Artėjant Velykoms žmonėms primena: skinti pataisus draudžiama – gresia bauda | kl.lt

ARTĖJANT VELYKOMS ŽMONĖMS PRIMENA: SKINTI PATAISUS DRAUDŽIAMA – GRESIA BAUDA

  • 5

Artėjant Velykoms aplinkosaugininkai primena, jog šios šventės puošmena neturėtų tapti lietuvių pamėgti pataisai – tai saugomas augalas, už kurio skynimą gresia bauda.

„Lietuvoje auga šešių rūšių pataisai, viena iš šių rūšių, patvankinis pataisiukas, įrašytas į Lietuvos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą. Pažeidus augalą ir jį sunaikinus, naujas pataisas išauga tik per 20–30 metų“, – sako Aplinkos apsaugos departamento Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vyriausioji  specialistė Dalia Černevičienė.

Pažeidus augalą ir jį sunaikinus, naujas pataisas išauga tik per 20–30 metų.

Aplinkos apsaugos departamento pranešime pastebima, kad pataisais prekiaujama tik prieš Velykas, kai jie naudojami kaip šventinio stalo puošmena, tačiau pataisus skinti, rauti ir naikinti jų augavietes draudžiama.

Už tai gresia iki 300 eurų bauda.

Vietoj pataisų aplinkosaugininkai siūlo rinktis invazinio augalo – šluotinio sausakrūmio, kurį daugelis žino kaip zuikiakrūmį, šakeles.

Šluotinis sausakrūmis aptinkamas beveik visoje šalyje, tai yra svetimžemis 1–2 metrų aukščio visžalis krūmas tankiomis, stačiomis, šluotą primenančiomis šakomis. Pavasarį jis žydi ryškiai geltonais žiedais.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Jo jo

pataisus skinti draudžiama bet miškus su vilkikais ir sunkia medkirčių technika žalot jau nekalbant apie totalų neliečiamų plotų naikinimą - prašom. Tikrai, kaip reikia neturėt sąžinės tokiais draudimais viešai demonstruot ko vertas valdžios akyse eilinis Lietuvos pilietis

Jūs čia rimtai?

Per kiek metų????Prisimenu,kai vaikystėje, kas metais lėkdavome vaikai skinti pataisų,o kitais metais toje pačioje vietoje vėl būdavo jų pilna!Nyksta jie tada,kada raunami su šaknimis,o ne skinami.Čia lygiai tokia pati pasaka,kaip apie grybus,kad rauti negalima,nes paskui neišdygs kiti.Taip gali kalbėti tik neišmanėliai,nes grybai dauginasi iš sporų,kurios yra kepurėlės apačioje ir subrendę iškrinta ant žemės,joje įsitvirtina ir tada formuojasi nauja grybiena.

A.

Kai matau masiškai kertamus miškus ir galingos technikos išvelniokuotas biržes kur anksčiau buvo pilna tų atseit saugomų augalų - pradedu netikėti niekuo ką rašo spauda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS