad, patekę į gilius odos sluoksnius, sukelia ląstelių DNR pažeidimus, o tai dažnai paskatina melanomos atsiradimą,  hiperpigmentaciją, fotosenėjimą ar odos ligas.

Visiems odos tipams

Specialių kosmetikos priemonių nuo saulės, anot „Camelia“ konsultantės A. Balkytės, galima rasti kiekvienoje vaistinėje.

„Šios priemonės yra dermatologiškai patikrintos, kiekvienas pirkėjas jas gali pasirinkti pagal savo odos tipą ar turimas odos problemas. Prekyboje yra specialių apsauginių kremų, skirtų žmonėms, kurių odos pigmentacija yra padidėjusi ar yra išsiplėtę kapiliarai, kurie serga rožine ar akne. Taip pat sukurta specialių priemonių kenčiantiems nuo alergijos saulės spinduliams ir netgi priemonių aktininės keratozės (ikivėžinis odos susirgimas) profilaktikai“, – pasakoja A. Balkytė.

Nuo saulės saugančių kosmetikos priemonių filtrai gali būti cheminiai arba mineraliniai – į šį aspektą taip pat galima atsižvelgti ieškant tinkamiausios odos priežiūros priemonės. Dažniausiai mineralinius filtrus turinčias priemones siūloma rinktis itin alergiškiems, labai jautrios odos žmonėms. Natūralūs mineraliniai filtrai veikia atspindėdami kenksmingus saulės spindulius. Gaminių sudėtyje šie filtrai yra žymimi kaip Zinc Oxide, Titanium Dioxide.

Cheminiai filtrai veikia paviršiniame odos sluoksnyje, sugeria saulės spindulius ir neutralizuoja jų poveikį. Dažniausiai kosmetikos priemonėse naudojami cheminiai filtrai sudėtyje yra įvardijami kaip Oxybenzon, Avobenzone, Octinoxate, Homosalate, Octocrylene. Vis dėlto apsauginių priemonių nuo saulės sudėtyje dažnai yra ne vienos rūšies, o mišrūs – natūralus ir cheminiai – filtrai.

Mažesniems odos plotams (rankoms ar veidui) reikėtų sunaudoti maždaug po 5 ml, o didesniems plotams (kojoms, nugarai ir kt.) – apie 10 ml priemonės. Taip pat apsaugine priemone nuo saulės reikia padengti ausų kraštelius, kurie dažniausiai pamirštami ir stipriau nudega

Gaminį galima rinktis ir pagal norimą tekstūrą, kuri varijuoja nuo lengvučių fluidų iki tirštų kremų veidui bei kūnui skirtų losjonų, purškiamų priemonių ir kremų.

„Yra sukurta įvairių kremų, kurių tekstūra neleidžia prilipti smėliui prie kūno, todėl tokios priemonės yra ypač tinkamos einant į paplūdimį. Mieste leidžiantiems vasaras patogu naudoti dulksnas su SPF filtrais – tereikia 20 cm atstumu papurkšti priemonę ant veido ar kitų atvirų kūno vietų ir leisti jai įsigerti. Norintiems sulyginti veido odos atspalvį, gaminami toniniai lengvo rusvo atspalvio kremai, turintys itin aukštą SPF apsaugą“, – pasakoja vaistinės konsultantė.

Ant kosmetikos gaminių pakuočių nurodytas SPF filtras parodo, kokio stiprumo apsaugą kosmetikos produktas turi nuo UVB spindulių. „Camelia“ atstovės teigimu, kuo šviesesnė ir jautresnė oda, tuo didesnį SPF reikėtų rinktis, pavyzdžiui, SPF 50. Jei oda yra vidutinio šviesumo – SPF 30, jei oda greitai įdega, bet nenudega – SPF 15 ar SPF 20. „Abejojantiems, kuri priemonė nuo saulės yra tinkamiausia ir bijantiems pasiklysti šių gaminių gausoje, visuomet rekomenduojame kreiptis į vaistininką ar konsultantą – kartu išsirinkti geriausią variantą bus lengviau ir greičiau“, – priduria ji.

Kaip teisingai naudoti?

A. Balkytė pataria gausiai padengti odą apsauginiu kremu likus maždaug 20 minučių prieš išeinant į lauką. Pakartotinai pasitepti priemone rekomenduojama maždaug po 2 valandų, ypač išsimaudžius vandens telkiniuose ar užsiimant aktyviu laisvalaikiu, nes kremo ant kūno pamažu nebelieka.

„Tepant apsauginį kremą nuo saulės, reikėtų jo negailėti. Vienas standartinės talpos priemonės buteliukas yra skirtas patepti odą iki 10 kartų, todėl jo tikrai neturėtų likti kitam sezonui. Mažesniems odos plotams (rankoms ar veidui) reikėtų sunaudoti maždaug po 5 ml, o didesniems plotams (kojoms, nugarai ir kt.) – apie 10 ml priemonės. Taip pat apsaugine priemone nuo saulės reikia padengti ausų kraštelius, kurie dažniausiai pamirštami ir stipriau nudega“, – pataria „Camelia“ vaistinės konsultantė.

Nereikėtų pamiršti ir saulėje laiką leidžiančių mažųjų. A. Balkytė pabrėžia, kad vaikų oda yra jautresnė nei suaugusiųjų, todėl jos apsaugai nuo žalingų spindulių būtinas didesnis dėmesys. 

„Kūdikius iki 6 mėnesių rekomenduojama saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Jei buvimas saulėje neišvengiamas, apsauginius kremus reikėtų rinktis tik tuos, ant kurių pakuočių yra tiksliai nurodyta, kad produktas yra skirtas kūdikiams. Vaikams skirti kremai yra naudojami nuo 2 metų amžiaus. Kai kurie tokių gaminių turi specialų baltą mikropigmentą, kad būtų galima aiškiai matyti, ar tikrai visa vaiko oda yra saugiai patepta kremu“, – sako pašnekovė.

Tinkama odos priežiūra – visus metus

Vaistinės konsultantė akcentuoja, kad odą saugoti nuo neigiamo saulės poveikio reikėtų ne tik šiltuoju sezonu, bet ištisus metus.

„Odą reikia saugoti ne tik vasarą – UV spindulių poveikis išlieka ir žiemą. Norint išvengti spinduliavimo sukeliamo fotosenėjimo, galima rinktis kasdienes drėkinamąsias emulsijas, fluidus ar kremus, turinčius UVB / UVA apsaugą. Svarbiausia pasirinkti drėkinamojo kremo tekstūrą, tinkamą savo odos tipui.  Visais metų laikais priemones su SPF reikėtų naudoti ypač tiems, kurie naudoja rūgštines kosmetikos priemones, vaistus odos ligoms gydyti ar atlieka tam tikras veido ir kūno procedūras. Taip pat nereikėtų pamiršti kosmetika su SPF filtrais palepinti ir lūpų bei rankų“, – tvirtina A. Balkytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vile

Tikrai - negailekite kremo tepdami? Viena bonkute 2-iem kartams. O kaina... vaistininkams tik i nauda,kai tepama daug,o ar to reikia, didelis klausimas. Vaistines ziuri tik savo naudos. Tepkites normaliai ir viskas bus gerai. Jau daug metu tepu plonai ir nesu nudegusi taip, kad skaudetu. Kremas ne tik apsauga nuo saules, jis papuola per oda i organizma ir tai nera taip nekalta, kaip bandoma iteigti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS