Iš Indonezijoje atsibudusio Anak Krakatau ugnikalnio veržiasi pelenai ir lava | kl.lt

IŠ INDONEZIJOJE ATSIBUDUSIO ANAK KRAKATAU UGNIKALNIO VERŽIASI PELENAI IR LAVA

  • 1

Indonezijoje ketvirtadienį išsiveržė legendinio Krakatau „vaiku“ vadinamas ugnikalnis, aukštai į dangų spjaudantis pelenų kamuolius, garuojančiai lavai tekant jo šlaitais.

Anak Krakatau - nedidelė vulkaninės kilmės sala – atsirado praėjus 50 metų po katastrofiško Krakatau išsiveržimo 1883-aisiais.

Pastarosiomis savaitėmis iš atsibudusio ugnikalnio kraterio veržėsi pelenai ir liepsnojančios uolienos.  

Krakatau yra nedidelė negyvenama sala Sundos sąsiauryje tarp Džavos ir Sumatros salų, pritraukianti daugybę turistų.

Indonezijos geologijos tarnyba dėl šio išsiveržimo apie padidėjusį pavojų nepaskelbė, nors vieno kilometro spinduliu aplink viršukalnę esančioje zonoje žmonėms lankytis draudžiama.

Per Krakatau išveržimą XIX amžiuje išmestų dulkių ir pelenų debesis pakilo į daugiau nei 20 km aukštį ir uždengė saulę. Tuomet kilęs didžiulis cunamis nusinešė daugiau nei 36 tūkst. žmonių gyvybes.

Indonezija priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui – tektoninių lūžių lankui, kuriame dažnai įvyksta žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

GALERIJA

  • Iš Indonezijoje atsibudusio Anak Krakatau ugnikalnio veržiasi pelenai ir lava
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Krakatau ugnikalnis, savo galingumu, prilygsta legendiniam "ATLANTO" (Tero- Santarini) ugnikalniui, kuris ilgą laiką terorizavo visą Viduržemio jūros regioną nuo 2000-jų iki 1179 m.pr.m.e.! Šis ugnikalnis susisprogdino iki pačių gelmių! Jo KELDRĄ liudija kelios SANTARINĮ salelės Egėjo jūroje. Šio ugnikalnio sprogimą iš anksto numatė arijų baltų KRIVIŲ KRIVAITIS VANDENORIUS! Apie tai jis buvo ne tiktai įspėjęs regiono gyventojus, bet ir organizavo aplinkinių gyventojų evakuaciją. Tai liudija tas faktas, kad Santarini saloje archeologai aptiko tiktai kiaulės griaučius. Beje, Krivių Krivaitis, apie šio ugnikalnio aktyvia veiklą ir jo "liūdną likimą", pasauliui paliko neįkainuojamą MOKSLINĮ VEIKALĄ "ILIADĄ" ir "ODISĖJĄ"!!! .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS