Erkių sezonas įsibėgėja: kaip apsaugoti augintinius | kl.lt

ERKIŲ SEZONAS ĮSIBĖGĖJA: KAIP APSAUGOTI AUGINTINIUS

  • 3

Įsibėgėjant pavasariui, aktyvėja ir kraujasiurbės erkės. Skubėdami mėgautis bundančia gamta, su savo augintiniais daugiau laiko praleidžiame lauke. Tačiau čia jų tyko parazitai, keliantys pavojų sveikatai. Specialistai primena: profilaktika geriau nei gydymas.

Du aktyvumo pikai

Pavasarį dažnai vyrauja permainingi orai, todėl sudėtinga nuspėti, kada prabunda erkės. Pasak veterinarijos specialistės Justinos Maniušienės, apsauga nuo erkių reikėtų pasirūpinti kuo anksčiau: kai sniegas nutirpsta arba dar tada, kai jo danga būna nebevientisa, o oro temperatūra dienos metu pasiekia +6 °C.

Pasak jos, šių kraujasiurbių aktyvumo piką galima pastebėti du kartus per metus – pavasarį, kai po žiemos erkės būna alkanos, ir ankstyvą rudenį, kai jos išsivysto į kitą brandumo stadiją ir vėl išalksta.

„Vasarą erkių aktyvumas priklauso nuo oro sąlygų, jei temperatūra itin aukšta ir yra gana sausa, erkių aktyvumas mažėja, tačiau tikrąją lietuvišką vasarą, kai drėgna ir vyrauja žemesnė temperatūra, erkės yra ypač aktyvios“, – pasakoja gyvūnų priežiūros specialistė.

Tinkama apsauga

„Renkantis priemones nuo erkių reikėtų atkreipti dėmesį į preparato naudojimo rekomendacijas. Labai svarbu apsaugą atnaujinti pagal visas rekomendacijas, nes daugelis preparatų tampa veiksmingi per 24–48 valandas.

Pavyzdžiui, lašus nuo erkių rekomenduoja lašinti kas tris–keturias savaites, šis laikas svarbus, nes nuo trečios savaitės preparato veiksmingumas pradeda mažėti ir didėja tikimybė pasigauti erkių, todėl lašus reikėtų lašinti ne lygiai po keturių savaičių, bet tarp trečios ir ketvirtos savaitės, kad nauji lašai pradėtų veikti laiku. Svarbu laikytis gamintojo rekomendacijų“, – sako J. Maniušienė.

Tiesa, vien lašiukais galima neapsiriboti, apsaugos priemonių nuo šių parazitų yra daug, todėl, renkantis tinkamiausias, naudinga pasikonsultuoti su specialistais: kiekvienas gyvūnas yra labai skirtingas, todėl ir priemones reikėtų rinktis tinkančias individualiai.

Apsaugos priemones reikėtų rinktis pagal augintinio rūšį, svorį, amžių – tai pats svarbiausias dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį.

„Apsaugos priemones reikėtų rinktis pagal augintinio rūšį, svorį, amžių – tai pats svarbiausias dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, taip pat peržiūrėkite sudėtį, ar nėra alergizuojančių medžiagų, – rekomendacijomis dalijasi veterinarijos specialistė. – Ilgo ir tankaus kailio augintiniams dažniausiai netiks apsauginiai antkakliai, nes jie turi liestis prie odos, o per ilgą kailį tai yra beveik neįmanoma.“

Pašnekovė pataria atkreipti dėmesį į tai, kad augintiniui daug maudantis gali sumažėti kai kurių preparatų aktyvumas, todėl reikėtų rinktis priemones, atsparias vandeniui, – tabletes ar antkaklius.

„Jei dažnai lankotės miškuose, naudokite dvigubą apsaugą – ilgalaikes apsaugos priemones ir repelentus, veikiančius lokaliai, kelias valandas“, – pataria specialistė.

Pasivaikščiojimo rutina

Prasidėjus erkių sezonui, vien pasirinkta tinkama pasivaikščiojimo maršrutų vieta tikrai nepadės išvengti šių parazitų, jų sutikti galima bet kurioje pievoje ar net prie daugiabučių laiptinių, tačiau, pasak specialistės, į kai kurias vietas vertėtų atkreipti dėmesį.

„Reikėtų vengti pievų, kuriose itin aukšta nešienaujama žolė, laikytis bendrinių rekomendacijų dėl vietų, kuriose erkių populiacija itin didelė, ir stengtis tokiose vietose, jei įmanoma, nesilankyti“, – pataria J. Maniušienė.

Po pasivaikščiojimų lauke rekomenduojama apžiūrėti augintinio kailį, o didžiausią dėmesį, specialistės teigimu, reikėtų atkreipti į vietas, kur oda ploniausia ir kraujagyslės arčiau odos paviršiaus – ausys, snukis ir lūpų vidinė pusė, kirkšnys, pažastys, prie alkūnių, tarpupirščiai, po uodega, po antkakliu. Šiose vietose įsisiurbimų pastebima dažniausiai, tačiau apžiūrėti reikia visą kūną, nes įsisiurbti gali ir bet kurioje kitoje vietoje.

Tiesa, kaip aiškina specialistė, jei namuose yra keli augintiniai ir bent vienas jų eina į lauką, – saugoti nuo erkių reikėtų ir kitus.

„Erkę į namus galime parnešti tiek mes, tiek kiti augintiniai ir tokiu atveju net ir neinančiam į lauką augintiniui padidėja tikimybė, kad įsisiurbs erkė. Nesvarbu, ar augintinis eina į lauką, ar ne, atsargumo priemonių reikia imtis visais atvejais“, – paaiškina specialistė.


Ką daryti pastebėjus erkę

• Prieš traukdami erkę, tos vietos netepkite aliejais, alkoholiu ar kitomis medžiagomis.

• Specialiu erkių traukikliu ar pincetu suimkite erkės galvutę kuo arčiau augintinio odos.

• Nespauskite, nenutraukite kūno. Jokiu būdu nesuspauskite erkės pilvelio, pasišalinęs pilvelio turinys gali sukelti infekciją.

• Tvirtai ir lėtai, nesukdami ištraukite erkę.

• Ištrauktą erkę sunaikinkite, geriausia įmesti į indą su alkoholiu.

• Įsisiurbimo vietą dezinfekuokite.

• Dezinfekuokite pincetą ar traukiklį.

• Nusiplaukite rankas.

• Pasižymėkite dieną, kada ištraukėte erkę, ir 21 dieną stebėkite augintinio būklę. Būtent per tiek dienų gali pasireikšti erkių platinamų ligų simptomai.

Gairės: erkės, Gyvūnai
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

koks

gražus pirdžius nuotraukoje:D)

šikinti namuose

kad erkė į subinę neįlįstų )

WC

erke i alkoholi? gal ISPROTEJAI???!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS