Veido oda: nuo kasdienės priežiūros iki šventinio makiažo | kl.lt

VEIDO ODA: NUO KASDIENĖS PRIEŽIŪROS IKI ŠVENTINIO MAKIAŽO

Dėl atšiauraus oro, šildomų patalpų ir lauko temperatūros kontrasto mūsų veido oda išsausėja, sudirgsta. Apie šaltojo sezono iššūkius veidui kalbamės su gydytoja dermatovenerologe Giedre Gajauskiene ir kosmetologe, vizažo meistre Justina Žiliukaite.

Maitinti ar drėkinti?

Kone populiariausia nuostata, susijusi su sezonine veido priežiūra: vasarą odą reikia drėkinti, o žiemą – maitinti. "Drėkinamuosiuose kremuose yra daugiau vandens, esant žemai oro temperatūrai, jis ima šalti, todėl šiuo metų laiku odai tokie kremai netinka", – aiškina gydytoja dermatovenerologė G.Gajauskienė ir pataria verčiau rinktis maitinamąją priemonę.

"Tokie kremai vadinami emolientais. Jie yra be kvapo, spalvos, dažų. Rekomenduotina juos pirkti vaistinėse, o ne prekybos centruose", – akcentuoja gydytoja.

Jai pritaria ir kosmetologė J.Žiliukaitė: "Tankesnės tekstūros maitinamieji kremai apsaugo odą lauke, nes dėl šalto oro ir kintančių aplinkos sąlygų gali sutrikti jos apsauginė funkcija, gali būti pažeista hidrolipidinė plėvelė."

Daugeliui atrodo, kad norint palaikyti gerą odos būklę ir švarą, būtina dažnai praustis. Vis dėlto yra kiek kitaip.

Vis dėlto reikėtų palaikyti ir odos drėgmę. "Odą svarbu drėkinti visais metų laikais. Šaltuoju periodu reikėtų panaudoti drėkinamąsias kaukes arba, prieš tepantis kremu, naudoti intensyvų drėkinamąjį serumą", – primena J.Žiliukaitė.

Specialistės teigimu, renkantis odos priežiūros priemones būtina įvertinti ir savo kasdienybės ypatumus. "Jei ryte, pasitepus kremu, dar praleidžiate namuose bent 20 minučių, jis spėja tinkamai įsigerti. O jei iškart sėdate į mašiną ir važiuojate į  darbą, kur patalpų oras šiltas ir sausas, tuomet per riebus kremas apsunkina odą, gali kimštis poros. Tokiu atveju geriau ir dieną rinktis drėkinamąją priemonę. Jei ketinate daug laiko praleisti lauke, odą reikėtų patepti apsauginiu kremu, papildytu keramidais, o vakare atkurti jos drėgmę naudojant drėkinamąsias priemones", – pataria kosmetologė.

Vanduo – ne pagalbininkas

Nors vanduo – sveikatos ir gyvybės šaltinis, kalbant apie sudirgusios ir išsausėjusios odos priežiūrą, juo piktnaudžiauti nepatartina.

"Daugeliui atrodo, kad norint palaikyti gerą odos būklę ir švarą, būtina dažnai praustis. Vis dėlto yra kiek kitaip, ypač kai ant odos atsiranda išsausėjusių židinukų, paraudimų. Kuo daugiau jie plaunami vandeniu, tuo labiau intensyvėja", – paaiškina G.Gajauskienė.

Tokiais atvejais gydytoja pataria prieš einant į dušą išsausėjusias veido ar kūno odos zonas patepti riebiu kremu – taip ji mažiau dirginama ir sausinama. "Taip pat reikėtų naudoti mažiau ploviklių, antiseptikų, dezodorantų", – primena gydytoja.

Giedrė Gajauskienė: odai reikalinga hialurono rūgštis. Tai natūrali medžiaga, esanti organizme, kurios, sulaukus maždaug 25 metų, pradeda mažėti, todėl atsiranda raukšlių.

J.Žiliukaitė net ir neturintiesiems problemų dėl odos sausėjimo pataria atidžiau rinktis vandens temperatūrą. "Kai šalta, malonu pasimėgauti karšta vonia ar dušu, bet pernelyg karštas vanduo sausina odą, todėl geriau rinktis kiek vėsesnį", – paaiškina kosmetologė.

Metas padėti odai

"Odai reikalinga hialurono rūgštis. Tai natūrali medžiaga, esanti organizme, kurios, sulaukus maždaug 25 metų, pradeda mažėti, todėl atsiranda raukšlių, – gydytoja G.Gajauskienė primena, kad pravartu naudoti kremus su hialuronu. – Taip pat galima gerti maisto papildus, skatinančius kolageno gamybą. Dabar populiarūs ir leidžiami užpildai, mezoterapija, specifikuoti užpildai, skirti raukšlėms užpildyti, veido formai pakontūruoti – visa tai atliekama hialuronu."

G.Gajauskienė įvardija, jos manymu, efektyvią odos jauninimo naujovę. "Sunekos – naujas produktas, kurį suleidus po oda aktyvuojama kolageno gamyba, jau po kelių procedūrų sumažėja raukšlių. Mano nuomone, šis produktas efektyvesnis už mezoterapiją ar biorevitalizaciją, kadangi jų metu medžiagos suleidžiamos tik į paodę, o sunekos – į gilesnį odos sluoksnį", – teigia gydytoja.

Šaltasis metų laikas tinka procedūroms, kurios nerekomenduojamos saulėtuoju sezonu. "Žiemą galima atlikti procedūras arba naudoti priemones su rūgštimis, retinoliu, nes mažiau pavojaus dėl saulės poveikio, oda labiau apsaugoma, greičiau atsikuria. Paskatinus odos atsinaujinimą, geriau pasisavinamos visos veikliosios medžiagos, esančios kosmetinėse priemonėse. Papilkėjusiai odai skaistumo suteikia deguonies prisotinančios procedūros, pavyzdžiui, neinvazinė, bet aktyvi karboksiterapijos procedūra. Sausiaodėms žiemą praverčia procedūros ir priemonės su lipidais, šlapalu, hialurono rūgštimi", – vardija odos gražinimo ir sveikatinimo galimybes G.Gajauskienė.

Norint išvengti dehidratacijos, reikėtų stengtis išgerti pakankamai vandens, taip pat verta pabandyti kavą keisti, pavyzdžiui, žaliąja arbata.

Namų SPA

Kalbamės ir apie priemones, kuriomis žiemą savo veidą galime palepinti pačios, neišėjusios iš namų.

"Reikėtų dažniau naudoti odos drėgmę palaikančias kaukes, pavyzdžiui, lakštines, su hialurono rūgštimi ar niacinamidu, raminančiu odą. Linkusiai sausėti odai serumai padeda drėgmę atkurti greičiau ir efektyviau, nei vien tik naudojamas kremas. Svarbu, kad valomosios priemonės per daug neišsausintų odos, todėl žiemą geriau rinktis kreminius, pienelio konsistencijos  prausiklius", – vardija pasirinkimo galimybes kosmetologė J.Žiliukaitė.

Šiokių tokių pokyčių reikėtų ir renkantis produktus, keliausiančius į kosmetinę. "Dekoratyvinę kosmetiką žiemą taip pat vertėtų rinktis tankesnės konsistencijos. Kreminę pudrą geriau pasirinkti, kuri pagaminta be vandens ir visai skystą, o tirštesnę, kad joje būtų ir nuo šalčio apsaugančių medžiagų. Geriau nepadauginti sausos pudros – jei oda sausa, jos geriau nenaudoti, o riebesnei naudoti mažai arba tokią, kurios sudėtyje nėra talko", – paaiškina J.Žiliukaitė.

Išbandyti naujas veido priežiūros ar dekoratyvinės kosmetikos priemones reikėtų atsargiai. "Pasitaiko, kad, pavyzdžiui, kremas alergizuoja – odai netinka kažkokia medžiaga. Yra testų, skirtų nustatyti, kokioms medžiagoms asmuo alergiškas, tačiau jie ne visuomet tikslūs. Tad prieš pradedant naudoti naują priemonę patartina ja pasitepti mažą odos plotelį ant vidinio rankos paviršiaus", – pataria G.Gajauskienė ir pabrėžia, kad vienam idealiai tinkanti priemonė kitam gali visiškai netikti.

Justina Žiliukaitė: odą svarbu drėkinti visais metų laikais. Šaltuoju periodu reikėtų nepamiršti drėkinamųjų kaukių arba, prieš tepantis kremu, naudoti intensyvų drėkinamąjį serumą.

Kasdieniai įpročiai

Norint džiaugtis sveika ir švytinčia oda, nepakanka vos vieno, kad ir labai puikaus kremo. Abi ekspertės sutinka, kad reikalingas platesnis jos priežiūros spektras, kartais nieko bendra neturintis su kosmetika.

"Norint išvengti dehidratacijos, reikėtų stengtis išgerti pakankamai vandens, taip pat verta pabandyti kavą keisti, pavyzdžiui, žaliąja arbata. Orą šildomose patalpose galima drėkinti specialiais drėkintuvais, garintuvais", – pažeria patarimų J.Žiliukaitė.

Jai pritaria ir  G.Gajauskienė – primena, kad odai ne į naudą ir daugelio pamėgta suomiška pirtis. "Jei vis dėlto norima joje pasikaitinti, vertėtų  galvą apsivynioti šlapiu rankšluosčiu, kuris sudrėkins. Beje, tokia pirtis džiovina ir plaukus", – paaiškina gydytoja.

Planuojant Kalėdų, Naujųjų metų šventinį įvaizdį, svarbi ne tik apranga, bet ir su mados tendencijomis neprasilenkiantis makiažas.

Žiemą, kai mažai galimybių pasidžiaugti natūraliais saulės spinduliais, nereta moteris ima lankytis soliariumuose. "Yra manančiųjų, kad žiemą soliariumas naudingas dėl vitamino D gamybos, tačiau šis vitaminas gaminasi veikiant UVB spinduliams, o dauguma soliariumų naudoja tik UVA šviesą. Dėl šių spindulių žalos patartina degintis su saiku, o norint suteikti odai rusvesnį atspalvį rinktis alternatyvą – savaiminio įdegio priemones. Soliariumų spinduliai sausina odą ir gali padaryti ją pažeidžiamesnę, tad po deginimosi seanso reikėtų skirti daugiau dėmesio odai sudrėkinti ir atkurti", – įspėja J.Žiliukaitė.

Vakarėlio žvaigždės makiažas

"Planuojant Kalėdų, Naujųjų metų šventinį įvaizdį, svarbi ne tik apranga, bet ir su mados tendencijomis neprasilenkiantis makiažas", – primena vizažo meistrė J.Žiliukaitė ir vardija madingas tendencijas.

Oda – gaivi ir švytinti, saikingas makiažas. Skaistalai – vaiskūs, rausvos spalvos. Vietoje anksčiau madingų intensyvų švytėjimą suteikiančių priemonių (angl. highlighter) rekomenduojami subtilesnį švytėjimą suteikiantys produktai.

Ryškūs ir griežtos formos antakiai nebemadingi. Jie turėtų būti vešlūs, natūralios spalvos.

Akių kontūrų linijos – pastelinių spalvų, pavyzdžiui, švelnios rožinės ar alyvinės. Nebijančioms eksperimentuoti su spalvomis galima rinktis neoninius akcentus, pavyzdžiui, ryškiu šešėliu paryškinant vidinį akies kamputį.

Galima paeksperimentuoti su kitos spalvos, nei juoda, blakstienų tušais. Įdomus efektas gaunamas blakstienas pasidažius violetine ar tamsiai žalia spalva.

Vietoje matinių lūpų dažų patartina rinktis kreminius, blizgesnius. Klasikinis raudonas lūpdažis visada atrodo šventiškai. Minimalizmo gerbėjoms – prigesintos uogų spalvos lūpų blizgesys.

Šventiniu laikotarpiu populiarūs blizgučiai. Galima rinktis subtilų variantą, pavyzdžiui, panaudojant tik plonytį blizgų akių kontūrą, o siekiant išsiskirti – stambesniais blizgučiais papuošti tiek akis, tiek skruostikaulius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS