Inkilai – ne vien paukščiams | kl.lt

INKILAI – NE VIEN PAUKŠČIAMS

  • 1

Pasak ornitologų, žodį "inkilas" visuomenė dažniausiai supranta kaip standartinę keturkampę lentinę dėžutę su landa paukščiams ir stogu. "Inkilas" yra daug platesnė sąvoka.

Liepsnelės palto kišenėje?

Bet kuris dirbtinis įrenginys, sudarantis sąlygas paukščiams jame apsigyventi, vadinamas inkilu. Juo gali būti vadinama ir minėta standartinė dėžutė, ir sudėtingesnių konstrukcijų bei formų gaminiai, ir urveliai kūltupiams, tulžiams ar urvinėms kregždėms, ir kelios lentelės langinių ar šelmeninių kregždžių lizdams sutvirtinti ir t.t.

Skiriasi ir tokių būstų medžiagos, iš kurių jie gaminami: medinės lentos, medžio trinkos, moliniai vamzdeliai, cemento ir pjuvenų mišiniai, plastikas ir t.t. Visas medžiagas išvardyti sunku, nes jas parenkančio žmogaus fantazija yra beribė, o paukščiai tai įvertina. Pavyzdžiui, iškirptos palto kišenės, pritvirtintos prie daržinės sienos, gali tapti mielu būstu liepsnelėms.

Svarbiausia inkilui – saugumas

Inkilai gali būti skirti ne vien paukščiams, bet ir šikšnosparniams, drugiams, bitėms, kamanėms, boružėms. Taigi, galima pasirinkti, kokį iš išvardytų gyvių globosime – daugelio būstų pavyzdžiai yra nuotraukoje. O kokiomis savybėmis turi pasižymėti inkilas?

Anot ornitologų, inkilas visų pirma turi būti saugus, t.y. saugantis nuo plėšrūnų ir nuo nepalankių oro sąlygų. Kartu jis turi būti nebrangus, paprastas pagaminti, patogus prižiūrėti ir patvarus. Tačiau to maža, kad paukščiai išperėtų sveiką ir gausią jauniklių vadą. Inkilus reikia valyti bent kas kelerius metus, geriausia – rudenį.

Nedera prikalti inkilo

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo ornitologo Gedimino Eigirdo, nedera naują inkilą spalvinti ryškiai, nes tai pritraukia plėšrūnus ir atbaido paukščius. Negalima kabinti inkilo šiaurinėje medžio pusėje, nes paukščio būstas drėks, pelys. Optimalus aukštis kabinti inkilą – 3–5 m. Negalima kalti pagaliuko ar šakelės prie inkilo angos, nes tai  padės plėšrūnams pasiekti paukščių kiaušinius ar išsiritusius paukščiukus.

"Tinkamiausi inkilams kabinti yra kietieji lapuočiai medžiai. Pavyzdžiui, ąžuolai, uosiai. Jokiu būdu nekalkite inkilo prie medžio, o pritvirtinkite paukštelių būstą kabliais ir viela aplink kamieną. Patogu valyti inkilą, kurio stogelis nuvožiamas – apie tai turėtų pagalvoti inkilų gamintojai", – vardijo ornitologas.

GALERIJA

  • Pavyzdys: anot G.Eigirdo, patogu valyti inkilą, kai viena jo sienelė ar stogas lengvai atvožiami.
VDU Botanikos sodo archyvo, birdlife.lt nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunietė

Kauno medžių globėjai, ar jau pasirūpinote inkilais paukščiams

SUSIJUSIOS NAUJIENOS