Hortenzijos išpopuliarėjo jas pradėjus auginti Lietuvoje | kl.lt

HORTENZIJOS IŠPOPULIARĖJO JAS PRADĖJUS AUGINTI LIETUVOJE

  • 0

Jau greitai prekyboje pasklis įvairiaspalvės hortenzijos. Jos sparčiai išpopuliarėjo, kai įmonė „Žiežmarių gėlės“ ėmė taikyti specialias technologijas ir jų nereikia gabenti iš užsienio.

Populiariausi – mėlyni žiedai

Prekyba hortenzijomis prasideda balandžio pradžioje. „Hortenzija auginti nuo mažo kero iki žydejimo trunka apie 2-2,5 mėnesio, – pasakojo įmonės „Žiežmarių gėlės“ direktorius Marius Muižinikas, kurio įmonėje auginamos hortenzijos yra įvairiausių rūšių, porūšių.

Pasak „Žiežmarių gėlių“ vadovo, hortenzijos išpopuliarėjo prieš kelerius metus, nes padidėjo jų pasiūla. Anksčiau daugiau veždavo iš užsienio, o dabar šios gėlės sėkmingai auginamos ir Lietuvoje. Užauginti hortenzija, ypač kambarines,  nėra paprasta: būtinas specialus temdymas, šaldymas ir tik tinkamu metu išnešus į šviesą leisti joms išsprogti.

Tuo tarpu įsigijusiems jau paaugintą hortenziją rūpesčių daug mažiau. Joms labiausiai tinka derlingi, lengvesni, rūgštoki (pH 4,5–6) dirvožemiai, dalinis pavėsis. Nusipirkus hortenzijas sodinti galima bet kada. Tik nepatariama sodinti į gruntą esant kaitrai. Geriausia tai daryti vėlai vakare arba labai anksti ryte. Sodinant duobės gylis turi būti iki 40 cm, plotis – apie 60–70 centimetrų. Optimalus atstumas tarp krūmų – apie 1–2,5 m, atsižvelgiant į veislę.

Hortenzijas būtina reguliariai laistyti, ypač sausomis ir karštomis dienomis. Kitu atveju greitai ims vysti lapai.

Reikia apgenėti

Hortenzijas geriausia genėti anksti pavasarį iki stipraus pumpuro arba trečdalio augalo aukščio, priklausomai nuo veislės. Prieš žiemą patartina nukarpyti žiedynus, kad šakos nelūžinėtų nuo sniego. Didžialapėms hortenzijoms, kurios žydi ant antramečių šakų, reikia išsaugoti ilgesnes pernykštes šakas.

Hortenzijos tręšiamos kompleksinėmis mineralinėmis arba joms skirtomis specialiomis trąšomis, laikantis gamintojų rekomenduojamų normų. Žiemai reikėtų mulčiuoti 5–10 cm storio durpių sluoksniu šaknų plote.

Šiuo metu „Žiežmarių gėlės“ dar augina našlaites, pelargonijas, surfinijas, bakopas, begonijas, šlamučius ir daugybę kitų lauko bei daugiamečių augalų.

GALERIJA

  • Hortenzijos išpopuliarėjo jas pradėjus auginti Lietuvoje
  • Hortenzijos išpopuliarėjo jas pradėjus auginti Lietuvoje
„Žiežmarių gėlių“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS